18.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Tinctura de echinaceea. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are

Echinaceea este o planta perena folosita ca remediu in medicina traditionala de foarte multi ani. Planta are prorietati antibiotice si antivirale foarte bogate. In acest articol vom vorbi despre tinctura de echinaceea. In primul rand, trebuie stiut ca tincturile sunt extracte de plante care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 40%.

Dintre produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de echinaceea:

Tinctura de echinacee se gaseste cu usurinta in orice magazin naturist, dar o poti prepara si singur acasa. Pentru inceput, vei avea nevoie de: 1 borcan de 450 ml, 1 sfert de cana de echinaceea uscata si 450 ml de vodka.

Se adauga planta uscata in borcan, se toarna peste ea vodka si apoi se inchide bine cu un capac. Se lasa la macerat timp de 1 luna, adinadu-se zilnic, iar la final se strecoara printr-un tifon si se stoarce pentru a extrage tot lichidul. Se toarna tinctura in sticlute mici, inchise la culoare.

Iata mai jos ce actiuni terapeutice are tinctura de echinaceea:

Tinctura de echinaceea are actiune de imunostimulent; antiinflamator; inhiba hialuronidaza (opreste actiunea invaziva a bacteriilor); inhiba multiplicarea virusurilor, fiind activa asupra virusului gripal, virusului H5N1 (virusul gripei aviare), virusului H1N1 (virusul gripei porcine), virusurilor herpes simplex de tip1 si de tip2; scade rata de aparitie a speciilor de Candida albicans si Lysteria monocytogenes; stimuleaza activitatea corticosuprarenala; antitumoral.

  • Indicatii terapeutice:
Tinctura de echinaceea se utilizeaza ca adjuvant in urmatoarele afectiuni: infectii respiratorii, infectii urinare, gripa, infectii rezistente la antibiotice sau recidivante, infectii cu virusurile H5N1 și H1N1, herpes, prostatite, afectiuni ginecologice de natura inflamatorie (anexite, metroanexite, endometrite), infectii cu Candida albicans si Lysteria monocytogenes.

In cazul acestor afectiuni, se recomanda administrarea a cate o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar), de 3-4 ori pe zi, timp de 10-14 zile.

Activitatea imunostimulatoare este una din proprietatile cele mai recunoscute ale echinaceei.
In urma unui studiu simplu, s-a ajuns la concluzia ca echinaceea previne bolile de sezon (raceli, gripe, viroze, etc) deoarece 60% dintre persoanele carora li s-a administrat echinaceea nu au racit la schimbarile de anotimp.
De asemenea, se pare ca mucoasa sistemului respirator in prezenta echinaceei este mai productiva si astfel bacteriile si virusii nu pot patrunde in organism.
-Tinctura de echinaceea este recomandata in afectiunile biliare. O folosire regulata a echinaceei poate sustine sistemul imunitar si ficatul in functia sa. Deci simptomele tulburarilor biliare pot fi vindecate natural. Durata tratamentului este de 3 saptamani cu 3 saptamani pauza. Tinctura de echinaceea se administreaza de 3-4 ori pe zi, 15-20 picaturi in putina apa.
-In caz de angina, manifestata cu febra, frisoane, cefalee, varsaturi, inflamatia amigdalelor, se administreaza tinctura de echinaceea 30-50 picaturi diluate in putina apa.
-Daca suferi de astm si respiratia devine suieratoare, nu se elimina mucozitatile si simti ca nu ai aer suficient, se recomanda un tratament intern cu tinctura de echinaceea timp de 3 saptamani cu 3 saptamani pauza cu pana la 20 picaturi diluate in putina apa de 3-4 ori pe zi. De asemenea, acelasi tratament este eficient si in cazul bronsitei.
-Tinctura de echinaceea este eficienta inflamarea vezicii urinare atunci cand apar arsuri dureroase, sange in urina, dureri in hipogastru. Se administreaza 30-50 picaturi de tinctura de echinaceea diluate in putina apa; durata tratamentului este de 3 saptamani cu 3 saptamani pauza.
-In cazul dermatite scuamoase, se poate folosi tinctura de echinaceea urmata de ulei de catina. Baia locala cu extract de echinaceea trebuie asociata cu administrarea de spirulina cu extract total de catina 3-4 g/zi dimineata si la pranz si ulei de catina capsule 4-6 cps/zi.
-Daca suferi de diareea sau enterita (inflamatiile mucoasei intestinului subtire), se iau 30-50 picaturi tinctura de echinaceea in putina apa, de 3-4 ori pe zi.

-In cazul hemoroizilor este indicat sa incerci tratamentul cu echinaceea. Se poate tampona locul cu o compresa sterila pe care s-au pus 50-60 picaturi tinctura. Baia cu echinaceea, in cazul manifestarilor cutanate extinse, este mai indicata decat cataplasmele. Se pun 4-5 linguri cu suc sau tinctura si nu se mai face dua. Se tamponeaza locul si se lasa pana la uscare.

-In cazul ranilor care se vindeca greu, se recomanda aplicarea de doua ori pe zi, vreme de cate 1 ora, comprese cu tinctura de echinaceea. Dupa aplicatie, pielea se lasa sa se usuce la aer vreme de minimum 20 de minute. Atunci cand rana s-a inchis, pentru a favoriza o cicatrizare estetica, se foloseste unguentul cu echinaceea. Aplicatiile externe cu echinaceea pe rani grabesc viteza de regenerare a tesuturilor distruse, previn infectiile.

Contraindicatii tinctura de echinaceea

Tinctura cu echinaceea nu se ia niciodata pe stomacul gol, ci intotdeauna cu mancare sau macar un pahar mare de apa.

In plus, conform FamilyDoctor.org, nu trebuie luata mai mult de 2 saptamani fara a vorbi cu un medic.

Printre efectele adverse se afla: starile de greata, ameteala, dureri de stomac. In plus, daca iei in mod normal medicamente, evita acest remediu deoarece poate reduce eficacitatea acestora.

Echinaceea nu este de folos daca ai o afectiune autoimuna, cum e lupusul, diabetde tip 1, esti infectat cu HIV sau ai SIDA. De asemenea, daca esti alergica, insarcinata sau daca alaptezi, e mai bine sa vorbesti cu medicul inainte de a lua echinaceea sub orice forma.

Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de AngelicaTinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlaginaTinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurdaTinctura de papadie, Tinctura de ghimbir. 

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole