14.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

4 plante medicinale care ajuta la tonifierea ficatului

Plante medicinale care ajuta la tonifierea ficatului – Ficatul este cel mai mare organ din corp si indeplineste numeroase functii vitale, avand un rol vital pentru organismul nostru. Un ficat sanatos curata o mare parte din bacteriile si toxinele din corp, este esential in procesul digestiei, echilibrului hormonal, metabolizeaza proteinele, grasimile si carbohidratii, oferind organismului substante nutritive si energie.

Ficatul este considerat un organ tacut pentru ca nu produce simptome evidente, insa exista cateva semnale de alarma care indica aparitia unui ficat nesanatos, ca de exemplu: oboseala, lipsa de vitalitate, durere in parte dreapta a abdomenului, crestere brusca in greutate si balonarea, icterul (coloratia galbena a pielii si a mucoaselor), constipatie, hemoroizi, sindrom de colon iritabil, aparitia cearcanelor si a umflaturilor sub ochi, prezenta unor pete maro bruste pe piele, aparitia rapida a vanatailor in caz de lovire, dureri musculare si dureri articulare, respiratie urat mirositoare. Totodata, trebuie sa stii ca ficatul este singurul organ pe care il putem regenera.

Pentru a scapa de simptomele suparatoare, e recomandat sa il „curatam” periodic, iar detoxi­fierea lui se face prin tratamente natu­riste. Din acest motiv, iti recomandam urmatoarele plante medicinale:

Plante medicinale care ajuta la tonifierea ficatului – Anghinarea 

Ceaiul de anghinare este recomandat pentru tonifierea ficatului sanatos, dar si a rinichilor. Aceasta planta ajuta la eliminarea ureei si a substantelor toxice din rinichi, fiind un bun remediu si in caz de guta.

Pentru tratament se folosesc frun­zele uscate si maruntite de an­ghinare. Infuzia se prepara din 300 ml de apa clocotita si 2 lingurite frunze. Tratamentul trebuie tinut aproximativ 1 luna. Prima doza de ceai se bea dimineata, pe stomacul gol, iar a doua se consuma cu 30 de minute inainte de masa de seara. Se poate administra si sub forma de pulbere, cate o jumatate de lingurita, cu miere, suc sau ceai, de 3 ori pe zi, dupa masa.

Plante care tonifica ficatului – Armurariul 

Armurariul este o planta cu proprietati protectoare asupra ficatului. Planta s-a dovedit utila in terapia hepatitelor, cirozelor si icterului. Are puternice proprietati antioxidante si stimuleaza cresterea de noi celule hepatice. Planta ajuta la eliminarea toxinelor din celulele hepatice si incurajeaza regenerarea ficatului dupa expunerea la metale grele, radiatii sau substante chimice toxice. Pentru tratament, se folosesc fructele de armurariu. Se poate administra sub forma de pulbere, cate o jumatate de lingurita, cu mie­re, suc sau ceai, de 3 ori pe zi, dupa masa sau pur si simplu se poate face infuzie de armurariu.

Plante medicinale care ajuta la tonifierea ficatului – Tescovina

Tescovina sau boasca, adica resturile de pulpa, sâmburi si coji de struguri ramase dupa prepararea vinului, reprezinta un bun remediu pentru tonifierea ficatului.

Ca tratament, se foloseste pulberea uscata, prajita si maci­nata. Se administreaza cate 2 lingurite pe zi, in suc, compot sau lapte batut. De asemenea, se pot folosi si seminte uscate, prajite si macinate, administrate ca atare, cate un varf de lingurita, de 2 ori pe zi.

Plante care ajuta la tonifierea ficatului – Turmeric

Ingredientul activ al turmericului, curcumina, are proprietati antioxidante si antiinflamatoare puternice, previne transformarea toxinelor si alcoolului in substante chimice nocive care provoaca leziuni hepatice, intinerind celulele hepatice. Curata ficatul si mareste fluxul de bila.

Se pare ca asiaticii obisnuiesc sa bea apa cu turmeric pentru a-si mentine sanatatea ficatului. Pentru a prepara acest remediu, ai nevoie de 1-2 cani de apa si 1/4 lingurita de turmeric. Mai intai se fierbe apa, apoi se adauga turmericul, lasand 10 minute la infuzat.

Cititi si:

Il folosim zilnic, dar ne distruge ficatul mai rau decat alcoolul

10 alimente care iti curata ficatul de toxine

7 sfaturi pentru sanatatea ficatului

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole