Stim cu adevarat ce contine mancarea fast food?

burger

Burgerii, hamburgerii din carne sau vegetali fac parte din categoria mancarurilor rapide si gustoase. Insa, studii recente au aratat ca acestea contin ingrediente cat se poate de nedorite, precum ADN de soarece.

Clear Labs, o companie americana de analiza a mancarurilor, a realizat un raport dupa ce a analizat 258 de burgeri de la 100 de comercianti si lanturi de mancaruri fast-food, pe o perioada de 2 ani. Analiza s-a facut pe carne tocata, chiftele congelate, burgeri fast-food cu carne si vegetali.

In urma studiului, aproape 14% din mancarea analizata a prezentat probleme igienice, contaminare patogenica sau ingrediente etichetate in mod gresit.

Studiile arata ca unele mancaruri de tip fast-food sunt de proasta calitate

Cea mai mare problema a studiului a fost faptul ca ingredientele care erau trecute pe eticheta erau incorecte. Contrar cu ceea ce era trecut, analizele au gasit carne de vaca in 5 dintre mostrele in care nu trebuia sa fie, carne de pui in 4 mostre, carne de curcan in 3 mostre, porc in 2 mostre, secara in 2 din mostre. Au mai descoperit un burger care avea trecut pe eticheta fasole neagra, dar nici macar nu continea fasole neagra.

11 dintre produsele analizate, adica mai mult de 4 procente, contineau ADN patogenic, inclusiv bacterii si virusi, ce puteau cauza gastroenterita, simptome de gripa si chiar simptome de TBC. Chiar daca atunci cand sunt gatiti, burgerii nu mai sunt asa periculosi, deoarece cei mai multi microbi mor, cercetatorii erau ingrijorati de faptul ca 3 din 4 produse infestate erau din categoria mancarurilor de tip vegetarian – mancare considerata din categoria cu risc mai mic.

ADN uman si de soarece in burgeri vegetali

Si asta nu este tot! S-a mai descoperit intr-o mostra si urma de ADN uman, provenit cel mai probabil de la un par, unghie sau piele, amestecat din greseala in procesul de fabricatie. Cercetatorii au mai descoperit si ADN de soarece in 3 dintre probele analizate, una din ele fiind dintr-un burger vegetal. Studiul a adaugat ca e putin probabil ca aceste urme de ADN sa faca rau sanatatii omului, insa au recunoscut ca urmele de soarece din mancare sugereaza ca aceasta este de proasta calitate. Si nici gustul nu este unul extraordinar.

Chiftelele vegetale s-au descucat mai rau decat cele de carne. In timp ce 13,6% dintre produse au prezentat o discrepanta intre ce era scris pe eticheta si ce au gasit in analize, procentul a crescut pana la 23,6% pentru produsele de tip vegetarian. 2 dintre burgerii vegetarieni contineau chiar si carne.

Studiul nu a dat nume de produse sau restaurante, spunand doar ca spera ca aceasta analiza sa ii incurajeze pe comercianti sa evalueze mai bine si sa imbunatateasca aprovizionarea.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.  

 

 

You may also like...