6.3 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

10 beneficii ale urzicii dovedite de studii

Urzica (Urtica dioica) este o planta perena, cu frunze ascutite si intepatoare, care lasa o eruptie cutanata, dar in ciuda acestui inconvenient, oamenii o folosesc de cand se stiu pentru a trata numeroase afectiuni.

In scop terapeutic, planta poate fi administrata sub forma de ceai, tinctura, extract, pastila sau pur si simplu in mancare. Aceasta contine o serie de substante chimice, cum ar fi serotonina, histamina si acetilcolina, care provoaca iritatii intepatoare pe piele si se gasesc la baza perisorilor de pe urzica. Totodata, urzica mai are in compozitia sa si: minerale, vitamine (A, C, K, complex B), terpenoide, carotenoide, acizi grasi, aminoacizi esentiali, clorofila si polifenoli importanti, care au proprietati antioxidante. In plus, trebuie sa stii ca o ceasca de frunze de urzica contine 37,4 calorii, 6,6 grame de carbohidrati si 2,4 grame de proteine.

Vezi si: Sucul de urzici. Cea mai buna cura tonica de primavara

Urzica – Beneficii pentru sanatate

1.Amelioreaza problemele respiratorii

Urzica a fost adesea folosita in tratamentul complementar al afectiunilor respiratorii, inclusiv febra fanului, astm si alte alergii sezoniere. Totodata, un studiu realizat de Dr. Randall Alberte, et al., Chief Scientific Officer al HerbalScience Group LLC, SUA arata ca anumite combinatii de extracte din urzica pot reduce semnificativ reactiile alergice.

2.Ajuta la detoxifiereaa organismului

Continutul bogat de substante ii ofera urzicii proprietati diuretice, ajutand astfel la curatarea rapida a toxinelor din organism, relateaza Jurnalul de Etnofarmacologie. Totodata, urzica poate ajuta si la imbunatatirea eficientei de absorbtie a nutrientilor din intestin, prevenind astfel acumularea de toxine. In plus,  urzica poate stimula sistemul limfatic, ajutand la eliminarea organismului de excesul de toxine din rinichi.

3.Previne pietrele la rinichi

Dupa cum am spus si mai sus, urzica are proprietati diuretice si este folosita in scop terapeutic si pentru afectiunile urinare si pietrele la rinichi.

Flavonoidele, antocianinele si saponinele din urzica ajuta la prevenirea depunerilor de calciu si oxalat si a cresterii cristalelor in organism.

De exemplu, un studiu efectuat animale a aratat ca extractul de urzica a ajutat la scaderea nivelului creatininei urinar. Un alt studiu publicat in jurnalul Elsevier’s Phytomedicine a sugerat ca preparatele de urzica exercita multe efecte promitatoare in vitro si in vivo pentru cazurile asociate cu infectiile tractului urinar.

4.Un bun remediu pentru afectiunile feminine

Daca te confrunti cu simptome premenstruale dureroase, poti apela cu incredere la urzica. Aceasta ajuta la ameliorarea crampelor si balonarii, reducand in acelasi timp fluxul sanguin din timpul menstruatiei datorita capacitatilor sale astringente. Totodata, urzica este indicata femeilor aflate la menopauza.

5.Proprietati antiinflamatorii

Mai multi cercetatori din Germania sugereaza ca aceasta planta poate trata artrita reumatoida si durerile musculare cronice. De exemplu, un studiu clinic, publicat in Jurnalul Societatii Regale de Medicina, a aratat ca aplicarea urzicii pe zonele afectate de osteoartrita a redus semnificativ durerea in comparatie cu tratamentul placebo. Un alt studiu a aratat ca persoanele care sufera de durere de artrita au considerat ca este benefic atunci cand au luat un supliment natural care contine urzica.

6.Ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Cercetarile arata ca un consum regulat de ceai de urzica poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice si la ameliorarea tensiunii si stresului asupra sistemului cardiovascular.

7.Imbunatateste hiperplazia benigna de prostata (HBP)

S-a dovedit ca urzica poate fi un remediu eficient de prevenire a cresterii prostatei (hiperplazia benigna de prostata). Cu toate acestea, datorita cailor chimice pe care le parcurge acest tratament, radacina de urzica nu poate decat sa previna marirea prostatei, nu sa o inverseze sau sa o reduca. Totodata, unele studii au aratat ca radacina de urzica poate reduce nevoia de a urina frecvent si asta pentru ca planta contine  substante chimice care afecteaza hormonii (inclusiv testosteronul si estrogenul).

De asemenea, s-a demonstrat ca extractul de radacina de urzica incetineste sau opreste raspandirea celulelor canceroase de prostata.

8.Tine sub control nivelul de zahar din sange

Potrivit cercetatorilor, urzica poate reduce nivelul de glucoza din sange la ingerare orala. De exemplu, un studiu de trei luni a aratat ca 46 de participanti care au luat o capsula de urzica de 500 mg, de trei ori pe zi la fiecare opt ore, si-au redus semnificativ nivelul de zahar din sange in comparatie cu un placebo.

9.Ajuta la ingrijirea pielii si parului

Extractele de urzica aplicate pe piele pot reduce severitatea acneei si pot preveni infectiile bacteriene. Totul se datoreaza proprietatilor sale antioxidante care accelereaza vindecarea ranilor, vindecarea cicatricilor si a petelor legate de varsta. De asemenea, urzica este folosita si in unguente pentru tratarea arsurilor.

In plus, frunzele de urzica sunt bogate in silice si sulf care ajuta la la cresterea parului, precum si la prevenirea caderii.

Vezi si: Cum scapi de matreata cu ajutorul urzicilor

10.Eczeme

Urzica are proprietati antihistaminice si antiinflamatoare, fiind de un real ajutor in cazul eczemelor, dupa cum arata studiul de la Penn State University College of Medicine. Asadar, cei care se confrunta cu eczeme, pot folosi o combinatie de urzica administrata pe cale orala, precum si o crema pentru ameliorarea mancarimilor si a rosetei eruptiei cutanate.

Vezi si: Urzica moarta alba, o planta cu multiple utilizari in medicina populara

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole