20.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Zeama de varza murata. Cel mai sanatos leac pentru numeroase afectiuni

Spuneam intr-un articol anterior cum ca multi neglijeaza zeama de muraturi si o arunca pentru ca nu au ce face cu ea, insa specialistii sustin ca aceasta are un continut bogat de substante nutritive care revitalizeaza intreg organismul. Dintre toate muraturile cunoscute, se pare ca varza acra ocupa un loc fruntas cand vine vorba de sanatate. Pe vremuri, zeama de varza murata era folosita ca leac pentru mai toate afectiunile sezonului rece.

Varza murata in sare nu numai ca isi conserva si amplifica toate proprietatile si vitaminele, ajutand la tratarea bolilor de plamini, a constipatiei, a anemiei si a imbatrinirii premature.

Zeama de varza murata este extrem de sanatoasa. Aceasta e bogata in vitamina C (mai multa decat in portocale), A, B1, B2, B3, B6 si B9 (acidul folic) si E, magneziu, potasiu, fier, iod. Acidul lactic din zeama de varza murata este o bacterie descoperita si folosita ca ferment de cel putin 4.000 de ani, avand un efect inhibitor asupra microbilor din intestine si fortifica sistemul imunitar.

beneficii zeama de varza murata
Zeama de varza murata sau moarea, cum se mai spune in termeni populari, este sucul rezultat din murarea verzei, fiind un extract 100% natural. Adevaratele muraturi se obtin prin fermentarea acidolactica, naturala, cu tulpini de bacterii probiotice salbatice provenite din legume si fructe proaspete, sanatoase, in saramura.

Specialistii sunt de parere ca varza murata este singurul aliment care nu are adaos de probiotic din exterior, este un produs endogen.

Iata mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale acesteia:

-Datorita continutului de fibre, zeama de varza murata asigura un tranzit intestinal bun, combatand constipatia si cancerul de colon. De asemenea, este recomandata si celor cu sindrom de intestin iritabil.

-Zeama de varza murata este recomandata in curele de slabire. O cura cu moare vitaminizeaza intreg organismul si il detoxifiaza.

-Zeama de varza murata previne si inhiba tumorile canceroase. Aceasta reprezinta un puternic inamic al cancerului, in special al celui de colon si de san (cei care consuma varza murata de 5 ori pe saptamana prezinta un risc cu 70% mai scazut de a dezvolta cancer).

-Stimuleaza circulatia sangelui. Consumul zilnic a 1-2 pahare de moare rezolva astfel foarte simplu senisibilitatea la frig, dar combate si febra.

-Scade concentratia colesterolului rau (LDL) prevenind ingrosarea vaselor de sange.

-Zeama de varza murata este recomandata in cazul pietrelor de la rinichi, gastritei cu aciditate scazuta si giardioza. Se consuma timp de 2-3 saptamani cate jumatate de pahar cu aceasta zeama, de 3 ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de masa. Daca pietrele de la rinichi sunt de dimensiuni mici, se amesteca 1 litru de moare cu 400 g de ulei nerafinat si zeama de la 4 lamai. Cu 24 de ore inainte de procedura nu se mananca nimic. Timp de 4-5 ore, organismul raspunde cu diaree, in timpul acesta, colecistul se curata de pietre. Dupa procedura, timp de 2 saptamani, se bea ceai din musetel si fenicul. Pentru gastrita, se bea zilnic moare incalzita, inainte de mesele principale. Doza poate sa creasca treptat pana la 2 pahare pe zi.

-Moarea este indicata si in caz de hemoroizi. Se consuma cate 100 ml de moare incalzita, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Daca hemoroizii se asociaza cu hemoragie, atunci se bea cate un pahar de 2-3 ori pe zi si se mananca zilnic salata de varza murata.

-Zeama de varza murata trateaza astenia si lipsa de vitamine din organism (avitaminoza). Se amesteca un pahar de moare cu unul de suc de rosii, se adauga 150 ml de apa plata, o lingura de miere de albine si o lingura de suc de lamaie. Se bea cate un pahar de 2 ori pe zi, intre mese, pana la imbunatatirea starii de sanatate.

-Zeama de varza murata trateaza afectiunile respiratorii (raguseala, dureri in piept, pneumonie, astm). Se amesteca parti egale de moare + apa si se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi.

-Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca in varza murata se gaseste un principiu terapeutic cunoscut sub numele de vitamina U antiulceroasa si din acest motiv, specialistii recomanda consumul acesteia pentru tratarea ulcerului.

Iata o veche reteta de varza murata:

Ai nevoie de:

  • 10 kg varza
  • 1kg morcovi
  • 300 g sare

Mod de preparare:

Cu primele foi ale verzei se acopera fundul vasului. Se pun in straturi verzele si varza tocata amestecata cu o parte de sare si morcov ras mare. Se adauga, dupa preferinta felii de sfecla rosie, seminte de marar sau chimen. Sarea ramasa se dizolva in cantitatea de apa necesara pentru umplerea vasului.

Atentie!

Daca se pune prea putina sare, se pot dezvolta bacteriile rele, iar daca se pune prea multa, nu se vor mai dezvolta nici cele bune, deci nu mai are loc fermentatia. De asemenea, nu se foloseste apa dura deoarece este bazica si poate neutraliza acizii. Cel mai bine este sa fierbi apa dura timp de 15 minute si apoi sa lasi oala acoperita pentru 24 de ore. Varza se acopera cu un strat de frunze, deasupra se asaza un platou de ceramica, cu o greutate deasupra si se tine la 18 grade C. Platoul trebuie sa fie permanent acoperit cu moare. Cand moarea se limpezeste si procesul de fermentare se termina, varza se muta la rece.

Cum se pastreaza:

Zeama de varza murata se strecoara prin tifon, se aduce pana la 80 grade C, pe foc mare, intr-un vas emailat (nu se fierbe), si apoi se toarna in sticle sterilizate si se pastreaza in frigider.

Boabele de muștar alb. Ce beneficii au bobițele pe care le folosim de obicei la muraturi

Retete de muraturi asortate la borcan – Umple-ti camara cu cele mai gustoase bunatati pentru la iarna

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole