Stevia dulce. Beneficii si efecte secundare

stevia-beneficii-si-efecte-secundare

Oamenii din America de Sud denumesc stevia “planta dulce”. Stevia este o planta care creste in America de Sud. Extractul de plante este de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharul. Studiile au aratat ca beneficiile steviei pentru sanatate includ capacitatea de a ajuta la scaderea in greutate, imbunatatirea nivelului de colesterol, scaderea tensiunii arteriale si chiar ajuta la combaterea cancerului.

Cand consumati produse cu stevia, este important sa va asigurati ca evitati produsele prelucrate chimic pentru a evita efectele secundare ale acesteia. Iata tipurile de stevie.

Stevia verde: Cel mai putin prelucrat tip, cea mai buna optiune pentru beneficiile pentru sanatate ale plantei, dar ar trebui utilizata cu moderatie.

Extractul de stevie: Are gust mai dulce decat stevia cu frunze verzi, dar nu ofera aceleasi beneficii pentru sanatate.

Stevia modificata: Extracte prelucrate, ce contine ingrediente modificate genetic, efectele secundare includ probleme gastro-intestinale, deci ar trebui sa fie intotdeauna evitate.

Stevia, beneficii si efecte secundare – ajuta in cazul diabetului si obezitatii

1 – Lupta impotriva cancerului. Intr-un studiu publicat in anul 2012 in Nutritie si Cancer, cercetatorii au descoperit ca consumul de stevia a dus la reducerea cancerului de san. Studiul a aratat ca stevia a fost capabila sa sporeasca moartea celulelor si sa scada caile de stres din organism care joaca un rol important in cresterea cancerului. Ca si alte alimente care lupta impotriva cancerului, stevia creste nivelul antioxidant al organismului pentru a intari sistemul imunitar si a lupta impotriva bolilor.

2 – Ajuta in cazul diabetului zaharat. Inlocuirea zaharului cu stevie poate contribui la reducerea semnificativa a nivelului de zahar din sange si la imbunatatirea rezistentei la insulina. Studiile au aratat ca stevia ii poate ajuta pe cei care se lupta cu diabetul prin asistarea la reglarea naturala a glucozei.

3 – Real ajutor in scaderea in greutate. Consumul ridicat de zahar este legat de cresterea in greutate. De asemenea, are efecte negative asupra nivelurilor de zahar din sange, care pot provoca probleme grave de sanatate. Ca indulcitor natural, stevia poate ajuta la combaterea obezitatii, a diabetului zaharat si a cresterii in greutate atunci cand este utilizat cu moderatie in locul zaharului conventional.

Stevia, beneficii si efecte secundare – imbunatateste nivelul de colesterol

4 – Imbunatatește nivelul de colesterol. Conform unui studiu din 2009, beneficiile pentru sanatate ale steviei includ capacitatea de a reduce colesterolul. Cercetatorii au descoperit ca extractul de stevie a fost capabil sa scada nivelurile crescute ale colesterolului seric, inclusiv LDL sau colesterolul rau. Stevia a lucrat de asemenea pentru a creste HDL sau colesterolul bun, imbunatatind astfel nivelul total de colesterol.

5 – Reduce tensiunea arteriala crescuta. Studiile au aratat ca glicozidele din extractul de stevie lucreaza la dilatarea vaselor de sange si la cresterea excretiei de sodiu. Aceste doua actiuni pot ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Cercetarile sugereaza ca stevia poate functiona ca o metoda naturala de tratament pentru hipertensiune arteriala.

Efecte secundare ale steviei

Efectele secundare ale steviei pot aparea din cauza produselor stevia prelucrate chimic, care contin mai putin de 1% de stevie pura. Pentru a evita efectele secundare ale steviei, cautati produse stevia de frunze verzi. Produsele prelucrate chimic pot provoca efecte secundare stevia care pot include dezechilibre hormonale, leziuni renale, reactii alergice, tensiune arteriala scazuta si simptome gastrointestinale.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.