8.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Uleiul de nuci, o ”arma” redutabila impotriva colesterolului rau

Putina lume cunoaste uleiul de nuci presat la rece, cu atat mai putin faptul ca el are foarte multe beneficii pentru buna functionare a organismului nostru.

Proprietati ulei de nuci:

Uleiul de nuci contine: proteine, lipide, glucide, celuloza; minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod; vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Singurele vitamine ce nu le produce corpul nostru sunt: Omega 3, Omega 6 si Omega 9. Uleiul de nuci este cel mai bogat ulei in acest complex de vitamine.

Avand peste 70 % acizi grasi polinesaturati, uleiul de nuci se situeaza pe primul loc intre uleiurile nesaturate, inaintea uleiului de soia (50-60 %) si al celui de porumb (40-50 %), pentru proprietatile sale anticolesterolice.

Beneficiile terapeutice ale uleiului de nuci:

  • La momentul actual, uleiul de nuci este recunoscut ca fiind cel mai rapid tratament naturist ce lupta impotriva colesterolului. Dar totodata, antioxidantii ajuta la eliminarea toxinelor si a diverselor substante nocive din organism;
  • Acidul elagic impiedica multiplicarea si dezvoltarea celulelor canceroase. Este o sursa bogata de cupru si mangan, iar melatonina, ajuta la reglarea ceasului biologic al organismului
  • Grasimile mononesaturate-acizii grasi Omega-9, sustin elasticitatea arterelor si ajuta la imbunatirea fluxului de sange din organism, reducand sansele de rigidizare a arterelor, dar si ajutand la mentinerea sanatatii cardiovasculare, deci o reala combatere a aparitiei atacului cerebral;
  • Uleiul de nuci  reduce riscul aparitiei bolilor cardiace – datorita continutului de Omega 3 (acid afla-linoleic), ameliorarea inflamatiei – acizii polinesaturati ca si Omega3 si Omega 6 previn inflamatia in afectiuni ca artita;
  • Regleaza nivelului hormonal – este o sursa importanta de fitonutrienti, continand minerale ca si seleniu, magneziu, fier, calciu, fosfor si zinc, aceste substante ajutand la mentinerea echilibrului hormonilor din organism.

E dificil de crezut ca un ulei banal… poate sa aiba atatea proprietati regenerative si de sustinere a echilibrului organismului. E absolut normal, ca aceste beneficii se vad in timp, dupa cure mai indelungate. Uleiul de nuci presat la rece se foloseste doar in stare cruda, el nu se prepara termic deoarece se oxideaza si isi pierde din beneficii.

Pentru mai multe detalii despre uleiul presat la rece intrati AICI.

Uleiul de nuci poate fi folosit la diverse feluri de mancare insa, acesta nu este recomandat pentru gatit deoarece temperaturile inalte ii latereaza gustul si distrug anumite proprietati ale acestuia. Poate fi folosit, in schimb in compozitia salatelor sau a preparatelor care contin paste pentru deoarece le oferi un gust absolut deosebit. Se spune ca daca il adaugi in salate, acesta poate combate tenia si ajuta in caz de enurezis (scaparea involuntara si inconstienta a urinei) la copii. De asemenea, se poate adauga pe o felie de paine prajita o lingurita de ulei de nuca si se consuma in fiecare seara, timp de 15 zile.

Consumat cate o lingurita cu ulei de nuci pe zi, acesta ajuta si la vindecarea eczemelor si eruptiilor pielii, iar frectia cu ulei de nuci se spune ca este indicata pentru copiii anemici sau rahitici.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole