15.7 C
București
joi, martie 28, 2024

Tinctura si siropul de podbal, doua retete eficiente in afectiunile respiratorii

Galbene precum aurul, florile de podbal sunt apreciate inca din Antichitate pentru calitatile lor terapeutice care ajuta in vindecarea bolilor pielii si ale aparatului respirator.

In scopuri medicinale, de la aceasta planta se intrebuinteaza atat frunzele, cat si florile. Ele contin mucilagii, un principiu amar (tusilagina), tanin, acid galic, inulina si saruri de potasiu, au actiune emolienta si expectoranta, utilizandu-se cu bune rezultate in bronsita, tuse, raguseala, astma, emfizem pulmonar, silicoza si in general in bolile cailor respiratorii. Vezi Ceaiul de podbal. 10 afectiuni in care aceasta „licoare” isi arata adevaratele calitati terapeutice si Remedii naturiste cu podbal

V-am pregatit mai jos doua retete eficiente in afectiuni respiratorii cu tinctura si sirop de podbal.

Reteta tinctura de podbal:

Se pun intr-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de flori de podbal, peste care se adauga 2 cani (500 ml) de alcool alimentar de 40 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat timp de 2 saptamani intr-un loc cal­du­ros, dupa care se filtreaza. Tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare si se adminis­treaza de 4-6 ori pe zi, cate o lingurita diluata in ju­matate de pahar de apa.

De asemenea, tinctura se mai poate prepara si in felul urmator: se amesteca cantitati egale din flori proaspete de podbal si tuica de 60 de grade. Se lasa timp de o saptamana la macerat, la intuneric, agitandu-se de mai multe ori pe zi. Se iau cate 30-40 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, inainte de masa. Este extrem de eficienta in toate formele de afectiuni respiratorii.

Reteta sirop de podbal:

Intr-un borcan, se adauga frunze proaspete de podbal, alternand cu straturi de zahar. Borcanul se inchide ermetic si se depoziteaza la loc racoros si intunecat pana cand continutul devine o masa omogena. Apoi, se amesteca in proportie de 2:1 (1 kg de preparat de frunze cu 500 g miere de albine). Se consuma cate o lingura, de 3 ori pe zi, pentru vindecarea racealii si tusei, dar se poate aplica si pe rani, abcese, erizipel.

Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de AngelicaTinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlaginaTinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurdaTinctura de papadie, Tinctura de ghimbir. 

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole