20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

De ce este canicula indelungata extrem de periculoasa pentru sanatate

Temperaturile foarte ridicate de pe timp de zi dar si cele nocturne reprezinta o combinatie periculoasa pentru sanatatea umana. Semnalul de alarma este tras de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).

Concret, institutia arata ca vara anului 2017 a fost deja marcata de valuri de caldura, in timp ce recorduri de temperaturi diurne au fost inregistrate in mai multe zone din emisfera nordica.

Totodata, raportul mentioneaza ca valul de caldura care a a afectat Peninsula Iberica la jumatatea lunii iunie s-a deplasat apoi spre sud-estul Europei si spre regiunea Balcanilor, generand temperaturi de peste 40 de grade Celsius saptamana trecuta, insotite adeseori de furtuni de vara violente, cu efecte devastatoare.

Care sunt efectele asupra corpului uman

Potrivit specialistilor, temperaturile diurne extrem de mari, asociate cu temperaturile nocturne ridicate, reprezinta o combinatie periculoasa pentru sanatatea umana, intrucat corpul uman incearca pe timpul noptii sa se recupereze dupa efectele negative generate de caldura diurna. Temperaturile ridicate genereaza si un stres major in agricultura, asupra apelor, furnizorilor de energie si transporturilor.

Modificarile climatice provocate de activitatile umane reprezinta un factor principal pentru aparitia temperaturilor inalte si a valurilor de caldura, afirma OMM, care avertizeaza ca fenomenul de incalzire va continua sa se manifeste. Specialistii se asteapta ca valurile de caldura din vara acestui an sa fie si mai fierbinti si mai indelungate in comparatie cu cel inregistrat in iunie.

Reducerea emisiilor de gaze, necesara

De asemenea, un raport OMS subliniaza singura solutie pentru evitarea dezastrului o reprezinta reducerea emisiilor de gaze prin intermediul infrastructurii de transport. „In ultimii 130 de ani, temperatura a crescut foarte mult. Nivelul marii creste, ghetarii se topesc, iar structura precipitatiilor se schimba si ea, in timp ce vremea extrema si fenomenele meteorologice extreme sunt si ele mai intense si tot mai frecvente”, noteaza raportul OMS.

Potrivit acestuia, desi incalzirea globala poate aduce si anumite beneficii in unele zone, respectiv un numar mai mic de decese pe timp de iarna si cresterea cantitatii de hrana in anumite zone, incalzirea globala are efecte preponderent negative.

„Singurul lucru pe care il putem face este sa ne adaptam la ce am provocat pana acum. Trebuie sa ne asiguram ca rata schimbarii climatice nu se accelereaza. Este esential sa reducem emisiile de gaze cu efect de sfera la nivel global. Ceea ce s-a si discutat si agreat la Paris, in noiembrie 2015, adica sa ne asumam tinte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera care sa tina sub control cresterea temperaturii medii globale”, a explicat, Roxana Bojariu, sefa Departamentului de Climatologie de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Exacerbare a bolilor cardiovasculare

Aceasta sustine ca si Romania se incadreaza in tendintele globale. Mai mult, intreaga comunitate stiintifica s-a declarat socata de efectele acestui fenomen, care se vad inclusiv in termeni legati de mortalitate, prin cauze cardiovasculare si respiratorii. Doar valul de caldura din 2003 a stat la baza a 70.000 de decese, noteaza raportul.

„Temperaturile ridicate si alti factori care polueaza aerul pot duce la o exacerbare a bolilor cardiovasculare si a bolilor respiratorii. Polenul si alti alergeni sunt la niveluri mai mari, iar asta afecteaza 300 de milioane de oameni pe an”, arata specialistii.

Citeste mai mult: adev.ro/osm0k4

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole