13.3 C
București
vineri, martie 29, 2024

Tot ce trebuie sa stii despre panourile fotovoltaice

Energia solara joaca un rol deosebit in ultimii ani in acoperirea nevoilor energetice la nivel global. Panourile solare capteaza energia solara si o transforma in electricitate cu ajutorul celulelor fotovoltaice. Iata tot ce trebuie sa stii despre panourile fotovoltaice.

Cum functioneaza panourile fotovoltaice

Ideea convertirii energiei solare in energie electrica a luat nastere inca din secolul trecut, insa nu exista tehnologia potrivita care sa o finalizeze. Pana nu demult celulele fotovoltaice erau folosite pentru alimentarea jucariilor cu electricitate, incet s-a ajuns la alimentarea unor sisteme complexe. NASA, de exemplu, foloseste panouri solare la toate misiunile, deoarece acestea produc energie fara combustibil si nu au componente mobile.

Azi stim ca o celula fotovoltaica detecteaza energia solara si o transforma in electricitate, fiind fabricata dintr-o pelicula argintie montata pe un strat semiconductor, ce are la baza o celula feroasa.

Pentru alimentarea locuintei trebuie sa se monteze un invertor, care transforma curentul generat continuu de panouri fotovoltaice in curent alternativ. Nu este nevoie de cabluri si alte fire, sunt ecologice, silentioase si usor de intretinut. Deoarece sunt create pentru a capta lumina, ele trebuie sa fie curatate de praf din cand in cand.

Panourile sunt fabricate din materiale reciclate si reprezinta cel mai putin poluant mod de a obtine electricitate. Au nevoie pentru a functiona doar de raze de soare, nu produc vibratii sau emisii nocive. Totusi, este bine de stiut ca pentru instalare este nevoie de o investitie, care se va recupera, cu siguranta, in timp.

Costuri si avantaje sau dezavantaje ale panourilor solare

Un kit de 8-12 panouri solare de 2 KW, de exemplu, poate produce vara 480 KW pe luna, primavara 175 KW/luna, toamna 230 KW/luna, iar iarna doar 40 KW/ luna. Cel de 5 KW, in schimb, asigura energia necesara pentru 9 luni din an, iar iarna acopera in jur de 75% din consum. Pe langa panourile propriu-zise este nevoie de achizitionarea invertorului, controllerului, cablurilor si bateriilor, lunadu-se in calcul si plata pentru manopera. Astfel, un kit complet de 2 KW poate ajunge si la sume intre 5.000-6.000 euro.

Exista si variante mai avantajoase integrate, care constau in kituri de panouri solare care nu vin pe acoperis, ci reprezinta acoperisul in sine. Aceasta este o varianta buna pentru cine isi contruieste casa, mai ales ca acest sistem duce la economisirea materialelor de contructie pentru acoperis. Astfel, un kit cu acoperis integrat de 2 KW cu invertor, protectie pentru invertor si 8 panouri solare poate costa in jur de 5.000 euro.

Mai trebuie luat in considerare ca pentru apa calda trebuie instalat si un panou solar cu tuburi vidate si incalzitor. Mai exista si pompe de apa submersibile sau de suprafata, care sunt utilizate pentru alimentarea cu apa potabila si filtrarea piscinelor sau iazurilor.

Pentru consumul mare de curent electric, investitia se recupereaza mai usor, in 2-5 ani, in schimb un consum mic de energie electrica recupereaza o astfel de investitie in timp indelungat, poate chiar in 15 ani. In plus, inainte de a alege aceasta alternativa, este bine sa stiti sigur daca panourile pot capta raze solare cel putin 6 ore pe zi.

Panourile solare ar putea sa fie sursa globala de electricitate. Daca un sfert din intinderea desertului Sahara ar fi acoperit cu panouri fotovoltaice, ele ar asigura in jur de 450 de terawati anual. Consumul anual de electricitate la nivel global este doar de 13 terawati.

Surse: solar-depot.ro, e-solare.com

 

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole