3 plante medicinale care ajuta la tonifierea sistemului nervos

Cu siguranta traim intr-o perioada extrem de agitata si plina de incercari de tot felul. Creierul, care este cel mai important organ al sistemului nervos cen­tral, coordoneaza multe dintre procesele si functiile organis­mului. Din nefericire, starile de depresie, de neliniste, de tulburare a sistemului nervos au devenit din ce in ce mai des intalnite, iar orice disfunctie a siste­mului nervos se poate manifesta prin verti­j, amorteli si tulburari de echilibru sau de vedere. De aceea, este importanta toni­fierea sistemului ner­vos central, pentru a ne pastram calmul si sanatatea psihica mai mult ca oricand. 

Trebuie sa stii ca medicamentele nu sunt o solutie de lunga durata, caci ele dauneaza pe alte parti. Plantele medicinale, insa, nu au efecte secundare nedorite si pot fi folosite fara probleme pentru afectiunile sistemului nervos. Iata care sunt cele mai eficiente.

1.Plante medicinale care ajuta la tonifierea sistemului nervos – Salvia

Salvia este considerat de multi specialisti un bun calmant natural asupra sistemului nervos. Aceasta are proprietati sedative usoare si antinevralgice, fiind recomandata celor care sufera de: boli nervoase, dureri de cap si migrene pe fond nervos, astenie nervoasa, depresie psihica, nervozitate, excitabilitate, surmenaj psihic, tulburari de temperament, pierderea memoriei etc. Cercetarile stiintifice confirma faptul ca salvia imbunatateste memoria, dispozitia, atentia si starea de calm.

In aceste cazuri, se recomanda infuzia de salvie, care se prepara din 1-2 lingurite planta uscata la 1 cana de apa clocotita, infuzate 15 minute. Se beau cate 2 cani de ceai pe zi, cu inghitituri mici.

2.Plante medicinale care ajuta la tonifierea sistemului nervos – Rozmarinul

Aceasta planta este renumita pentru efectele ei favorabile asupra creierului, fiind folosita pentru stimularea functiilor cognitive si intarirea memoriei.

Infuzia se prepara dintr-o lingurita cu frunze uscate si maruntite si o cana cu apa fierbinte. Se lasa vasul acoperit 10 minute si se beau 2-3 cani pe zi, dupa masa.

De asemenea, foarte eficienta este si tinctura de rozmarin. Aceasta se poate procura din magazinele naturiste sau se poate prepara din 2 linguri de planta uscata si maruntita groscior, care se pun la macerat in 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obtinut in gospodarie, timp de 10 zile, agitandu-se zilnic. Se filtreaza prin tifon dupa care se lasa la decantat in fri­gider, timp de 6 zile, pentru o deplina limpezire. Se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, inde­partandu-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se pastreaza in flacoane de sticla sau plastic, prevazute cu dop picurator. Se iau cate 30 de picaturi, de 2 ori pe zi, ames­tecate in putina apa sau ceai divers.

3.Ginkgo biloba tonifiaza sistemul nervos

Aceasta planta, a fost folosita de secole in scopuri terapeutice, pentru actiunile benefice asupra memoriei, atentiei si capacitatatii de concentrare.

Specialistii recomanda ca atunci cand simti nevoia de un plus de energie si concentrare in desfasurarea activitatilor zilnice, dar si cand anumite activitati solicita suplimentar inima si sistemul nervos, sa incearci ginkgo biloba.

Se folosesc frunzele, din care se prepara un ceai. 2 linguri de planta uscata si maruntita groscior se lasa la infuzat timp de 30 minute, cu 250 ml de apa fiarta, dupa care se filtrea­za. Se in­dulceste dupa gust, cu zahar sau miere.

De asemenea, foarte eficienta este si tinctura de ginko biloba. Aceasta se poate procura din magazinele naturiste sau se poate prepara din 2 linguri de planta uscata si maruntita groscior, care se pun la macerat in 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obtinut in gospodarie, timp de 10 zile, agitandu-se zilnic. Se filtreaza prin tifon dupa care se lasa la decantat in fri­gider, timp de 6 zile, pentru o deplina limpezire. Se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, inde­partandu-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se pastreaza in flacoane de sticla sau plastic, prevazute cu dop picurator. Se iau cate 30 de picaturi, de 2 ori pe zi, ames­tecate in putina apa sau ceai divers.

Sporis sau Verbina, o planta excelenta pentru sistemul nervos si pentru pietre la rinichi

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...