15.7 C
București
joi, martie 28, 2024

Radacina de tataneasa. Tot ce trebuie sa stii despre efectele terapeutice ale radacinii sale

Tataneasa este una din cele mai raspandite plante medicinale din flora noastra, fiind intalnita mai ales pe campurile umede, in vii, pe langa drumuri sau santuri si i se mai spune iarba lui Tatin sau iarba baloasa. De la aceasta planta se folosesc radacinile, recoltate in perioada de repaus vegetativ. Radacina de tataneasa contine ulei volatil, alantoina, rezine, tanin, mucilagii, precum si alte substante.

In lucrarea „Plante medicinale in apararea sanatatii”, farmacistului Corneliu Constantinescu declara faptul ca ceaiul din radacina de tataneasa are proprietati emoliente si expectorante, folosindu-se in bronsita, tuse, impreuna cu alte plante ca patlagina, teiul, nalba, etc. Datorita alantoinei, principiul activ de baza, radacinile de tataneasa au proprietati hemostatice, calmante si cicatrizante in ulcerul stomacal si diaree.

Atentie! Tataneasa este bine sa fie folosita cu moderatie, mai ales in uzul intern. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 6 g pentru un adult si 1-3 g pentru copii.

Vezi si articolele: Tataneasa. Ce proprietati terapeutice are si cum se foloseste in functie de afectiune si Crema si tinctura de tataneasa. Efecte si recomandari

De asemenea, experimentele facute pe animale au demonstrat influenta favorabila a alantoinei in oprirea dezvoltarii tumorilor.

Extern, se utilizeaza sub forma de prisnite si bai ca cicatrizant si descongestiv in arsuri, inflamatii ale incheieturilor, hemoroizi si ulcere varicoase. Experientele clinice au demonstrat ca aplicatiile externe de tataneasa sub forma de cataplasme reduc temperatura locala, atenueaza durerile si fac sa dea inapoi procesele inflamatorii.

Asociata cu plante care contin azulen (musetel, coada-soricelului, pelin), se poate folosi sub forma de gargara in abcesele dentare si alte inflamatii ale gurii.

In urma unor cercetari desfasurata de un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Sportiva din Bonn, s-a observat ca tataneasa este un remediu naturist excelent si pentru durerile lombare. La teste, unguentele pe baza de extract de tataneasa au vindecat complet simptomele dureroase ale pacientilor in decurs de 5 zile. Toti participantii la studiu au spus ca au scapat cu acest extract atat de durerile lombare, cat si de cele cervicale.

De asemenea, alte cercetari au demonstrat ca radacina de tataneasa calmeaza si alte tipuri de dureri pe langa cele de spate. Folosita sub forma de gel, radacina plantei calmeaza inclusiv durerile si inflamatiile specifice osteoartritei sau instalate in urma dislocarii articulatiilor.

 *Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole