23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024

Tehnici de prim ajutor. Cum iti ajuti copilul in urma unui accident

Stim cu totii ca atunci cand apar complicatii grave sau accidente nedorite trebuie sa apelam imediat la medic, dar ca parinte trebuie sa invatam mici tehnici de prim ajutor pentru copilul nostru.

Mai jos vom enumera cateva accidente si cum putem interveni sa ne ajutam copilul in urma unui accident:

ARSURILE

Evaluarea gravitatii unei arsuri se face tinand cont de doua aspecte: suprafata afectata si cat de profund a deteriorat tesuturile. Pericolul imediat este datorat intinderii arsurii deoarece, prin dezhidratarea masiva si rapida pe care o antreneaza, provoaca aparitia starii de soc.

In mod obisnuit, la copii, arsurile sunt provocate, cel mai des, de lichide fierbinti, fie prin proiectarea aburilor din recipiente sub presiune, atingerea obiectelor fierbinti, aprinderea chibritelor, etc. Tratamentul este, la copii, in primul rand, preventiv.

Trebuie sa acordam deosebita atentie tuturor pericolelor posibile existente chiar in casa: focul aprins, aparatele de incalzit lasate in priza, fierul de calcat, produsele menajere caustice, orice sursa de foc etc.

Ce trebuie facut in cazul unei arsuri:

  • arsura intinsa: limitati-va doar la a inveli copilul intr-un cearsaf curat, fara sa incercati sa-l dezbracati; chemati salvarea sau duceti-l imediat la spital; daca va fi necesar, va fi transportat intr-un spital specializat in arsuri si chirurgie reparatorie.
  • arsura mica, superficiala, cu localizare banala: spalati cu un sapun antiseptic, apoi puneti-i un pansament steril cu o pomada (crema) de tip triamcinolon sau bioxiteracor; schimbati pansamentul la doua zile. Dar imediat dupa ce s-a ars, turnati pe locul respectiv apa rece, chiar de la gheata, sau acoperiti zona respectiva cu un strat de zapada din frigider, ori pisati un cub de gheata si puneti-i pe rana. Recele va calma instantaneu si durerea si inaintarea in profunzime a arsurii.

ELECTROCUTAREA

Daca un copil si-a prins degetele la priza si nu le mai poate scoate, deconectati sigurantele; nu incercati sa-l trageti, pentru ca va veti electrocuta si dumneavoastra.

Daca s-a electrocutat cu un fir electric, indepartati-l cu un baston sau cu un obiect rau conductor de electricitate.

In cazul in care copilul nu mai respira, trebuie aplicata imediat respiratia artificiala si chemati de urgenta salvarea.

ASFIXIE CU GAZ TOXIC

Intoxicatia se poate datora fie unei scurgeri de gaz, fie prin inhalarea de oxid de carbon, care se degaja ca urmare a proastei functionari a aparatelor de incalzit sau a fierbatoarelor electrice.

Prima grija: in caz de scurgere de gaz nu atingeti, nu puneti in priza, nu aprindeti niciun aparat electric, nici macar o sonerie, pentru ca orice este susceptibil de a produce o cat de mica provoaca o explozie, bineinteles ca aici se include si aprinderea unui chibrit, tigari, brichete.

Ce trebuie facut:

  • sa fie eliminata imediat sursa de gaz, cauza asfixiei (inchideti robinetele de gaz, deschideti fereastra, scoateti aparatele electrice sau de incalzit din priza – daca nu este vorba de o asfixie de gaz – stingeti sobele, scoateti victima din incapere);
  • incepeti imediat respiratia artificiala in cazul in care copilul nu mai respira;
  • sub nicio forma nu trebuie sa-i dati ceva sa bea; lichidul risca sa ajunga in arborele bronsic, invadeaza toate ramificatiile, iar consecintele pot fi dintre cele mai grave pentru viata copilului;
  • asteptati salvarea si pompierii, supravegheati respiratia copilului si nu-l miscati din pozitia in care a ramas.

ACCIDENT

Se poate intampla ca si dumneavoastra sa-i provocati accidentul copilului sau sa fiti martora.

Ce e de facut:

  • nu deplasati copilul ranit decat daca este foarte grav. Cea mai mare greseala este sa va repeziti sa-l luati in brate, sa opriti prima masina care trece, sa-l asezati sau sa va asezati cu el in brate cum nimeriti mai repede si sa-l duceti la cel mai apropiat spital;
  • daca este cumva grav ranit, mai bine lasati-l pe trotuar si asteptati ambulanta.
  • nu incercati sa-i dati nimic sa bea daca este lesinat sau lesina.

INSOLATIE

Se manifesta printr-un brusc puseu de temperatura, un puls accelerat, o piele fierbinte si uscata, absenta transpiratiei, uneori prinvome si, in cazurile grave, prin pierderea cunostintei.

Insolatia nu este altceva decat o arsura de gradul I sau II si este cu atat mai grava cu cat suprafata arsa este mai mare. Un copil poate fi in pericol ca urmare a unei insolatii la fata.

Insolatia la sugari si copii este o urgenta medicala; acestia sunt mai expusi riscului de a face insolatie, mai ales daca sunt si deshidratati.

Cum iti dai seama ca este deshidratat:

  • fata rosie;
  • pielea calda la atingere;
  • tegumente uscate;
  • agiatatie;
  • respiratie rapida.

Semnele si simptomele propriu zise ale insolatiei sunt urmatoarele:

  • cresterea temperaturii;
  • absenta transpiratiei;
  • piele fierbinte, rosie si uscata;
  • cefalee (la copii mai mari);
  • eruptii la nivelul extremitatilor;
  • respiratie superficiala si rapida;
  • halucinatii;
  • dezorientare;
  • convulsii;
  • coma.

Daca sugarii sau copiii prezinta insolatie trebuie dusi imediat intr-un loc racoros, dezbracati si sterse tegumentele apa, administarea de lapte sau lichide in functie de varsta, monitorizarea temperaturii corpului, administrarea de antitermice (ex. Ibuprofen sau Paracetamol) si, in cazurile grave, internare in spital.

Pentru evitarea insolatiei trebuie luate urmatoarele masuri:

  • evitarea expunerii prelungite la soare  a sugarului cu varsta sub 12 luni si a copiilor;
  • evitarea plimbarilor vara intre orele 10.00-17.00;
  • aplicarea pe fata si corp a unei creme cu factor mare de protectie solara;
  • imbracamintea trebuie sa fie usoara, de culoare deschisa;
  • copiii sa aiba capul acoperit;
  • sa se administreze multe lichide (evitarea bauturilor dulci si acidualate).

INEC

Exista cateva lucruri de care trebuie sa tineti seama pentru a putea salva un copil de la inec. Daca, dupa ce l-ati scos din apa, vedeti ca nu mai respira, fara sa va mai preocupati sa-i scoateti apa din plamani, incepeti imediat manevra de respiratie gura-la-gura.

Daca ati ajuns la timp, miscarile respiratorii vor reincepe doar dupa cateva incercari de respiratie artificiala. Apoi transportati-l de urgenta la spital. Daca inima nu mai bate , faceti-i tot respiratie artificiala, in timp ce o alta persoana trebuie sa-i faca masaj cardiac extern viguros.

Alternati compresiunea pe stern cu insuflarea de aer in plamani. Daca sunteti singur, va trebui sa faceti ambele manevre, alternativ.

Sfat. Obisnuiti-l pe copil de mic cu apa si invatati-l sa inoate; nu-l pierdeti din ochi cand face baie; sa intre in apa treptat, dupa ce a stat la soare, intai la mal si apoi sa se aventureze inspre larg.

INGHITIREA UNUI OBIECT (sau substante)

Copilul a inghitit o moneda, de exemplu, care poate sa intre pe caile respiratorii, riscul fiind asfixia.
El poate sa se indrepte spre tubul digestiv, accident, in general, lipsit de importanta: incet-incet, va parcurge tubul digestiv de-a lungul lui si, pana la urma, va fi eliminat prin scaun. In asemenea cazuri nu trebuie sa ne gandim la necesitatea unei interventii chirurgicale. Daca obiectul este metalic, medicul se va margini sa urmareasca, prin radiografii, inaintarea lui si sa fie verificata eliminarea lui prin scaun, dupa o zi sau doua.

Doua cazuri pot cauza probleme: cel al unui obiect ascutit care poate sa ramana fixat in peretii tubului digestiv; in acest caz operaita fiind necesara si ar mai fi inghitirea unui lichid caustic care poate avea drept consecinte arsuri grave pe peretii esofagului sau ai stomacului. In acest caz, copilul trebuie internat de urgenta in spital.

INTEPATURI

In aceste cazuri, dezinfectati. Daca a ramas in piele un corp strain, incercati sa-l extrageti cu o penseta sau cu un ac tinut in flacara. Lasati sa curga putin sange si dezinfectati locul. Urmariti starea intepaturii in zilele ce urmeaza, iar daca apar umflaturi, roseata sau dureri mergeti la medic.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Intoxicatia alimentara la copii

Aparatul de aerosoli si beneficiile acestuia pentru copii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole