13 calugarite din aceeasi manastire au murit de coronavirus. ”S-a raspandit ca un incendiu”

aceeasi-manastire-au-murit-de-coronavirus

Treisprezece calugarite care locuiau impreuna la manastirea Surorilor Felice din Michigan au murit – majoritatea in aceeasi luna – de coronavirus.

Aceste maici romano-catolice aveau varsta cuprinsa intre 69 si 99 de ani. Erau profesoare, una era autor si una secretara in secretariatul de stat al Vaticanului.

Cea mai mare pierdere de la pandemia de gripa din 1918

Raportul Global Sisters spune ca aceste decese sunt poate „cea mai grava pierdere de viata pentru o comunitate de femei religioase de la pandemia gripala din 1918”, informeaza littlethings.com.

Se pare ca doi auxiliari au contractat COVID-19 si l-au adus in manastire. Odata ce virusul a inceput sa se raspandeasca prin cladiri, a fost ca un incendiu.

Timp de o luna, aproape cateo sora murea in fiecare zi. Alte optsprezece maici au fost, de asemenea, gasite pozitiv si au fost tratate.

Cel mai dificil si greu pentru aceste surori a fost faptul ca nu aveau voie sa participe la niciuna dintre inmormantari, din motive de sanatate.

Ultima sora, cea de-a 13-a a supravietuit initial virusului, dar a decedat din cauza sechelelor lasate de virus in iunie.

Femeile erau membre ale manastirii de foarte mult timp. Toate i-au servit pe semenii lor avand diferite roluri, de la invatare pana la ajutorarea copiilor cu risc, de la muzica pana la publicarea unei carti de 586 de pagini.

O sora a castigat un premiu la Consursul de Ciorbe Campbell cu elevii ei de clasa a doua. O alta a fost repartizata la Felicitul General din Roma de doua ori si a lucrat ca secretar la sectiunea engleza a Secretariatului de Stat al Vaticanului.

„Plangem pentru fiecare dintre surorile noastre din intreaga provincie, care au murit in timpul pandemiei si ii apreciem mult pe toti cei care ne poarta in rugaciune si ne sustin in mai multe feluri”, a spus sora Mary Christopher Moore, ministrul provincial al provinciei Doamna Sperantei, informeaza edition.cnn.com.

Toate femeile au trait si au lucrat in campusul de 145 de ha, care a fost candva casa pentru 800 de surori, potrivit Global Sisters Report, un editor independent de stiri catolice non-profit. Acum, doar aproximativ 50 de locuitori mai sunt acolo.

Englezii spun ca manastirea Livonia este una dintre cele 60 de manastiri din SUA si Canada, la care se adauga o misiune din Haiti, unde se afla un total de 469 de surori felice in America de Nord.

Raportul Global Sisters a declarat ca moartea celor 13 calugarite din Livonia ar putea fi cea mai grava pierdere pentru o comunitate de femei religioase din SUA de la pandemia de gripa din 1918.

La inceputul pandemiei din martie, manastirea, ca si alte resedinte de locuit pe termen lung, a implementat o regula fara vizitatori si a introdus restrictii asupra activitatilor de grup care sa contribuie la reducerea raspandirii virusului, potrivit Global Sisters Report.

Cu toate acestea, virusul s-a raspandit prin manastire si in Vinerea Mare, 10 aprilie, maicutele au vazut primul deces din cauza coronavirusului: sora Mary Luiza Wawrzyniak, in varsta de 99 de ani.

Moartea ei a fost urmata de sora Celine Marie Lesinski, in varsta de 92 de ani, si de sora Mary Estelle Printz, de 95 de ani, care au murit amandoua in duminica de Pasti, 12 aprilie.

Pana la 10 mai, un numar de 12 surori au murit, potrivit englezilor. Ei includ; Sora Thomas Marie Wadowski, 73 de ani, sora Mary Patricia Pyszynski, 93 de ani, sora Mary Clarence (Adeline) Borkoski, 83 de ani, sora Rose Mary Wolak, 86 de ani, sora Mary Janice (Margaret) Zolkowski, 86 de ani, sora Mary Alice Ann (Fernanda) Gradowski, 73, sora Victoria Marie Indyk, 69 de ani, sora Mary Martinez (Virginia) Rozek, 87 de ani, si sora Mary Madeleine (Frances) Dolan, 82 de ani.

Manastirea a fost intr-o agitatie totala in ceea ce priveste pregatirile de inmormantare si numai 10 persoane au putut participa la fiecare inmormantare, potrivit Global Sisters Report.

Maicile au fost zdruncinate de faptul ca nu au putut sa participe cum se cuvine la inmormantari

„Credinta pe care o impartasim cu surorile cand sunt in pragul mortii, rugaciunile pe care le impartasim cu surorile in acele grele momente: ne-au lipsit enorm. Ne-a cam zdrobit viata noastra in rugaciune.” Sora Joyce Marie Van de Vyver a declarat pentru publicatie.

La sfarsitul lunii iunie, manastirea a pierdut-o si pe sora Mary Danatha (Lottie) Suchyta, in varsta de 98 de ani, din cauza Covid. In total, cel putin 30 de surori din Livonia au fost infectate cu virusul si 17 s-au recuperat, a spus englezul, citand-o pe sora Noel Marie Gabriel, directorul serviciilor de sanatate clinica pentru provincia Doamna Sperantei.

„Unele dintre surorile noastre care au avut COVID-19 se lupta sa se recupereze dintr-o varietate de efecte, inclusiv slabiciune continua, probleme respiratorii si multe altele”, se arata intr-o declaratie publicata de surorile Felicie la inceputul lunii iulie.

In Statele Unite, aproape 142.000 de oameni au murit din cauza coronavirusului, potrivit relatarii cazurilor de la Universitatea Johns Hopkins marti. Peste 3,89 milioane de persoane au fost infectate cu virusul din SUA.

Manastirea din Livonia nu este singura ordine religioasa care a vazut efectele devastatoare ale virusului. Sora Mary Ramona (Florenta) Borkowski, in varsta de 93 de ani, a murit de Covid pe 18 aprilie la o manastire situata in Lodi, New Jersey.

Intre aprilie si mai, au murit din cauza Covid-19 sase surori din diferite ordine religioase care au locuit la Manastirea Our Lady of the Angels din Greenfield, Wisconsin.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...