11.1 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Stafilococul auriu. Care sunt simptomele si cum se trateaza aceasta infectie

Stafilococul auriu este o bacterie patogena din genul Staphylococcus, care poate produce infectii supurative sau septicemii la om si animale. Formele de manifestare ale acestor infectii sunt variate: impetigo, piodermite, stafilodermii, pneumonie stafilococica, Sindromul SSS. Acesta este un coc Gram-pozitiv, aerob, necapsulat, care apare la microscop sub forma unor aglomari asemenatoare unui ciorchine, iar cultivat pe agar-agar produce colonii mari, rotunde, galben-aurii.

Stafilococul auriu este de mult timp cunoscut ca fiind cea mai mare bacterie care cauzeaza boala/infectia la om. Aceasta ataca pielea si tesuturile moi, cum ar fi: abcese, furuncule si celulita. Desi cele mai multe infectii stafilococilor nu sunt grave, stafilococul auriu poate provoca infectii grave, cum ar fi: infectii ale sangelui, pneumonie, sau infectii osoase si articulare.

Semne si simptome ale infectiei cu stafilococul auriu

Simptomele clinice ale infectiilor produse de stafilococul auriu se datoreaza fie toxinelor secretate de acesta – intoxicatii, fie inmultirii bacteriene – infectii.

  • Intoxicatiile stafilococice sunt:

sindromul pielii oparite: acest sindrom se refera la o serie de boli cutanate de severitate variabila provocate de stafilococul auriu care produce toxina exfoliativa. Cea mai severa forma este numita boala Ritter la nou-nascuti si necroliza epidermica toxica la varstnici. Boala debuteaza cu o eruptie eritematoasa, initial in jurul ochilor si gurii, care se extinde apoi spre trunchi si extremitati; in cateva zile incepe zbarcirea si descuamarea tegumentelor, care capata un aspect asemanator cu pielea oparita, iar dupa aproximativ 48 ore zonele denudate se usuca si incepe o noua descuamare. Evolutia bolii este in medie de 10 zile, mortalitatea prin hipovolemie si infectii fiind insa semnificativa;

Tratamentul include administrarea de antibiotice antistafilococice, lichide, electroliti si tratamentul local al zonelor denudate.

toxiinfectia alimentara: aceasta apare ca urmare a ingestiei alimentelor contaminate cu enterotoxine stafilococice. Principalele alimente care se pot contamina sunt preparatele din carne si prajiturile cu crema; prepararea termica distruge stafilococii, dar nu si enterotoxinele, care sunt stabile termic.

Cel mai important factor de risc pentru toxiinfectia alimentara stafilococica este consumarea alimentelor lasate la temperatura camerei o perioada mai indelungata. Simptomele debuteaza in scurt timp dupa ingestia alimentelor, cu greturi, varsaturi, dureri abdominale si diaree uneori severa.

sindromul socului toxic (SST): este o intoxicatie acuta amenintatoare de viata, caracterizata prin:

  • debut brusc cu febra si alte simptome: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, dureri musculare, cefalee, dureri in gatetc;
  • eruptie maculara, care apare dupa primele doua zile de boala;
  • hipotensiune arteriala, cu ameteli si sincope la ridicarea in ortostatism;
  • disfunctii pluriorganice, cu afectarea a cel putin trei organe: tractul gastrointestinal, sistemul muscular, mucoase (genitala, conjunctivala, orofaringiana), rinichi, ficat, celule sangvine, sistemul nervos central; caracteristic in SST aparut în perioada menstruala este eritemul si inflamatia mucoasei vaginale insotita de scurgeri vaginale purulente;
  • descuamatia caracteristica a pielii la 1-2 saptamani de la debutul bolii: incepe cu o descuamare marunta a pielii de pe torace, fata, extremitati, urmata ulterior de descuamare in lambouri (grosolana, in bucati mari) a palmelor, plantelor si degetelor.

Cum se transmite infectia cu stafilococul auriu?

Pentru aparitia acestui sindrom, o persoana trebuie sa fie infectata cu tulpina toxica stafilococ auriu si trebuie sa nu aiba un nivel protector de anticorpi. Factorii favorizanti sunt:

-perioada menstruala la femei, dar poate aparea si ca o complicatie a folosirii metodelor contraceptive locale, a lauziei, avortuluiseptic, chirurgiei ginecologice;
-leziuni tegumentare de diverse etiologii: arsuri chimice, termice, intepaturile insectelor, leziuni date de varicela, plagi chirurgicale.

Tratamentul SST implica decontaminarea focarului care produce toxine, administrarea antibioticelor antistafilococice, sustinere volemica (hidratare) si tratamentul disfunctiilor de organ.

Principalele infectii sunt cele purulente, dintre care cele mai frecvente sunt:

infectii ale pielii: furuncule, acnee, foliculite, orjelet, suprainfectiile plagilor. Tratamentul acestor infectii consta in administrarea de antibiotice antistafilococice local si/sau sistemic si ingrijirea leziunilor locale, unde este cazul si drenaj chirurgical (furuncul, carbuncul);
infectiile tesutului subcutanat: mastite, hidrosadenite, abcese;
infectii respiratorii: faringite, bronsite, pneumonii, empieme.

Infectiile respiratorii cu stafilococ auriu se pot produce fie datorita florei de la nivelul orofaringelui, fie datorita diseminarii hematogene a stafilococilor, de la un focar intravascular de infectie. Infectiile cu stafilococ pot fi localizate oriunde la nivelul tractului respirator, determinand: rinofaringite, faringo-amigdalite, traheite, bronsite, pneumonii, empiem, sinuzite.

infectii ale scheletului: artrite, osteomielite;
infectii generalizate: meningite, septicemii, endocardite cu diseminari secundare cu formare de abcese in diferite organe.

 Cat dureaza infectia cu stafilococ auriu?

Persoanele care fac o infectie, timpul de expunere la dezvoltarea bolii poate fi de la zile la ani.

Multe infectii ale pielii comune cauzate de stafilococul auriu se vor vindeca fara tratament medical.
Cu toate acestea, unele infectii ale pielii vor necesita incizie si drenaj a partii infectate si unele infectii pot necesita antibiotice.

Cele mai multe infectii ale pielii se vindeca in cateva saptamani.
Anumite infectii mai grave ale pielii pot dura mai mult pentru a se vindeca daca tratamentul este intarziat sau daca tratamentul este administrat ineficient.

Infectiile mai grace (cum ar fi pneumonia sau infectii ale sangelui) necesita de obicei spitalizare si tratament cu antibiotice pe cale intravenoasa.

Tratamentul infectiei cu stafilococul auriu

  • Tratamentul antibiotic

Antibioticele de electie pentru aceste tulpini sunt Oxacilina si Nafcilina, care sunt rezistente la actiunea beta-lactamazelor secretate de catre stafilococi. Pentru tulpinile sensibile, antibioticul de electie ramane penicilina, iar pentru infectiile mixte se poate asocia penicilina cu un inhibitor de beta-lactamaza.

Durata tratamentului si calea de administrare difera in functie de localizare, severitate, imunitatea gazdei si raspunsul la tratament.

  •   Tratament naturist

Cercetarile medicale realizate in ultimii 15 ani in Departamentul de Cercetare al Mierii al Universitatii Waikato din Noua Zeelanda au dovedit ca mierea de Manuka cu factor UMF mai mare de 10 este eficienta in distrugerea stafilococului auriu. Acesta are proprietati foarte puternice: antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si  antifungice, facand-o extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate.

Mierea de Manuka este o miere monoflora, unica in lume, adunata si preparata de albinute din floarea arborelui de Manuka, arbore care creste numai in insulele salbatice si nepoluate ale Noii Zeelande.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

Tratamente naturiste mai putin cunoscute pentru infectia urinara

Cele mai bune antibiotice naturale din camara ta

Scapa de pietre la rinichi in doar 6 zile

Sursa foto: freepik.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole