11.3 C
București
luni, martie 18, 2024

Tinctura de telina. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Tinctura de telina. Telina pare o leguma banala, dar nu este deloc asa. Pe langa faptul ca ofera o aroma minunata mancarurilor, aceasta are si niste proprietati medicinale exceptionale.

Radacina de telina, foarte apreciata de grecii antici datorita virtutilor sale terapeutice, este un medicament deosebit de pretios datorita numeroaselor substante cu efecte vindecatoare (vitaminele C, B1, B2, B6 sau B9, calciu, potasiu, magneziu, fosfor si fier, adica mai toate mineralele cu rol in mentinerea sanatatii sistemului nervos si a celui endocrin). Vezi si articolele Infuzia din frunze de telina. Ce se intampla daca bei in fiecare zi cate 2-3 cani din acest leac si Sucul de telina, remediul verde cu efecte terapeutice foarte puternice

Telina se poate folosi ca atare, in mancare, sub forma de ceai, decoct sau tinctura. Trebuie sa stii ca dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice (tincturile) sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

Tinctura este singurul preparat medicamentos care timp de 2 ani de la preparare pastreaza nealterate principiile active ale plantei din care a fost facuta. Aceasta se poate prepara foarte usor si acasa.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de telina:

Intr-un borcan de sticla cu capac se adauga 500 ml alcool de 40 de grade si o telina de marime medie, tocata marunt sau data prin robotul de bucatarie. Se inchide borcanul si se lasa la macerat timp de 10 zile, agitandu-se zilnic. La final, se filtreza amestecul obtinut si se pastreaza la frigider in sticlute inchise la culoare. Din acest amestec se consuma cate 2 lingurite pe zi (cu jumatate de ora inainte de masa) sau dizolvata in putina apa. Cura cu tinctura de telina dureaza 10 zile, cu pauza de 10 zile, dupa care se reia.

In cazul copiilor (7-14 ani), de dizolva 15-20 picaturi de tinctura in putina apa calduta, de 3 ori pe zi, dupa masa.

Iata in ce afectiuni este indicata tinctura de telina:

-Este un bun drenor pulmonar si un excelent calmant al tusei, fiind recomandata in timpul racelilor sau al gripelor. Se ia, de regula, o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar), de 3-4 ori pe zi;

-Lupta impotriva stresului si a oboselii cronice. Se administreaza cate o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar) de 3-4 ori pe zi;

-Stimuleaza digestia, imbunatatind functiile tractului digestiv. Se administreaza cate 20 de picaturi din tinctura, de 3 ori pe zi, inainte de masa.

-Favorizeaza eliminarea toxinelor din organism si combate retentia de apa. Se ia, de regula, o lingurita de tinctura diluata in 100ml de apa (jumatate de pahar) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol;

-Intareste sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor din corp;

-Imbunatateste functia aparatului urinar. Se folo­seste tinctura simpla sau in combinatie cu tinctura de pir (30 picaturi, de 2 ori pe zi);

-Creste pofta de mancare, fiind de un real ajutor in cazul celor care sufera de anemie. Se administreaza cate o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar) de 3-4 ori pe zi;
-Te ajuta sa-ti pastrezi greutatea corporala si asigura ca procesul de digestie se desfasoara in parametrii normali. De asemenea, aceasta tinctura vine si in ajutorul persoanelor ce se confrunta cu obezitatea.

-Contribuie la scaderea colesterolului rau din sange.

-Actioneaza si ca un adjuvant in afectiunile inflamatorii (reumatism, guta etc.). In caz de guta, doza recomandata este de cate 20 – 30 de picaturi (de 2-3 ori pe zi), ce se dilueaza in 50 de ml de apa. In bolile reumatice, se fac cataplasme cu prosopele moi, imbibate in tinctura de telina, tinu­te timp de cel putin 1 ora pe locul afectat.

-Este o solutie buna in caz de frigiditate si impotenta, stimuland activitatea glandelor sexuale;

-Ofera rezultate bune si in caz de amenoree, hipomenoree si sindrom premenstrual.

-Mentine sanatatea si frumusetea pielii, fiind de un real ajutor in caz de eczeme, acnee si senzatie de uscaciune;

-Este eficienta in afectiunile aparatului car­dio­vascular (hipertensiune, aritmie). Se recomanda cate 30 pica­turi, de 2 ori pe zi, din tinctura de telina.

Contraindicatii tinctura de telina:

Tinctura de telina nu este indicata persoanelor ce sufera de boli inflamatorii ale ficatului sau ale cailor biliare, persoanelor alergice si nici femeilor insarcinate sau cele care alapteaza.

Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de AngelicaTinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlaginaTinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurdaTinctura de papadie, Tinctura de ghimbir. a

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole