Tinctura de patlagina. Cum se prepara si in ce afectiuni este indicata

Tinctura de patlagina Cum se prepara si in ce afectiuni este indicata

De cele mai multe ori trecem pe langa ea fara sa o observam, insa pe cat este de banala, pe atat de puternica si benefica este pentru sanatatea noastra. Numeroase studii stiintifice au demonstrat efectele patlaginei ca anti-inflamatoare, anti-bacteriene, analgezica, usor antibiotica, cicatrizanta si activa in cresterea imunitatii.

In industria farmaceutica si in medicina populara sunt folosite frunzele acestei plante deoarece contin multi compusi bioactivi ca flavonoide (benefici in dieta umana pentru ca altereaza actiunea negativa a alergenilor, virusilor si carcinogenilor), allantoina (stimuleaza cresterea celulelor) si aucubina (protejeaza ficatul). De asemenea, patlagina este bogata si in vitamina A, minerale si calciu. Vezi articolele Pasta de patlagina cu miere. Reteta naturista, Reteta sirop de patlagina cu miere. Cel mai bun remediu contra bolilor infectioase si respiratorii si Sirop de patlagina. Efectele miraculoase ale „mamei padurii”.

Trebuie sa stii ca patlagina se poate consuma in diferite moduri, insa dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, tincturile sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de patlagina:

Pentru a prepara tinctura de patlagina, ai nevoie de 2 linguri de frunze de uscate si marun­tite groscior si 100 ml alcool de 70 de grade (pentru o cantitate mai mare poti folosi 100 g frunze de patlagina uscate la 1 litru de alcool de 70°). Aceste ingrediente se adauga intr-un borcan cu filet si se lasa la macerat timp de 1 saptamana, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza si se mai lasa la decantat in frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplina limpe­zire. Se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, indepartandu-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se pastreaza in sticlute de sticla sau plastic prevazute cu dop-pipeta. Termenul de valabi­litate este de 2 ani de la data prepararii. Se administreaza cate 10 picaturi de tinctura diluate intr-un pahar cu putina apa.

Iata in ce afectiuni este indicata tinctura de patlagina:

Intern, tinctura de patlagina se foloseste ca adjuvant in tuse, bronsita, bronsita astmatiforma, astm bronsic, hipercolesterolemie, colite, enterocolite, diaree, hemoragii si infectii urinare. In caz de enterite diareice infectioase se administreaza cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de menta.

Pentru un efect depurativ (eliminarea acidului uric si ureei), se administreaza cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de galbenele.

Extern, tinctura de patlagina se foloseste ca adjuvant in spalaturi bucale, in cazul stomatitelor, aftelor si durerilor de dinti (o lingurita de tinctura diluata in apa se foloseste, sub forma de spalaturi bucale). De asemenea se utilizeaza sub forma de comprese  in cazul ranilor superficiale, furunculilor, hemoroizilor, acneeii, intepaturilor de insecte si ranilor superficiale.

Tinctura de patlagia este eficienta si pentru efectul ei benefic asupra aparatului digestiv, mai ales dupa utilizarea in exces a antibioticelor si a anti-inflamatoarelor.

Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de AngelicaTinctura de obligeana, Tinctura de brustureTinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurdaTinctura de papadie, Tinctura de ghimbir. 

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.