8.9 C
București
joi, martie 28, 2024

Top 10 plante medicinale care au rolul de a calma nevroza

Nevroza este o afectiune psihica, cronica, caracterizata printr-o diversitate de simptome, intre care, in principal, sunt: astenia si insomnia.

Boala este declansata si/sau intretinuta de factori din mediul de viata, suprasolicitanti (efort intelectual, traume psihice).

In ceea ce priveste tratamentul naturist, nevroza are rezultate foarte bune. In afara de beneficiul terapeutic real pe care-l aduc plantele in aceasta afectiune, ele il scutesc pe bolnav de a folosi abuziv medicamentele efecte toxice hepative si renale, declara  dr. Pavel Chirila si dr. Maria Chirila in cartea „Terapie naturista”.

Iata mai jos 10 plante medicinale care au rolul de a calma nevroza:

  1. Valeriana: care are o actiune deosebita in nevroza cardiaca, se poate folosi ca tinctura (200 g radacina proaspata, macerata intr-un litru alcool alb de 600 timp de 15 zile), din care se administreaza 10-20 picaturi in fiecare seara.
  2. Talpa-gastei: se consuma pulbere de talpa gastei sau se prepara o infuzie din 2 lingurite de planta care se vor pune in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi cu inghitituri mici. Aceasta este o planta sedativa generala, de trei ori mai puternica decat valeriana si care nu diminueaza reflexele, putand fi folosita si de conducatorii auto. Se recomanda in  nevroze cardiace, insomnii, astenii nervoase, tulburari neurovegetative, stres, hipertiroidie, epuizare fizica si nervoasa, tulburari de climacteriu, andropauza si anxietate.
  3. Florile de tei: au afectiune sedativa si se folosesc sub forma de infuzie, din 20 g flori la 1 litru de apa, din care se beau 2-3 cani pe zi.
  4. Florile de paducel: au indicatii in insomnia bolnavilor cardiaci sau la cei cu nevroza cardiaca. Se folosesc ca infuzie, preparata din 20 g la 1 litru apa.
  5. Conurile de hamei: se folosesc in nevroza depresiva, sub forma de infuzie (din 15-40 g conuri la 1 litru de apa) sau de tinctura (10 g pudra in 90 ml alcool de 900, care se administreaza in doze de 2-4 picaturi pe zi).
  6. Angelica: se recomanda in migrene si in sufocarile care apar pe fond nervos. Se foloseste ca infuzie, din 15-30 g radacini sau tulpini tinere la 1 litru apa; cantitatea se consuma in cursul unei zile.
  7. Levantica: se indica in migrene si nevralgii; se administreaza sub forma de tinctura, care se prepara prin macerarea a 100 g flori in 500 ml alcool de 600, timp de 1 luna. In caz de insomnii, bolnavul poate sa foloseasca un saculet cu flori de levantica pe care-l pune sub perna.
  8. Maghiranul: are indicatii in caz de anxietate si ticuri ale fetei, care insotesc nevroza. Se foloseste infuzia din 50 g flori si frunze la 1 litru apa, din care se beau 2-3 cani pe zi.
  9. Roinita: se recomanda in starile depresive (mai ales la bolanvii cu suferinte hepato-biliare) si in starile nervoase ce preced sau insotesc ciclul menstrual. Se administreaza 1-2 cani pe zi, dintr-o infuzie preparata din 50 g inflorescente si frunze la 1 litru apa.
  10. Pasiflora: se utilizeaza atat sub forma de infuzie, obtinuta din 20 g flori la 1 litru de apa, din care se bea o cana pe zi, cat si ca tinctura, preparata din 200 g flori uscate, macerate timp de 10 zile, intr-un litru de alcool de 600, din care se administreaza 30-40 picaturi in fiecare seara.

Sfaturi utile:

Impunerea unei discipline riguroase in ceea ce priveste regimul de viata si alimentatie, alaturi de remediile naturiste poate contribui la restabilirea echilibrului nervos al organismului. Aceasta presupune asigurarea unei perioade suficiente de somn, cu ore fixe de culcare si de trezire, un ritm echilibrat in activitatea profesionala (dar nu inactivitate), 1 ora de relaxare in fiecare zi, evitarea zgomotului, schimbarea mediului pentru un timp, o alimentatie bine echilibrata cu germeni de grau si drojdie de bere, completata adesea printr-un aport de saruri fosfocalcice.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole