Urzica, umila planta vindecatoare

urzici

Este vremea urzicilor, iar noi incurajam consumul de urzici proaspete, in mancaruri, salate si ceaiuri. Urzica este bogata in vitaminele A, B2, C si K, contine aminoacizi esentiali, glucide, enzime, hormoni vegetali, uleiuri volatile, magneziu, fier,potasiu, clorofila, acestea fiind doar cateva dintre substantele din urzica.

Pentru persoanele care au probleme cu circulatia, urzica are efecte miraculoase. Se stie ca batranii o culegeau fara manusi, mai mult, strabunicile aveau o placere deosebita de a merge in picioarele goale prin urzici, cunoscand efectele anti-reumatice ale acestora. Mai stiau si ca atunci cand da coltul urzicii este bine sa fie consumata pentru schimbarea sangelui.

Ieftina si la indemana oricui, urzica se foloseste in anemii, cloroze si alte boli grave ale sangelui. Este o planta ce remineralizeaza intregul organism, si deci este foarte buna pentru oricine doreste sa isi mentina organismul sanatos si plin de energie.

10 utilizari ale urzicii

  • in afectiunile renale, deoarece elimina nisipul din rinichi;
  • eficace in lupta cu durerile reumatice;
  • trateaza bolile si inflamatiile cailor urinare si retentia urinara patologica;
  • pentru calmarea durerilor de cap si migrenelor in diabet;
  • pentru scaderea nivelului de glicemie;
  • in afectiunile biliare, hepatice si splenice;
  • in tratarea secretiilor abundente ale stomacului si aparatului respirator, a crampelor, a ulcerelor stomacale si intestinale;
  • ca metoda profilactica in viroze si infectii bacteriene. Se bea zilnic o cana de ceai de urzica;
  • ca energizant si intaritor atunci cand cantitatea de fier din organism scade si apar oboseala si starile de nervozitate;
  • in cosmetica, urzica este renumita pentru efectul de regenerare a parului. Infuzia si tinctura de urzica ajuta la pastrarea unei podoabe capilare fara matreata, lucioase si dese.

Cum se foloseste

Infuzia se face din o lingurita cu varf de planta la 1/4 litru de apa. Se opareste doar, lasandu-se 2-3 minute la infuzat. Se poate bea in cure de cate 30 de zile, primavara din frunze tinere, apoi toamna, cand rasare din nou. Se bea o cana dimineata pe stomacul gol, apoi o alta ceasca inainte cu jumatate de ora de micul dejun si alte 2 cani inainte de celelalte mese principale. Pentru un efect sporit, ceaiul se bea cu inghitituri mici.

Ca remediu gastronomic, se face o mancarica de urzici, prin fierbere. Se adauga apoi usturoi taiat sau pisat si putin bulion. Se serveste cald sau rece alaturi de mamaliguta.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.