Tot ce trebuie sa stii despre ceaiul Rooibos – Beneficii, proprietati, dar si contraindicatii

Tot ce trebuie sa stii despre ceaiul Rooibos – Beneficii, proprietati, dar si contraindicatii

Ceaiul Rooibos (sau ceaiul rosu) este unul dintre cele mai apreciate ceaiuri atat in tara noastra cat si in Europa, insa fara a avea nicio legatura cu ceaiurile obtinute din planta Camellia Sinensis. Consumat in Africa de Sud de secole, ceaiul Rooibos a devenit un ceai iubit in intreaga lume datorita gustului sau delicios, dar si datorita proprietatilor benefice pe care le are asupra organismului.

Ce este ceaiul Rooibos?

Rooibosul este obtinut dintr-o planta total diferita de planta de ceai. Aceasta planta are denumirea de
Aspalathus Linearis si face parte din familia Fabaceae. Acest arbust care este cultivat pe coasta de vest a
Africii de Sud.

Acest ceai se obtine prin fermentarea frunzelor, actiune care ii ofera ceaiului si culoarea rosu-maronie.
In limba Afrikaans Rooibos se traduce prin “tufis rosu” dar mai este denumit si “ceai rosu” sau “tufis de
ceai”.

Spre deosebire de ceaiul obtinut din frunzele de Camellia Sinensis, ceaiul rooibos nu contine cofeina si
abunda in antioxidanti dintre care cel mai important este Quercitina. Acest antioxidant este cunoscut
pentru proprietatile sale benefice de protectie a sistemului cardiovascular dar si pentru proprietatile
sale antiinflamatoare.

De asemenea, ceaiul rooibos mai contine si compusi fenolici, incluzand flavanoli, flavone, flavanone si
dihidrochalconi dar si minerale indispensabile organismului cum ar fi: zinc, cupru, calciu, mangan,
magneziu si potasiu.

Cum se consuma ceaiul Rooibos?

Acesta este consumat de obicei cam la fel ca si ceaiul negru. Se poate adauga zahar sau lapte in ceaiul
rosu, dar se poate pune si gheata, pentru a se servi rece sub forma de ice tea.

In Europa este foarte apreciat Ceaiul Rooibos Super Grade (cea mai inalta calitate – contine cel mai mare
nivel de frunzulite) dar si ceiurile aromatizate cum ar fi ceaiul rooibos cu rodie si struguri.

Ceaiul Rooibos, gustos si aromat

Ceaiul rosu poate fi o alternativa aromata, care nu contine cofeina, pentru ceaiul verde si pentru ceaiul
negru. Mai mult decat atat, ceaiul Rooibos (rosu) are multe beneficii sanatoase de care ar trebui sa
profitam cu totii.

Ceaiul Rooibos contine antioxidanti

Specialistii sustin faptul ca acest ceai contine antioxidanti care protejeaza organismul impotriva
cancerului, a bolilor de inima, dar si impotriva unui posibil accident vascular cerebral.

Chiar daca nu contine foarte multe vitamine, bautura aceasta este bogata in antioxidanti. Pe termen
lung, efectele acestora pot contribui si la reducerea riscului de imbolnavire.

Excelent inlocuitor al ceaiului negru si verde

Consumul moderat de cofeina este perfect sanatos, insa unele persoane vor sa evite aceasta substanta.
De aceea, ceaiul Rooibos poate fi o alternativa perfecta pentru ca nu contine deloc cofeina.

Consumand ceai rosu, evitati palpitatiile, problemele cu somnul, dar si migrenele.

Ceaiul Rooibos este perfect pentru persoanele care au probleme cu rinichii

Ceaiul Rooibos contine si un nivel scazut de tanin, in comparatie cu ceaiul negru sau verde. Taninurile
interfereaza cu absorbtia anumitor substante nutritive, cum ar fi fierul. De asemenea, ceaiul Rooibos nu
contine acid oxalic. Asa cum se stie, consumul de cantitati mari de acid oxalic poate creste riscul de
pietre la rinichi.

Sanatos si pentru persoanele expuse la riscul bolilor cardiace

Consumul de ceai Rooibos poate avea beneficii si pentru persoanele expuse riscului de boli cardiace.
Antioxidantii din acest ceai sunt strans legati de o inima mai sanatoasa.

Compusii din ceaiul Rooibos – Beneficii pentru diabetici

Ceaiul rosu este o sursa naturala cunoscuta pentru antioxidantul numit aspalatina. Studiile efectuate pe
animale arata ca aspalatina poate avea un efect de prevenire a diabetului de tip II, reducand nivelul de
zahar din sange si imbunatatind absorbtia de glucoza de catre muschi.

De asemeea, Aspalatina imbunatateste rezistenta la insulina. In concluzie, acest ceai este benefic pentru
persoanele care sufera deja de diabet de tip II, dar si pentru persoanele care sunt expuse riscului
imbolnavirii.

Imbunatateste digestia

Ceaiul Rooibos este cunoscut penntru ca ajuta la imbunatatirea digestiei. Consumul regulat de ceai rosu
va ajuta sa reduceti problemele digestive, durerile de cap si sa aveti un somn mai bun.

Contraindicatii

Chiar daca nu exista contraindicatii clare, consumul regulat de cantitati foarte mari de ceai rooibos
(rosu) poate fi daunator. Efectele secundare negative sunt foarte rare, insa un consum moderat de ceai
va ajuta sa le evitati.

Femeile insarcinate, dar si cele care alapteaza trebuie sa consulte medicul inainte de a consuma in mod
regulat ceai rooibos.

Concluzii

In concluzie, ceaiul rooibos este sanatos, are beneficii complexe asupra organismului nostru si este un
inlocuitor excelent al ceaiului verde si negru. Deoarece nu contine cofeina, ceaiul rooibos poate fi baut la
orice ora din zi, dar si seara, inainte de culcare.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.