5 deserturi cu dichis de Craciun

Daca vrei un desert mai deosebit de Craciun, altul in afara de cozonac si placinte, iti propunem 5 retete mai putin preparate in perioada sarbatorilor de iarna. Pe principiul putin si bun, te sfatium sa gusti din toate preparatele, iar legumele, salatele de tot felul sa nu lipseasca de pe masa. Deserturile se savureaza alaturi de cafea sau un suc natural.

1 – Papanasi prajiti

papanasi-prajiti

Ingrediente:

  • 300 de grame de branza de vaca
  • 4 oua
  • 75 de grame de unt
  • 100 de grame de faina
  • 50 de grame de zahar pudra sau smantana
  • sare

Mod de preparare:

Branza de vaci proaspata se amesteca bine cu ouale, sarea si faina. Untul se pune intr-o tigaie la incins. Cu ajutorul lingurei se pune din compozitie peste untul incins. Se prajesc pe ambele parti, se tavalesc prin zahar pudra sau se servesc cu smantana. Cine doreste poate pune si dulceata de afine deasupra.

2 – Inghetata de lamaie

inghetata-de-lamaie

Ingrediente:

  • 1 litru de lapte
  • 2 oua
  • 350 de grame de zahar
  • 500 de grame de lamai

Mod de preparare:

Se face un sirop din lapte fiert si zahar. In acest sirop se pune coaja de la o lamaie si se fierbe inca 5 minute la foc mic. Se adauga galbenusurile batute si zeama de lamaie. Se da la congelator.

3 – Tort de smochine

tort-smochine

Ingrediente:

  • 250 de grame de zahar pudra
  • 250 de grame de migdale
  • 250 de grame de smochine
  • 8 albusuri
  • cacao (optional)

Mod de preparare:

Migdalele se piseaza bine cu ajutorul unui rasnite de cafea sau unui blender. Se amesteca cu smochinele tocate fin, cu zaharul pudra si cu albusurile batute spuma separat. Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu unt si faina si se da la cuptor vreme de 50 de minute. Se orneaza cu glazura de ciocolata si fulgi de migdale sau dupa preferinta.

4 – Desert „Ce-i place Ancutei”

Un desert simplu pentru iubitorii de marmelada.

Ingrediente:

  • 300 de grame de marmelada
  • 100 de grame de zahar pudra
  • 4 oua

Mod de preparare:

Se amesteca marmelada cu zaharul pudra si cu ouale batute spuma. Se toarna intr-o forma si se da la cuptor pentru 15 minute. Se serveste nuca macinata deasupra.

5 – Madlena lui Proust

madlena-lui-proust

Ingrediente:

  • 6 oua
  • 250 de grame de zahar
  • 100 de grame de migdale sau nuci
  • 375 de grame de faina
  • 250 de grame de unt

Mod de preparare:

Galbenusurile se bat bine impreuna cu untul pana se face o crema densa. Se adauga zaharul, de preferat pudra si se amesteca crema in continuare pana se topeste zaharul. Se pun in continuare migdalele tocate fin sau nucile macinate, faina si albusurile batute spuma. Se amesteca usor si se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu unt si faina. Se da la cuptor la foc bland vreme de 50 de minute.

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...