10.7 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Troscotul. O banala buruiana care face minuni

Aparent, troscotul pare o buruiana banala, insa are adevarate proprietati curative. Acesta creste pe marginea drumurilor, pe carari si pe locuri necultivate, iar popular i se mai spune iarba gainilor, hericica, sporis, tarsoaca, troscotel sau troscova.

Principiul activ din troscot este siliciul so­lubil, numit si siliciu organic. Pe langa siliciu, buruiana mai contine si taninuri, flavone, mucilagii si cantitati mici de vitamina C.

Iata in ce afectiuni este recomandat troscotul:

-Troscotul se foloseste ca astringent in combaterea diareei, ca tonifiant si impreuna cu coada calului ca remineralizant la anemici si convalescenti, avand si proprietatea de a mari pofta de mancare. Datorita efectului sau diuretic, trosoctul este un bun aliat al sanatatii rinichilor si un bun adjuvant in bolile de plamani.

-Troscotul intra in compozitia ceaiului gastric, boala ulceroasa, diaree. Actiunea de vin­decare se datoreaza mucilagiilor si taninurilor din planta.

-Troscotul este recomandat in bolile aparatului respirator (bronsite, traheite, edeme pulmonare).

-Troscotul este recomandat in bolile aparatului urinar (cistite, pielite, nefrite). Flavonozidele din aceasta planta au un puternic efect diuretic.

-S-a dovedit stiintific faptul ca siliciul solubil din troscot ajuta la formarea calciului in oase, fiind eficient in osteoporoza.

-Troscotul este foarte eficient in reumatism. Tot siliciul or­ga­nic din aceasta buruiana joaca un rol im­po­tant in formarea si refacerea tesu­tului conjunctival al cartilagiilor si ligamentelor.
-Extern, troscotul ajuta la cicatrizarea afectiunilor sangerande (rani, zgarieturi, hemo­roizi si fisuri anale). Actiunea sa se datoreaza proprietatilor hemostatice ale preparatelor din troscot, care au in compozitie taninuri. In cazul acestor afectiuni, se toaleteaza zona cu ceai pre­parat din troscot, dupa care urmeaza aplicarea unor unguente.

-Troscotul da bune rezultate in bolile pielii, contribuind si la atenuarea ridurilor deoarece siliciul solubil joaca rol de catalizator in formarea co­lagenului si elastinei. Se pun comprese cu ceai de troscot pe fata, inainte de folosirea cremelor antirid sau antioxidante.

Preparate din troscot

  • Ceaiul se prepara prin infuzie (1-2 lingurite de planta la o ceasca cu apa). Se beau 2-3 cani pe zi. Se poate face si o infuzie mai concentrata din 20 grame de planta la 200 ml apa, din care se iau 3 linguri pe zi.
  • Decoctul se prepara din 4 linguri de planta uscata si maruntita. Se fierb la foc mic, timp de 30 mi­nu­te, in 500 ml apa, intr-un vas si se va avea in vedere sa se completeze la final apa evaporata. Se filtreaza fierbinte, prin tifon. Intern, se beau cate 2 cesti pe zi, iar extern se foloseste pentru toaletarea diferitelor afectiuni san­gerande.
  • Tinctura de troscot. Pentru a obtine un preparat cu termen de valabilitate mai lung si efect mai puternic, poti folosi tinctura de troscot. 20 g troscot uscat si ma­cinat groscior se pun la macerat in 100 ml alcool ali­mentar, timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtrea­za si apoi se lasa la decantat in frigider, timp de 5 zile, pentru limpezire. Se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, indepartandu-se even­tualul reziduu si se pas­treaza in flacoane inchise la culoare, prevazute cu dop picurator. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data prepararii. Se dministreaza cate 30 picaturi, de 2 ori pe zi.

Alior, laptele cainelui sau buruiana de venin. Beneficiile unei plante toxice

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole