Tinctura de leurda. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Tinctura de leurda Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Leurda este o planta medicinala ce apare la inceputul primaverii si este cunoscuta ca remediu de milenii, fiind prescrisa ca intaritor si detoxifiant de renumitii medici ai Greciei antice. Frunzele se aseamana ce cele de lacramioare, care apar cam in aceeasi perioada, insa mirosul este foarte apropiat de cel al usturoiului, iar din acest motiv mai este denumita si usturoi salbatic sau usturoiul ursului.

Frunzele de leurda au si componente asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil, care imprima gustul si mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium. In plus, se mai gasesc carotenoizi, vitaminele A si C, levuloza, ulei eteric complex si saruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu si cupru.

Leurda se poate consuma in diferite moduri, insa dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, tincturile sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de leurda:

Se adauga intr-un borcan cu filet 20 g frunze de leurda, tocate marunt, si se adauga 100 ml alcool de 70 de grade. Se amesteca, se inchide bine si se lasa la macerat timp de 10 zile, timp in care se agita de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza si se lasa la de­cantat, in frigider, inca 6 zile si apoi se filtreaza din nou. Tinctura rezultata se toarna in sticlute inchise la culoare.

Se administreaza cate 20-30 de picaturi cu tinctura de leurda, dizolvate in 100 ml apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fie­care masa. Cura dureaza 2-3 saptamani si, daca este necesar, se reia dupa o pauza de 1 saptamana.

Tinctura de leurda are actiune de antiagregant plachetar, anticoagulant, antitrombotic, fluidifiant sangvin, hipocolesterolemiant, previne sclerozarea vaselor sanvine si favorizeaza circulatia cerebrala, antihipertensiv, diuretic, depurativ, bacteriostatic, bactericid, antiinflamator, antioxidant, stomahic si vermifug.

Iata in ce afectiuni este recomandata tinctura de leurda:

-Tinctura de leurda este foarte previne hipertensiunea, formarea cheagurilor de sange si migrarea lor pe artere. O cura de minimum 3 saptamani poate mari nivelul colestero­lului bun, reduce nivelul trigliceridelor din organism si intareste sistemul imunitar.

-Administrata cu regularitate, tinctura de leurda ajuta la buna functionare a sistemului digestiv si este un bun adjuvant in tratamentul bolilor ce afecteaza aparatul respirator (gripa, bronsita sau traheita).

-Tinctura de leurda are efecte puternice in fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare, fiind recomandata in tromboflebita si trombozele in general. Se administreaza tinctura de leurda, cate o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 4 ori pe zi, in cure de cate 1 luna, cu 1 saptamana de pauza.

-Tinctura de leurda este recomandata in sechelele dupa accidentul vascular, prevenindu-l in acelasi timp. Se administreaza de 4 ori pe zi, pe stomacul gol si dureaza minim 2 luni.

-Leurda este un bun adjuvant in tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie). Aceasta este foarte bogata in adenozina, substanta care are un rol esential in reducerea colesterolului si in scaderea tensiunii arteriale. Se administreaza cate 1 lingurita de tinctura diluata in apa, de 4 ori pe zi, inaintea meselor principale, in cure de cate 2-3 luni, cu 2 saptamani de pauza.

-In caz de hipertensiunea arteriala, substantele active continute in tinctura de leurda au efecte vasodilatatoare si ajuta la mentinerea in limite normale a presiunii sanguine. Se administreaza cate 1 lingurita de tinctura diluata in apa, de 4 ori pe zi, timp de 2 luni, cu 2 saptamani de pauza.

-Tinctura de leurda con­tri­buie eficient la distrugerea infectiei cu Candida. Se recomanda cate 3 lingurite pe zi, dupa masa, timp de 1 luna. Daca infectia se afla la nivelul mucoasei bucale, tinctura se aplica prin badijo­nare.

-Tinctura de leurda are efecte benefici si in caz de amnezie. Aceasta stimuleaza activitatea neuronala, rezultatul fiind incetinirea sau chiar stoparea evolutiei bolii, in functie de gravitatea acesteia. Se administreaza cate 20 de picaturi de tinctura, diluate in 100 ml apa, de 3 ori pe zi.

-In caz de anemie feripriva (carenta de fier), tinctura de leurda se dovedeste a fi un miraculos medicament natural, capabil sa redea echilibrul organismului. Se recomanda o cura de pri­ma­vara, cu salata din frunze proaspete si cu tinctura de leurda.

Precautii si contraindicatii

Leurda este contraindicata mamelor care alapteaza, deoarece poate afecta calitatea laptelui si poate provoca colici sugarului. De asemenea, cei care sufera de gastrita hipo­acida, indigestie sau colita trebuie sa consume cu pru­denta.

Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de AngelicaTinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlaginaTinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurdaTinctura de papadie, Tinctura de ghimbir. 

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.