15.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Trandafirul, indicatii terapeutice si ingrijire

Trandafirul are urmatoarele proprietati: este afrodisiac, antiseptic, astringent, decongestiv, dezinfectant, emenagog, hemostatic, laxativ, usor sedativ si anticancerigen.

Fructul contine vitamine, mai ales: vitaminele A, C si E, minerale, flavonoizi si alti compusi bioactivi, precum si acizi grasi esentiali, ceea ce este destul de neobisnuit pentru un fruct. Petalele sunt bogate in taninuri.

Iata cateva dintre utilizari ale trandafirilor pentru frumusetea feminina:

  • Infuzia de trandafir se foloseste pentru gargara, spalaturi locale si comprese caldute pentru ochii obositi;
  • sub forma de otet din petale obtinut prin macerare cu otet natural de mere, se fac frictionari pe tample si ceafa, in migrene, si pe zona afectata in nevralgii;
  • in combinatie cu otet, 5-10 picaturi intr-un pahar cu apa, se face gargara in afectiuni bucale, mai ales in amigdalite si laringite;
  • sub forma de extract din petale, este un foarte bun dezinfectant si decongestiv al epidermei, mai ales al celei uscate, cu tendinte de imbatranire, inflamate, deosebit de sensibile;
  • sub forma de ulei esential in aromaterapie;
  • se foloseste in diverse afectiuni ginecologice;
  • este indicat in dureri de cap, stari de stres, insomnie si depresie.

Ingrijirea trandafirilor in gradina:

Afla tot ce este nevoie sa sti despre bolile trandafirilor si despre ce tratamente la indemana exista pentru a scapa rapid si eficient de ele.

Primavara, principala lucrare in ingrijirea trandafirilor este dezmusuroirea (dezgropatul). Acesta dezmusuroire se face in luna martie, cand pericolul de inghet a trecut, iar dupa aceasta etapa urmeaza imediat taierile de primavara.

Trebuie sa stii ca prin prin taierile aplicate trandafirilor, se obtine o crestere viguroasa si o inflorire mai abundenta. Toamna, trandafirii se scurteaza la 30-40 cm, pentru a preveni frangerea lor sub greutatea zapezii, iar primavara trebuie sa revenim, cu taierile de optimizare.

In luna martie trebuie sa indepartezi toate ramurile batrane, uscate, dar si cele care se inghesuie si sa lasi 4-5 ramuri de la care sa porneasca dezvoltarea anuala a plantei. Specialistii recomanda ca dupa taiere sa se unga locul cu uleiuri de protectie. Atentie! Puii de trandafirii tineri, plantati din toamna nu au nevoie de taieri.

Udarea trandafirilor se face din belsug, mai ales imediat dupa plantare. Oricum, trandafirii au nevoie de apa, afla tot ce trebuie sa sti despre irigarea prin picurare pentru o gradina de invidiat.

Taierile de vara se numesc si taieri de usurare, iar aceasta procedura se aplica la toate soiurile de trandafirii si constau in indepartarea florile ofilite impreuna cu 2-3 frunze.

Este indicat ca toamna, dupa taieri, trandafirii mari sa se musuroiasca aproximativ 30 cm, iar la cei pitici 15 cm, iar cei cataratori sa se lege bine de un gardulet/spalier pentru a fi mai bine protejati pe timpul iernii.

Dupa executarea dezmusuroitului si taierilor se va sapa solul si se va adauga in sol fertilizanti.

Nu uita ca pe tot parcursul anului, solul trebuie mentinut afanat si fara buruieni.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole