27.9 C
București
marți, aprilie 16, 2024

Urticaria. Cauze, simptome si tratament naturist

Urticaria este o reactie alergica a organismului, exteriorizata pe tegumente, sub forma de placi rosii, reliefate (ca placardele provocate de urzica), pruriginoase (dand mancarimi).

Urticaria este insotita de o stare de neliniste, agitatie, insomnie si senzatia de arsura la nivelul tegumentelor.

In zilele noastre urticaria este frecvent intalnita si se manifesta ca o maladie reactiva si de avertisment a organismului fata de impactul intern cu diverse substante chimice din alimentatie (pesticide, ierbicide, conservanti, etc), din tratamente polipragmazice cu medicamente de sinteza, din imbracaminte (coloranti, nailon, etc) din cosmetica (vopsele, deodorante, creme, etc), cu mucegaiurile din mediul profesional si de locuit sau din atmosfera, scriu dr. Pavel Chirila si dr. Maria Chirila in cartea „Terapie naturista”.

In cazul urticariei se cauta, prin eliminare, sau, eventual, prin testare alergologica, depistarea agentului sau de multe ori a agentilor cauzali, pentru ca sa poata fi inlaturati. Astfel, pacientul trebuie sa se observe foarte bine: in ziua aparitiei urticariei trebuie sa-si noteze tot ce a mancat, ce medicamente a folosit si ce operatiuni casnice si profesionale a efectuat; in acest fel, medicul poate fi orientat pentru ca, dintre factorii posibili declansanti, sa-si poata restrange punctul de testare la cativa, pe care-i poate confirma sau nu ca fiind implicati.

Intr-un procent mai mic, sunt cazurile de urticarie care pot fi declansate de alergeni de mediu ca: praful de casa, praful de pe carti vechi, lucruri vechi, hartie si documente depozitate de multi ani, polenurile si mucegaiurile, provenite din procesul obisnuit de fabricatie a unor produse alimentare (branza fermentata, cascaval, branza tip Homorod, vinuri, bere) poluarea cu mucegaiuri a unor alimente (dulciuri, gemuri, branzeturi) sau mucegaiuri aparute in conditii de habitat sau profesionale.

In cazul acestor afectiuni alergice se aplica terapia hiposensibilizanta specifica (aplicarea in dilutii succesive a unui extract din alergenul depistat ca fiind cauza) sau hiposensibilizarea nespecifica (produsi de tipul histamin-globulinei). Cand alergenii nu au putut fi determinati se recurge la tratamente homeopate, fitoterapie si balneoterapie.

Iata mai jos care sunt plantele cu efecte depurative, indicate in urticarie:

  • Trei frati patati – se foloseste sub forma de infuzie, in proportie de 20 g la 1 litru apa, sau ca extract apos 10 %, in doze de picaturi, de 3 ori pe zi.
  • Brusturele – se administreaza sub forma de tinctura sau extract (10 – 20 %), in doze de 10 picaturi, de trei ori pe zi. Se folosesc numai radacinile proaspete.
  • Scoarta de ulm – se administreaza sub forma de decoct concentrat care se prepara astfel: 130 g scoarta (de ulm de la cel putin 2 ani), se fierbe in 2 litri apa pana scade la jumatate. Se dau bolnavului 250 g pe zi din aceste remediu in mai multe prize.
  • Zgrabuntica – se foloseste sub forma de suc proaspat, obtinut din planta, din care se iau 3-4 linguri pe zi. De asemenea, se poate obtine o infuzie din 25 g planta la 1 litru apa, folosita pentru calmarea pruritului cutanat la bolnavul diabetic.

Trebuie sa stiti faptul ca tratamentul cu plante medicinale este indicat in special in cazurile de urticarii aparute pe fondul unor tulburari digestive.

Iata ce presupune regimul igieno-dietetic:

Se evita toate alimentele conservate cu substante chimic, cele capsulate in cutii metalice, mezelurile, alimentele congelate timp indelungat, ciocolata, capsunile, fragii, branzeturile fermentate. De asemenea, se vor evita abuzul de medicamente si imbracamintea din fibre sintetice.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole