Ulei din Sovarf verde. Cum se prepara reteta basarabeana si ce actiuni terapeutice are

Ulei din Sovarf

Sovarful este o planta medicinala cu un miros aromatic caracteristic, iar gustul este amar.

Sovarful este bogat in uleiuri eterice (timol, carvacrol, cimol) si saruri minerale. Aceasta planta are calitati antibacteriene si antimicotice puternice, fiind un antibiotic natural care creste imunitatea si energizeaza intreg organismul.

Datorita uleiului volatil, sovarful are actiune antispastica asupra musculaturii netede si sedativa asupra sistemului nervos central si mai ales asupra centrilor respiratori, antiseptica, stomahica; produce o usoara dilatatie a bronhiilor.

Iata mai jos cum se prepara reteta basarabeana cu ulei din Sovarf verde

Ai nevoie de 2 pahare de planta tocata marunt si 500 ml ulei nerafinat. Planta se amesteca cu uleiul si apoi se adauga intr-un borcan de sticla cu filet. Borcanul se tine in loc ferit de lumina, la temperatura camerei, si se agita de mai multe ori pe zi, apoi se strecoara. Peste produsul verde se mai toarna 250 ml de ulei, se inchide capacul si se pune borcanul in apa fierbinte, se acopera cu o patura sau un prosop gros si se infuzeaza pana la racirea apei. Se stoarce bine prin tifon si se amesteca la un loc tot uleiul, care se pastreaza la rece, in sticla de culoare inchisa. Celuloza ramasa se pastreaza in alt borcan si se foloseste pentru aplicatii externe in diferite afectiuni.

Iata mai jos ce actiuni terapeutice are uleiul de sovarf:

-asigura un aport de substante bioactive necesar pentru sustinerea sanatatii respiratiei si a digestiei;
-are actiune antispastica, bronhodilatatoare, expectoranta, fluidifianta a secretiilor bronsice, antiseptica, stomahica, de stimulare a functiei digestive, antiinflamatoare, usor sedativa;
-ajuta la mentinerea sanatatii aparatului respirator, contribuie la fluidifierea si eliminarea secretiilor bronsice, imbunatateste respiratia in procesele inflamatorii ale cailor aeriene superioare/inferioare de tip cataral (raceala, stari gripale), ajuta la calmarea tusei;
-amelioreaza tulburarile gastro-intestinale insotite de balonari si crampe abdominale;

Mod de administrare: Adulti: cate 2 – 6 picaturi de 2 – 3 ori pe zi, diluate intr-o ceasca de apa sau o lingurita de miere, dupa mesele principale.
Copii peste 7 ani: cate 1 – 2 picaturi de 2 – 3 ori pe zi intr-o lingurita de miere, dupa mesele principale.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...