Trandafirul, frumusete si rafinament intr-o singura floare

trandafirul

Trandafirul (Rosa centifolia) este semn al nobletei, al rafinamentului si este floarea dragostei. Tesaturile de la palatul regelui Artaxerse erau lucrate cu alesaturi de flori si cu revarsari de trandafiri de jur-imprejur. 

Trandafirul, frumusete si rafinament intr-o singura floare – compozitia chimica

Fructul contine vitamine, mai ales: vitaminele A, C si E, minerale, flavonoizi si alti compusi bioactivi, precum si acizi grasi esentiali, ceea ce este destul de neobisnuit pentru un fruct. Petalele sunt bogata in taninuri.

Trandafirul are urmatoare proprietati: este afrodisiac, antiseptic, astringent, decongestiv, dezinfectant, emenagog, hemostatic, laxativ, usor sedativ si anticancerigen.

Trandafirul, frumusete si rafinament intr-o singura floare – utilizari cunoscute

  • daca radacina este astringenta, petalele sunt laxative, iar siropul de Rosa centifolia este un remediu excelent pentru constipatia la copii;
  • se foloseste in laringita, faringita, afectiuni bucale;
  • se utilizeaza cu succes in migrene si nevralgii;
  • sub forma de extract din petale, este un foarte bun dezinfectant si decongestiv al epidermei, mai ales al celei uscate, cu tendinte de imbatranire, inflamate, deosebit de sensibile;
  • traditia populara ii atribuie un rol important in lupta cu cancerul, iar medicina occidentala a inceput sa il utilizeze in acest scop in tratamente diverse;
  • uleiul esential de Rosa centifolia are efecte pozitive in cazurile de dereglare a ciclului menstrual, frigiditate, impotenta si sterilitate;
  • se foloseste in diverse afectiuni ginecologice;
  • este indicat in dureri de cap, stari de stres, insomnie si depresie.

Trandafirul, frumusete si rafinament intr-o singura floare – cum se utilizeaza

In uz intern: 

  • sub forma de infuzie din 2 lingurite de petale proaspete la 200 de ml de apa clocotit, se beau 2-3 cani/zi;
  • sub forma de sirop din petale pentru constipatie la copii;
  • fructele se curata bine de perisoari, se macina si se consuma pentru ca sunt o sursa excelenta de vitamina E;
  • bobocii de Rosa centifolia inmiresmeaza orice ceai, iar petalele zaharisite sau sub forma de gem sunt o delicatesa.

In uz extern:

  • Infuzia de trandafir, dupa cum este descrisa mai sus, se foloseste si pentru gargara, spalaturi locale si comprese caldute pentru ochii obositi;
  • sub forma de otet din petale obtinut prin macerare cu otet natural de mere, se fac frictionari pe tample si ceafa, in migrene, si pe zona afectata in nevralgii;
  • in combinatie cu otet, 5-10 picaturi intr-un pahar cu apa, se face gargara in afectiuni bucale, mai ales in amigdalite si laringite;
  • sub forma de ulei esential in aromaterapie.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...