13.3 C
București
vineri, martie 29, 2024

Tinctura de gentiana. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Tinctura de gentiana. Se spune ca la inceput de primavara, plantele contin in radacinile lor numeroase substante medicamentoase menite sa produca minunea renasterii lor dintre zapezi. Printri aceste plante se numara si gentiana, o planta medicinala cu adevarat remarcabila.

Gentiana se poate administra in diferite moduri, insa dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, tincturile sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

Tinctura de gentiana are actiune de hepatoprotector, stimulent al secretiilor gastrice si biliare, regenerant al celulei hepatice, detoxifiant, stimulent al sistemului nervos central la doze mici si inhibitor in doze mari, depresiv al sistemului cardiovascular.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de gentiana:

Intr-un borcan se adauga 20 de linguri pulbere de radacina de gentiana, care se acopera cu alcool de 50 de grade. Se amesteca bine, iar cand intreaga pulbere este acoperita, ramanand deasupra un strat de alcool de doua degete, se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat timp de 12 zile. La final, se strecoara, iar extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare, si se poate pastra timp de 2 ani.

Se administreaza de regula 1 lingurita de 4 ori pe zi, in cure de 1-3 luni.

In ce afectiuni este recomandata tinctura de gentiana:

-Tinctura este recomandata in crizele biliare, dischinezia biliara si prevenirea litiazei biliare

Studiile arata ca administrarea acestei tincturi determina o mai buna evacuare a bilei si combaterea migrenei biliare, iar efectul apare la 5-15 minute dupa administrare. Se administreaza cate o lingurita diluata intr-un sfert de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. Cele mai bune momente pentru administrare sunt dimineata, imediat dupa trezire, si cu un sfert de ora inaintea meselor principale. Pentru persoanele la care problemele biliare apar sporadic, tratamentul dureaza 3 saptamani. Pentru bolnavii biliari cronici se tin cure de 2 luni, urmate de alte 2 luni de pauza.

-Tinctura de gentiana este eficienta in cazul copiilor care nu au pofta de mancare

Acest preparat declanseaza rapid pofta de mancare. Se adauga cate 10-15 picaturi de tinctura intr-o lingurita de miere si se administreaza cu 10-20 de minute inainte de masa.

-Tinctura de gentiana te scapa de anaciditate gastrica si gastrita hipoacida

Studiile arata ca la 5-10 minute dupa administrarea tincturii de gentiana apare o crestere considerabila a volumului de sucuri gastrice secretate de glandele aferente stomacului. Se administrarea cate o lingurita de tinctura inainte de fiecare masa, in cure de 4-6 saptamani.

-Tinctura de gentiana este indicata in indigestii frecvente si senzatie de greata

Aceasta mareste simtitor puterea de digestie si elimina senzatia de greutate in stomac sau de greata de dinainte si de dupa masa. Se administreaza cate o lingurita de tinctura diluata in putina apa, cu 10-15 minute inainte de fiecare masa.

-Tinctura de gentiana este eficienta in caz de anorexie

Se administreaza cate 1-2 lingurite inainte de masa, luate cu putina apa. Administrata cu 10-15 minute inainte de masa, gentiana determina o marire a secretiilor de sucuri gastrice si de bila, inducand senzatia de foame si inlaturand eventuala greata si inapetenta.

-Tinctura de gentiana este recomandata in caz de hipotiroidie

Aceasta are puternice efecte de stimulare a metabolismului si favorizeaza secretia normala de hormoni tiroidieni. Se administreaza cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de 3 luni, cu 15-30 de zile de pauza.

-Tinctura de gentiana este eficienta si in ranile deschise

3 substante din radacina de gentiana accelereaza procesul de cicatrizare si de regenerare a tesuturilor distruse prin ranire. Aceste principii active s-au dovedit a fi mai puternice decat dexpanthenolul, un medicament de sinteza folosit frecvent pentru cicatrizare rapida. Se pun comprese cu tinctura pe leziune pana la oprirea hemoragiei. Odata hemoragia oprita si tesutul cicatriceal format, se foloseste cataplasma cu gentiana pentru o vindecare mai rapida.

Contraindicatii tinctura de gentiana:

Sarcina, alaptare, gastrita hiperacida, ulcer gastric, alergie la gentiana. Reactii adverse: hiperaciditate gastrica.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole