23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024

Spânzul, „otrava”care te poate vindeca de boli grele

Spanzul sau trandafirul Craciunului, cum mai este denumit in termeni populari, este o planta care infloreste pe timp de iarna sau primavara devreme si se regaseste in diverse culori precum alb, crem, roz, violet si verde.

Spanzul este o planta care in Romania creste  in padurile de fag si molid, la peste 500 m altitudine si care are numeroase calitati curative, fiind utilizata chiar si in tratamentul cancerului in stare latenta.

De la aceasta planta, cele folosite sunt radacinile deoarece au un efect de medicament puternic, eficient in numeroase afectiuni. Insa, pe cat de bine poate face aceasta planta sanatatii noastre, pe atat de toxica, de otravitoare este daca se gresesc gramajele.

Specialistii in domeniu spun ca o doza de 5 g poate chiar sa ucida, insa a cincea parte dintr-un gram poate salva vieti.

Atentie! Spanzul este interzis in afectiunile cardiace grave, in sarcina si slabiciune fizica extrema. Simptomele intoxicatiei cu spanz sunt: voma puternica, iritatii ale mucoaselor cu sangerare, ritm cardiac incetinit si aritmii, paralizia respiratiei, tremur muscular, coma si chiar deces.

Administrarea acestei plante trebuie sa se faca numai la indrumarea medicului si sub stricta sa supraveghere. Doza minima de pulbere este de 0,25 g de radacina pisata si cea maxima nu trebuie sa depaseasca 1 g/zi, insa dozele sunt prescrise in functie de varsta, greutatea si starea generala a sanatatii pacientului.

Primul cercetator roman care a studiat aceasta planta a fost dr. Boici, care, in anii `60, a uimit intreaga lume medicala cu vindecarea unor cazuri grave de reumatism. Acesta folosea niste fierturi din spanz preparate in casa, iar la acea vreme, au inceput sa-i calce pragul casei tot mai multi oameni bolnavi, unii chiar imobilizati in carucior, care, dupa cateva sedinte de tratament cu spanz, acestia pleacau acasa pe picioarele lor.

Fiind un antireumatic puternic, spanzul este utilizat extern cu rezultate remarcabile in reumatism, sciatica, artrite, lombosciatica, discopatii, luxatii, contuzii, precum si in unele forme de paralizie.

Iata mai jos cele mai importante preparatii cu spanz:

-Infuzie cu spanz

Se pune o bucata de 3 mm de radacina de spanz sau 1-2 bucati de 3 mm de frunza la o cana de 250 ml de apa clocotita. Se lasa acoperit 2-3 minute si apoi se strecoara. Infuzia se foloseste aplicand comprese pe locul dureros, apoi se lasa descoperit.

-Macerat cu spanz

Se toaca marunt o radacină mica de spanz si se pune intr-o sticla, dupa care se toarna peste ea apa calduta. Se lasa la macerat timp de 1 luna, iar la final se filtreaza. Se fierbe lichidul rezultat si se combina cele doua extracte. Lichidul obtinut se foloseste pentru aplicarea de comprese pe zonele afectate, timp de 1 ora. Se aplica o singura data pe zi, mai multe zile la rand, pana la disparitia nevralgiei.

-Tinctura de spanz

Intr-o sticla de culoare inchisa se pune radacina de spanz rasa, peste care se toarna alcool de 60 de grade (la o parte planta, sase parti alcool). Se lasa la macerat timp de 1 luna si se foloseste extern, pentru comprese sau masaj delicat.

-Pasta de spanz

Se foloseste pe post de cataplasme. Se macina bine radacina de spanz, pe care o amesteci intr-un vas cu putina apa calda pana ce se obtine o pasta de consistenta aluatului. Se pune pe un tifon si se aplica pe zonele afectate, apoi se acopera cu nailon pentru a mentine umiditatea, timp de 1 ora. Atentie! Nu se aplica pe rani deschise sau pe zone cu eczeme.

-Unguent cu spanz

Este eficient în toate bolile inflamatorii ale articulatiilor, fiind disponibil in magazinele naturiste. Acesta reduce durerea, are actiune antispastica, stimuleaza circulatia si reda mobilitatea articulatiilor. Se aplica local, de 2-3 ori pe zi, pe portiunile afectate.

Maturicea, o planta toxica cu efecte nebanuite daca se respecta dozajul

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole