Un ou pe zi tine cardiologul departe? Cum argumenteaza oamenii de stiinta

Un ou pe zi tine cardiologul departe. Cum argumenteaza oameni de stiinta

Ouale sunt cunoscute ca fiind surse excelente de nutrienti, inclusiv proteine de buna calitate, vitamine si acizi grasi esentiali.

Introducerea in dieta a unui ou pe zi are un beneficu prezumtiv nu doar pe termen scurt, ci chiar si pe termen lung, potrivit unei cercetari preluate de theindependent.co.uk.

Un studiu recent arata ca un ou pe zi poate reduce drastic probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare in viitor. Cel putin aceasta este opinia unei echipe de oameni de stiinta din China si Marea Britanie care s-a decis sa cerceteze legatura dintre consumul frecvent de oua si riscul de boli cardiovasculare, atacurile ischemice si evenimentele vasculare majore.

Echipa a fost condusa de profesorul Liming Li si de cercetatorul dr. Canqing Yu de la Scoala de Sanatate Publica a Centrului pentru stiintele sanatatii al Universitatii Pekin. Ei au analizat datele a mai mult de 400.000 de persoane adulte din China, cu varste intre 30 si 79 de ani, din 10 regiuni diferite ale tarii. Participantii alesi nu aveau experiente anterioare cu boli precum cancerul, diabetul sau afectiunile cardiovasculare.

Toti participantii la studiul, care s-a intins pe noua ani si rezultatele caruia au fost publicate in revista Heart, au fost intrebati cat de des consuma oua. S-a descoperit ca aceea care obisnuiau sa consume in mod obisnuit aveau cu 28% mai putine riscuri de a suferi atacuri vascular-cerebrale, si 18% mai putine riscuri de a muri din cauza bolilor de inima. De asemenea, riscul de a dezvolta o boala ischemica se reduce cu 12%.

Rezultatele cercetarii trebuie evaluate in contextul dietei generale

Desi exista o multitudine de motive pentru care o persoana poate dezvolta boli de inima fara nicio legatura cu consumul de oua – precum fumatul si obezitatea, ca sa dam doar doua exemple – cercetatorii considera ca studiul lor arata ca exista o legatura intre cele doua.

„Cercetarea noastra aduce dovezi stiintifice in beneficul ghidurilor nutritionale care recomanda consumul de oua pentru sanatatea chinezilor adulti“.

Profesorul Nita Forouhi, de la Universitatea Cambridge, este de parere ca, pentru o evaluare exacta a rezultatelor studiului e necesar sa se aiba in vedere dietele integrale ale celor care au luat parte la studiu.

„In dieta occidentala, daca mananci oua alaturi de o gramada de paine alba, rafinata, carne procesata precum sunca si carnatii, ketchup plin de zahar este altceva, comparativ cu a consuma oua, paine integrala si legume, de exemplu“, a spus Nita Forouhi.

Aceasta cercetare – ca mare parte din cercetarea nutritionala – este observatie si nu experiment si urmareste un esantion mare de adulti in scopuri de sanatate, dar nu intervine prin prescrierea de dieta special, a conchis acesta.

Sursa: adevarul.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.