20.9 C
București
joi, martie 28, 2024

Tot ce trebuie sa stii despre ceaiul Rooibos – Beneficii, proprietati, dar si contraindicatii

Ceaiul Rooibos (sau ceaiul rosu) este unul dintre cele mai apreciate ceaiuri atat in tara noastra cat si in Europa, insa fara a avea nicio legatura cu ceaiurile obtinute din planta Camellia Sinensis. Consumat in Africa de Sud de secole, ceaiul Rooibos a devenit un ceai iubit in intreaga lume datorita gustului sau delicios, dar si datorita proprietatilor benefice pe care le are asupra organismului.

Ce este ceaiul Rooibos?

Rooibosul este obtinut dintr-o planta total diferita de planta de ceai. Aceasta planta are denumirea de Aspalathus Linearis si face parte din familia Fabaceae. Acest arbust care este cultivat pe coasta de vest a Africii de Sud.

Acest ceai se obtine prin fermentarea frunzelor, actiune care ii ofera ceaiului si culoarea rosu-maronie.
In limba Afrikaans Rooibos se traduce prin “tufis rosu” dar mai este denumit si “ceai rosu” sau “tufis de ceai”.

Spre deosebire de ceaiul obtinut din frunzele de Camellia Sinensis, ceaiul rooibos nu contine cofeina si abunda in antioxidanti dintre care cel mai important este Quercitina. Acest antioxidant este cunoscut pentru proprietatile sale benefice de protectie a sistemului cardiovascular dar si pentru proprietatile sale antiinflamatoare.

De asemenea, ceaiul rosu mai contine si compusi fenolici, incluzand flavanoli, flavone, flavanone si dihidrochalconi dar si minerale indispensabile organismului cum ar fi: zinc, cupru, calciu, mangan, magneziu si potasiu.

Cum se consuma ceaiul Rooibos?

Acesta este consumat de obicei cam la fel ca si ceaiul negru. Se poate adauga zahar sau lapte in ceaiul rosu, dar se poate pune si gheata, pentru a se servi rece sub forma de ice tea.

In Europa este foarte apreciat Ceaiul Rooibos Super Grade (cea mai inalta calitate – contine cel mai mare nivel de frunzulite) dar si ceiurile aromatizate cum ar fi ceaiul rooibos cu rodie si struguri.

Ceaiul Rooibos, gustos si aromat

Ceaiul rosu poate fi o alternativa aromata, care nu contine cofeina, pentru ceaiul verde si pentru ceaiul negru. Mai mult decat atat, ceaiul rosu are multe beneficii sanatoase de care ar trebui sa profitam cu totii.

Ceaiul Rooibos contine antioxidanti

Specialistii sustin faptul ca acest ceai contine antioxidanti care protejeaza organismul impotriva cancerului, a bolilor de inima, dar si impotriva unui posibil accident vascular cerebral.

Chiar daca nu contine foarte multe vitamine, bautura aceasta este bogata in antioxidanti. Pe termen lung, efectele acestora pot contribui si la reducerea riscului de imbolnavire.

Excelent inlocuitor al ceaiului negru si verde

Consumul moderat de cofeina este perfect sanatos, insa unele persoane vor sa evite aceasta substanta. De aceea, ceaiul rosu poate fi o alternativa perfecta pentru ca nu contine deloc cofeina.

Consumand ceai rosu, evitati palpitatiile, problemele cu somnul, dar si migrenele.

Ceaiul Rooibos este perfect pentru persoanele care au probleme cu rinichii

Ceaiul Rooibos contine si un nivel scazut de tanin, in comparatie cu ceaiul negru sau verde. Taninurile interfereaza cu absorbtia anumitor substante nutritive, cum ar fi fierul. De asemenea, ceaiul nu contine acid oxalic. Asa cum se stie, consumul de cantitati mari de acid oxalic poate creste riscul de pietre la rinichi.

Sanatos si pentru persoanele expuse la riscul bolilor cardiace

Consumul de ceai Rooibos poate avea beneficii si pentru persoanele expuse riscului de boli cardiace. Antioxidantii din acest ceai sunt strans legati de o inima mai sanatoasa.

Compusii din ceaiul Rooibos – Beneficii pentru diabetici

Ceaiul rosu este o sursa naturala cunoscuta pentru antioxidantul numit aspalatina. Studiile efectuate pe animale arata ca aspalatina poate avea un efect de prevenire a diabetului de tip II, reducand nivelul de zahar din sange si imbunatatind absorbtia de glucoza de catre muschi.

De asemeea, Aspalatina imbunatateste rezistenta la insulina. In concluzie, acest ceai este benefic pentru persoanele care sufera deja de diabet de tip II, dar si pentru persoanele care sunt expuse riscului imbolnavirii.

Imbunatateste digestia

Ceaiul Rooibos este cunoscut penntru ca ajuta la imbunatatirea digestiei. Consumul regulat de ceai rosu va ajuta sa reduceti problemele digestive, durerile de cap si sa aveti un somn mai bun.

Contraindicatii

Chiar daca nu exista contraindicatii clare, consumul regulat de cantitati foarte mari de ceai rosu poate fi daunator. Efectele secundare negative sunt foarte rare, insa un consum moderat de ceai va ajuta sa le evitati.

Femeile insarcinate, dar si cele care alapteaza trebuie sa consulte medicul inainte de a consuma in mod regulat ceai rooibos.

Concluzii

In concluzie, ceaiul rooibos este sanatos, are beneficii complexe asupra organismului nostru si este un inlocuitor excelent al ceaiului verde si negru. Deoarece nu contine cofeina, ceaiul rooibos poate fi baut la orice ora din zi, dar si seara, inainte de culcare.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

  1. Just a fast hello and also to thank you for discussing your ideas on this page. I wound up in your blog right after researching physical fitness connected issues on Yahoo guess I lost track of what I had been performing! Anyway I’ll be back once once more inside the long run to test out your blogposts down the road. Thanks!

  2. I admit, I have not been on this webpage in a long time however it was another joy to see It is such an important topic and ignored by so many, even professionals. I thank you to help making people more aware of possible issues.Great stuff as usual.

  3. I must say, as much as I enjoyed reading what you had to say, I couldnt help but lose interest after a while. Its as if you had a fantastic grasp to the topic matter, but you forgot to include your readers. Perhaps you should think about this from extra than 1 angle. Or maybe you shouldnt generalise so very much. Its better if you think about what others may have to say instead of just heading for a gut reaction to the topic. Think about adjusting your personal believed process and giving others who may read this the benefit of the doubt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole