15.3 C
București
duminică, martie 31, 2024

4 retete cu legume pentru copii mofturosi. Meniul perfect

Foarte des auzi din gura unui copil „nu vreau sa mananc asta” sau „nu-mi place asta”. Stim cat de capriciosi si incapatanati sunt unii copii atunci cand vine vorba de mancare. In general, capriciul si incapatanarea este o etapa inevitabila in procesul de dezvoltare a fiecarui copil, iar cum sa ne descurcam cu ei depinde doar de noi – adultii.  

Prin urmare, daca si tu ai un copil mofturos si vrei sa introduci in alimentatia lui cat mai multe legume, iti vom arata cateva sugestii numai bune de pus in practica.

Se spune ca cel mai bun mod de a-i convinge pe copii sa consume legume este prin intermediul artei camuflajului sau sa incorporezi legumele in sucuri sau deserturi. Iata cateva retete minunate:

1-Suc de sfecla, capsuni si portocale

Ingrediente necesare:

  • 1 sfecla mica
  • 5 capsuni
  • o cana cu suc de portocale proaspat stors 
  • Miere dupa gust
  • Apa, in funmctie de preferinte

Mod de preparare:

Sfecla se taine in bucatele si se dau printr-un blender alaturi de sucul de portocale si capsuni. La final, se adauga miere si apa daca sucul este prea gros sau prea acid de la portocalele.

Vezi si: Stim cu adevarat ce contine mancarea fast food?

 2-Burgeri din linte si vinete

Ingrediente necesare:

  • 500 g vinete decojite si taiate cubulete 
  • 500 g linte 
  • 40 g fulgi de ovaz 
  • 2 cepe tocate marunt
  • 2 catei de usturoi
  • 1 telina tocata marunt
  • 3 linguri de amidon de porumb 
  • 3 linguri de faina de grau
  • Patrunjel dupa gust
  • sare, piper si ulei dupa gust

Mod de preparare:

Pentru inceput, se lasa lintea la inmuiat in apa cateva ore sau de seara pana dimineata. Apoi, pune lintea inmuiata intr-o oala cu apa clocotita si las-o la fiert 15 minute, apoi scurge apa.

Separat, caleste timp de 10 minute ceapa, vinetele, usturoiul si telina in ulei.

Lintea se mixeaza bine intr-un robot de bucatarie, apoi se adauga peste ea legumele calite. Se asezoneaza cu sare, piper si patrunjel, apoi se adauga fulgii de ovaz si amidonul. Modeleaza compozitia ca pe niste burgeri, apoi incinge putin ulei intr-o tigaie si prajeste-i putin pe ambele parti.

Taie o chifla in doua, pune chifteluta si orice alta leguma sau sau se mai doreste.

3-Pizza cu suc de rosii crude si legume

Pentru blat:

  • 400 g faina
  • 200 ml apa calda
  • 5 linguri de ulei de masline extravirgin

Ingrediente necesare:

  • 2 rosii
  • 1 dovlecel
  • 1/2 ardei rosu
  • 2 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de capere tocate
  • 2 linguri de masline negre taiate felii
  • 250 g mozzarella razuita
  • Cimbru/busuioc dupa gust
  • Sare si piper

Mod de preparare:

Pentru blat, se adauga intr-un bol suficient de mare faina, apa si jumatate din cantitatea de ulei mentionata. Cand compozitia incepe sa se lege, asaza aluatul pe o suprafata dura tapetata cu faina si framanta timp de 5 minute. Formeaza o bila si acopera coca cu un prosop si las-o la crescut 20 de minute.

Intre timp, se prepara sosul. Se curata rosiile, se dau prin razatoare si se adauga restul de ulei ramas, usturoiul, caperele, ierburile aromatice, sare si piper.

Se intinde aluatul si se pune in tava de copt, apoi se unge cu sosul de rosii, iar deasupra se pun legumele si mozzarela.

Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 175°C si se coace pentru aproximativ 15 minute.

!!! Se pot folosi orice legume pentru aceasta pizza.

4-Negresa fara gluten cu fasole neagra

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 180g fasole neagra fiarta
  • 8 curmale, tinute la inmuiat in apa cateva ore
  • 1 banana mare
  • 35 g pudra de cacao
  • 2 linguri pudra de stevie
  • 2 linguri ulei de cocos topit
  • 40 g nuci/migdale maruntite
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • un varf de cutit de sare

Mod de preparare:

Fasolea fiarta trbuie bine scursa de apa, apoi, intr-un robot de bucatarie, se adauga toate ingredientele, mai putin praful de copt si nucile, si se amesteca pana totul devine o pasta omogena. Abia apoi se adauga praful de copt si nucile si se incorporeaza bine.

Compozitia astfel obtinuta, se toarna intr-o tava de copt (ex: 20 x 20 cm) si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 C, pentru 20-25 minute.

Vezi si: Ceaiuri care iti dau pofta de mancare

Vezi si: Solutii naturiste pentru lipsa poftei de mancare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole