12.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Traista ciobanului, planta care alina durerile menstruale

Traista ciobanului este o planta erbacee, anuala care apare primavara devreme si care creste pe locuri cultivate si necultivate, pretutindeni in tara noastra, iar intrebuintarile ei in medicina sunt cunoscute inca din antichitate.

Planta inflorita contine: alcaloizi, tiramina, colina, acetil colina, histamina, taninuri, diosmetina si rutozid. Contine cantitati insemnate de oxid de potasiu, cantitati mici de ulei esential, saponozide, flavonoide, vitamina C.

Iata mai jos ce actiuni terapeutice are traista ciobanului:

Traista ciobanului este o planta medicinala cu numeroase intrebuintari terapeutice. In scopuri medicinale se utilizeaza partile aeriene ale plantei recoltate in timpul infloririi si care dupa uscare au gust amarui iute. Substantele active din planta ii confera proprietati astringente, antiseptice, hemostatice.

Traista ciobanului alina durerile menstruale

In medicina traditionala, traista ciobanului este utilizata pentru oprirea hemoragiilor si calmarea durerilor abdominale, datorita actiunii sale uterotonice si hemostatice. In acest scop se recomanda o infuzie concentrata, preparata din 10 g planta la 200 ml apa, din care se iau 4-5 lingurite pe zi. Tratamentul trebuie inceput cu 10 zile inainte de aparitia ciclului menstrual.

Unii specialisti recomanda o cura mai indelungata cu traista ciobanului in ateroscleroza si boli de rinichi, deoarece are proprietatea de a restabili presiunea sangelui atat in tensiunea scazuta, cat si in cea ridicata. In amestec cu coada calului, proprietatile terapeutice ale plantei se maresc. Din acest amestec se macereaza 2 lingurite cu 2 pahare de apa rece, timp de 8 ore, apoi se strecoara. Peste plantele ramasa in vas se pune un pahar cu apa clocotita si se lasa 10-15 minute, apoi se strecoara. Se amesteca ambele lichide si se bea cate o jumatate de pahar pe zi, alternand cu o zi pauza. De asemenea, datorita calitatii de astringent, traista ciobanului este utilizata in vindecarea persoanelor care sufera de diaree.

Traista ciobanului mai este cunoscuta si pentru tratarea menopauzei (sa bea cate 2 cani de infuzie timp de 4 saptamani cu intrerupere de 3 saptamani), inflamația sânilor (se aplica local sub forma de comprese), a hemoroizilor (se prepara cantitati mici de clisme si bai de sejut ori spalaturi cu infuzie calda) si tratarea candidozei vaginale (se fac spalaturi vaginale de 2 ori pe zi cu infuzie de traista ciobanului).

Precautii si contraindicatii: 

Administrata  in doze mari, traista ciobanului poate provoaca palpitatii, iar consumul in stare cruda poate produce o crestere rapida a leucocitelor (aparitia febrei fara existent unei cause infectioase). De asemenea, este contraindicata femeilor insarcinate deoarece stimuleaza contractiile uterine si pot provoca avort.

Iata si:

Ceaiuri care ajuta la subtierea sangelui. Top 10 plante de leac

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole