15.7 C
București
joi, martie 28, 2024

Tinctura de valeriana. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Tinctura de valeriana. Valeriana este cunoscuta inca din Antichitate, grecii si romanii folosind-o ca sedativ. In prezent, specialistii o considera cel mai bun somnifer natural din lume.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de valeriana:

Radacina uscata de valeriana se zdrobeste marunt in piua sau cu rasnita de cafea, dupa care se pune intr-un borcan pana se umple un sfert, iar restul se completeaza cu alcool/rachiu. Se lasa la macerat timp de 3 saptamani, dupa care se strecoara. Se pastreaza in sticlute mici inchise la culoare, de preferinta cu picurator.

Se administreaza cate 20-40 picaturi (o lingurita) in jumatate pahar cu apa, seara inainte de culcare.

Iata mai jos ce actiuni si indicatii terapeutice are tinctura de valeriana:

Radacina de valeriana are in compozitia sa ulei volatil cu proprietati aromaterapia, acid valerianic, acid salicilic, acid cafeic, acid clorogenic, substante terpenoide, sescviterpene, catinina, glucide, flavonoizi, taninuri, alcaloizi si multe altele.

Principiile active din radacina de valeriana au proprietati sedative asupra sistemului nervos si cardiac, palpitatii, anxietate, colici stomacale de natura nervoasa, gastrite hiperacide si ulcer gastric care apar pe fond de stress, spasme gastro-intestinale, insomnii, depresii, atacuri de panica, tulburari emotionale, tulburari de menopauza, ciclu menstrual dureros, convulsii febrile, epilepsie, contractii spasmodice nervoase, crize astmatice si tuse convulsiva. De asemenea, specialistii au afirmat ca utilizarea tincturii de valeriana poate aduce unele beneficii si in cazul copiilor care sufera de hiperactivitate.

Precautii si contraindicatii

Utilizarea excesiva a tincturii de valeriana poate produce scaderea capacitatii de concentrare si lentoare mentala.

Tinctura de valeriana este contraindicata in sarcina, alaptare si alergie la valeriana.

Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de AngelicaTinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlaginaTinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurdaTinctura de papadie, Tinctura de ghimbir. 

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole