11.1 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Solutii bio pentru gradina. Prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor

Inainte sa se inventeze chimicalele, gradinarii observau mai mult si mai atent natura si se foloseau  de beneficiile oferite de aceasta pentru a-si mentine atat sanatatea familiei, cat si pe cea a gradinii. E timpul sa ne revenim si sa ne aducem aminte de cutia de leacuri a bunicii, de solutii bio pentru gradina, pe care acestia le foloseau in gradina ca sa evite imbolnavirea plantelor si invaziile de daunatori.   

Acestea fiind spuse sa trecem la cateva sfaturi utile pe care le putem folosi pentru sanatatea plantelor.

Exista mai multe modalitati de obtinere a tratamentelor ecologice impotriva bolilor si daunatorilor. Dupa capacitatile de procesare se impart in:

  1. Extract – preparat obtinut la rece. Partile de planta maruntite se pun in contact cu apa 12 – 24 ore in vase de sticla, lemn sau plastic. In timpul extractiei se agita continutul din vas de mai multe ori. Extractul final se filtreaza prin panza de tifon inainte de folosire.
  2. Infuzie sau ceaiuri – se prepara din material vegetal verde sau uscat, in stare maruntita,prin turnarea peste acesta de apa clocotita, dupa care, se lasa, sub capac, pana la racirea complete. Se filtreaza inainte de folosire pentru anu infunda duzele aparatului de stropire.
  3. Decoct sau fiertura – Mai intai se inmoaie materialul vegetal in apa din vasul de fierbere timp de 24 de ore, la temperature camerei sub capac.Apoi se fierbe continutul timp de 30 de minute. Dupa racire se filtreaza.
  4. Plamadeli – Sunt zemuri fermentate care de obicei se produc in cantitati mai mari avand o gama larga de intebuintare. Materialul vegetal maruntit se introduce in butoaie de 40 – 60 de litrii. Butoiul se aseaza intr-un loc insorit, aerisit si ferit de ploi (sopron sau copertina). Se toarna apa astfel incat nivelul acesteia sa se gaseasca cu cca 20cm. mai jos de gura butoiului(spatiu de captare a spumei de fermentare). Butoiul se acopera cu un gratar de scandura. Se agita zilnic continutul butoiului cu o lopata de lemn. Terminarea fermentarii se recunoaste prin aceea ca nu se mai formeaza spuma, iar lichidul a capatat o culoare mai inchisa. Se filtreaza inainte de folosire.

Reguli de folosire a pesticidelor ecologice:

  • Se folosesc mai intai preparatele care indeparteaza, fortifica sau protejeaza si numai la urma cele care omoara
  • Cea mai buna apa pentru preparate este apa de ploaie sau dedurizata
  • Daca in decurs de 6 ore de la stropire a plouat stropitul se repeata
  • Stropirile incep la primele semene de atac
  • Preparatele natural nu se amesteca unele cu altele pentru a combate mai multi daunatori in acelasi timp

Iata solutiile bio cu plante de la A la Z:

ARDEIUL IUTE – insecticid impotriva afidelor

Mod de utilizare:

10 g pulbere de ardei, 5 l de apa, se filtreaza si se da direct pe plante o data pe saptamana. apa de ardei iute ingrediente: 1 sapun, 8 ardei iuti, 1 l apa. 1 sticla cu pulverizator.

Sapunul se da pe razatoare, ardeiul iute se toaca marunt. Un pumn de sapun dat pe razatoare, cei 8 ardei iuti tocati marunti si 1 l de apa se amesteca bine. Se pulverizeaza pe plante fiind un bun insecticid, este indicat si pentru plantele care atrag iepurii si veveritele.

Ardei iute macerat – Se macereaza 250 g de ardei iute în 500 ml de apa timp de 24 de ore, dupa care se dilueaza 15 ml din preparat în 4l de apa pentru tratament.

Pentru afide, paianjeni – amestecam doua linguri de ardei iute uscat si pisat cu cateva picaturi de sapun lichid în 0,25 l de apa. Lasam amestecul peste noapte la macerat, apoi il agitam si il turnam intr-un flacon cu pulverizator. Agitam flaconul din cand in cand, in timp ce imprastiem continutul peste plante.

– Pentru insecte cu corp semi-moale (capuse, paduchi verzi).

Ardei iute si pelin – Acesa este un spray care poate fi pulverizat pe plante pentru a indeparta animale ca iepurii, melcii si limacsii sau pentru a ucide afidele, musculitele albe si alte insecte mici.
Aveti nevoie de: 1 cana de ardei iuti,1 cana de frunze de pelin si 6 cani de apa. Mixati ardeii iuti cu pelinul si cu o cana de apa, adaugati 5 cani de apa si tineti pe foc pana da in fiert. Lasati sa fiarba incet timp de o ora apoi filtrati si folositi pentru pulverizare.

Acest lichid este foarte iritant, atat pentru ochi cat si pentru piele. Folositi-l cu atentie! Ca sa ii mariti eficienta, puteti adauga fulgi de sapun sau ulei de cocos, Puteti mari eficacitatea acestui spray adaugand ingrediente aditionale care sa il faca sa adere mai bine pe suprafetele pe care este aplicat, fie prin folosirea fulgilor de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray, fie prin folosrea uleiului de nuca de cocos – 5 ml pentru fiecare litru de spray).

ALCOOL – insecticid

Mod de utilizare:

Solutie alcoolica 1 – se amesteca 2-3 linguri de sapun cu o jumatate de cana de alcool si cu aproximativ 1 litru de apa calda. se aplica proaspat preparata. Nu se pastreaza in timp.

Solutie alcoolica 2 – se amesteca 1 lingurita de detergent lichid cu 1 cana de alcool si 1 litru de apa. Separat se tin 3 linguri de ardei iute pisat intr-o jumatate de cana de apa fiarta. Se strecoara si se adauga la solutia cu detergent si alcool. Se poate folosi in loc de ardei, sos de ardei iute sau boia.se aplica impotriva a numeroase insecte.

ALOE – fungicide

Mod de utilizare:

“Impotriva imbolnavirilor bacteriale semintele pot fi tratate cu suc de aloe: 1 frunza de aloe de la o planta de cel putin trei ani, se tine la intuneric si la rece (frigider) pret de 6-7 zile dupa care piseaza, sau se da prin masina de tocat, iar sucul stors se dilueaza cu apa in parti egale.” E bine de tinut la frigider.

ARPAGIC – fungicid

Mod de utilizare:

Ceai de arpagic – peste o legatura buna de frunze de arpagic tocate, se toarna apa cloco-tita si se lasa sa stea pana se raceste. Se stropeste cu aceasta solutie de 2-3 ori pe sapta-mana. previne infestarea cu diverse ciuperci la dovlecei, castraveti, pepeni.

Amidon din cartofi – insecticid

Mod de utilizare:

Amidon de cartofi contra daunatorilor(Nu este toxic, in schimb omoara insectele care fac rau plantelor.): 30 g amidon de cartofi, 1250 ml apa calda, o lingurita de sampon natural. amestecati amidonul de cartofi cu apa pana ce se dizolva complet. Puneti-l intr-un pulverizator, apoi adaugati samponul. Scuturati bine si stropiti plantele.

Bicarbonatul de sodiu – fungicid general

Mod de utilizare:

Se dilueaza o lingurita de bicarbonat la un litru de apa, adaugand eventual 10 picaturi de ulei esential de arborele de ceai. Poate fi folosit si pentru curatenia serei inainte de venirea iernii

Solutie de bicarbonat de sodium in 4 litri de apa se pun 1 lingura de bicarbonat de sodiu si 2 linguri jumate de ulei de bucatarie. Se amesteca si se mai adauga o jumatate de lingu-rita de sapun. Cu aceasta solutie se sprayeaza inclusiv pe sol, odata pe saptamana daca e cazul. Se aplica ca fungicid general preventiv contra diversilor fungi ce ataca rosiile si alte legume.

Busuioc – insecticid

Mod de utilizare:

Plantat impreuna cu rosiile, busuiocul le pazeste de daunatori. In plus, si in farfurie, frunzele aromate de busuioc fac casa buna cu rosiile

Busuiocul in infuzie – Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr busuioc proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Cartof– insecticid

Mod de utilizare:

Ceai din frunze de cartofi – se lasa sa stea peste noapte 2 cani de frunze de cartofi in aproximativ 0,5 litri apa. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5 litri  apa si un sfert de lingurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul.se aplica contra gandacului de aspa-ragus, diversilor viermi si gandaci.

Ceapa – fainari si rugini, proprietati repelente, antiseptice, antibacteriene si antivirale.

Tine departe daunatorii morcovului si vice versa

Mod de utilizare:

-fiertura (decoct) din foi de ceapa. Intr-un vas emailat punem o mâna de foi de ceapa si turnam peste ele 1,5 l de apa fiarta. Lasam sa fiarba cam5-7 minute, dupa care vasul îl lasam, acoperit, sa se ostoiasca, vreo 2 ore. Dupa ce s-a racit si a ajuns la temperatu-ra camerei, vom strecura decoctul (fiertura) si apoi putem stropi plantele mâhnite si chiar substratul. Este foarte bine, daca o data pe luna, în scop profilactic, vom stropi plantele si substratul cu acest leac. Plantele nu numai ca se vor înviora, dar vor fi si satule, dat fiind ca infuzia are si proprietati hranitoare.

Prepararea infuziei nu se deosebeste cu mult de cea a fierturii. Într-un vas, din sticla sau emailat, turnam un litru de apa calduta, punem vreo 20 g de foi de ceapa, acoperim si lasam la odihna cam o zi. Apoi strecuram si stergem, cu grija, frunzele plantelor atacate de acarienii obraznici, mai cu seama, pe partea inferioara. A doua zi, dupa procedura, va trebui sa spalam bine plantele, cu apa curata. Cu toate acestea, trebuie retinut un fapt important. Infuzia si fiertura (decoctul) nu se folosesc decât proaspat preparate. De aceea, de fiecare data, vom pregati un leac nou.

Foile întrebuintate, (eu folosesc foile de doua sau chiar trei ori) le vom îngropa în brazde, sau la radacinile copiilor nostri vegetali. Deopotriva de folositoare vor fi foile cepei noastre si, în cazul în care, le vom adaposti în groapa de compost.

Dezinfectant – Stropesc cu infuzia (într-un vas emailat punem o mâna de foi de ceapa si turnam peste ele 1,5 l de apa fiarta. Lasam sa fiarba cam 5-7 minute, dupa care vasul îl lasam, acoperit, sa se ostoiasca, vreo 2 ore. Dupa ce s-a racit si a ajuns la temperatura camerei, vom strecura decoctul (fiertura) si apoi putem stropi plantele) de 2-3 ori la 6 zile. Se curata substratul de rauri si radacinile primesc si leac si bunataturi.

Cenusa de lemn ingrasamant, insecticid

bogata in potasiu si fosfor – doua elemente care ajuta la cresterea florilor si a fruc-telor antidot impotriva melcilor si a insectelor vatamatoare, daca e presarata la piciorul plantelor.

Cimbrisor – protejeaza varza de atacul fluturelui alb,alunga melcii

Cimbrisorul in infuzie la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr cimbrisor usor zdrobit, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Cimbruprotejeaza varza de atacul fluturelui alb –patarea bruna a frunzelor,vestejirea

cimbrul protejeaza varza de atacul insectelor si-I confera o aroma de nedescris, Nici un spray de plante nu alunga mai bine daunatorii verzei,

Citrice – insecticide

Ceai din coji de citrice – peste coaja de la un fruct de citrice se toarna 2 cani de apa clo-cotita si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara, se mai adauga cativa stropi de sapun lichid. Se stropeste cu lichidul rezultat.se aplica contra afide, gandaci lanosi, furnici etc.

Coada calului – protejarea culturilor, insecticid, fungicid,stimulator de crestere, ingrasamant, activator de compost

Decoctul, diluat in apa in raport de 1:3 si cu argila, pentru tratarea plantulelor, impotriva bolilor criptogamice.

Adaugarea de silicat de sodiu de 0,5-1 %, de macerat de urzica, creste eficacitatea in tratamentele impotriva bolilor precum ruginile, mucegaiul alb, mucegaiul cenusiu, etc. pentru combaterea se fac trei zile consecutive la fiecare trei saptamani.

Infuzia, diluat cu cinci parti de apa, si adaugand macerat de urzica si sapun neutru (0,3 %) rezulta eficace impotriva afidelor si a paianjenului rosu.

Cine doreste sa aiba plante sanatoase trebuie sa stropeasca cu infuzie de coada calului atat plantele, cat si solul de sub ele, pana la 7 ori pe an. Aceasta infuzie are actiune preventiva , ea intareste peretii celulari ai plantelor si intarzie infectia. In pomicultura preparatul este recomandat pentru prevenirea atacului de rapan si monilioza.

Vezi si: Prevenirea si tratarea bolilor si daunatorilor in gradina de legume

De 3 ori pe an se stropesc si plantatiile de capsun si zmeur cu aceasta infuzie pentru a preveni atacul de fitoftorioza (arsura tulpinilor de zmeur).

Fiertura de coada calului – Fiertura de coada calului este bogata in acid salicic fortifica tesutul plantei, astfel sporii ciupercilor pot penetra mai greu.Prepararea este simpla. Macerati timp de de 24 ore in 10 litri de apa, 1 kg coada calului prospata sau 150 g coada calului uscata(se poate procura din farmacii). Fierbeti apoi solutia o jumatate de ora, diluati-o in proportie de 1:5 si stopiti plantele periclitate.

Ca mijloc de prevenire a bolilor provocate de ciuperci, se poate stropi planta cu un decoct de coada calului

Coada calului contine un procent insemnat de acid silicic, o substanta care creeaza un obstacol impotriva infectiilor cu spori. Decoctul se obtine usor, lasand la inmuiat 1 kg de tulpini verzi tocate in 10 litri de apa, pana a doua zi. Apoi, se fierbe amestecul timp de juma-tate de ora, se lasa sa se raceasca si se strecoara prin tifon, storcand si tulpinile fierte. Se obtine o solutie de culoare verde-inchis care se pulverizeaza pe frunzele plantelor si pe sol.

Tratamentul se poate aplica preventiv de doua ori pe luna, rezultatul vizibil fiind o intarire a frunzelor care se observa la pipait.

Ca mijloc de prevenire a bolilor provocate de ciupercile patogene, se poate stropi planta cu un decoct de coada calului. Decoctul se obtine usor, lasand la inmuiat 1 kg de tulpini verzi tocate in 10 litri de apa, pana a doua zi. Se fierbe apoi amestecul timp de jumatate de ora, se lasa sa se raceasca si se strecoara prin tifon, storcand si tulpinile fierte. Se obtine o solutie de culoare verde-inchis care se pulverizeaza pe frunzele plantelor si pe solul din ghiveci. Tratamentul se poate aplica preventiv de doua ori pe luna, rezultatul vizibil fiind o intarire a frunzelor care se observa la pipait.

Ceaiul de coada calului se pregatese din tulpini culese vara cand planta  a devenit tare si foarte rezistenta. Planta se pune la uscat. Se iau 300 g si se fierbe la foc mic jumate de ora in cinci litri de apa, dupa care se multiplica concentratul cu apa de cinci ori cantitatea initiala.

Coada soricelului – insecticid , fertilizator- afide, acarieni,psilide, tripsi

prin plantarea  in gradina cu flori putem mari vitalitatea lor, deoarece aduna fosforul, calciul si siliciul in sol,  elementele esentiale pentru cresterea si dezvoltarea normala a plantelor

Ceai de coada soricelului – se pune o cana de plante in aproximativ 0,5 l apa si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara si se amesteca cu aproximativ 4 l apa si ¼   lingurita de sapun.se aplica contra afidelorsi a altor insecte care sug seva; Coada soricelului este si un bun fertilizator natural.

Coji de citriceafidelor, gandacilor lanosi, fungus gnat, furnicilor etc.

Ceai din coji de citrice – peste coja de la un fruct de citrice se toarna 2 cani de apa clocotita si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara, se mai adauga cativa stropi de sapun lichid. Se stropeste cu lichidul rezultat.Se aplica contra afidelor, gandacilor lanosi, fungus gnat, furnicilor etc.

Compost – Fungicide

Ceai de compost – intr-o galeata de 10 litri (2.5 gal) se pune o lopata de compost peste care se toarna apa. Se amesteca o data pe zi si dupa aproximativ 2-3 saptamani se stre-coara si se stropesc frunzele.

Coriandru – insecticid – afide

Coriandru infuzie puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 g coriandru proaspat, tocat marunt, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.- gandacul de Colorado

Spray – Are efect asupra repelent asupra capuselor si afidelor.

Aveti nevoie parti egale de planta de coriandru si apa. Fierbeti coriandrul in apa timp de 10 minute, strecurati si folositi prin pulverizare. La fel, puteti folosi fulgi de sapun sau ulei de cocos pentru rezultate mai bune.

Craite – nematozi, melci – rugina fasolei

Plantate intre rasadurile de rosii  tine departe paduchii si-au dovedit eficacitatea in combaterea nematozilor. Craitele se introduc în asolamente sau se cultiva intercalat între plantele cele mai sensibile: capsun, cartof, morcov, patrunjel, ceapa, usturoi.

Crizantemacontin piretrina utilizata ca insectcide Gandacul din Colorado, paduchii de frunza, paduchii lanosi, tripsii si cicadele

Se cultiva langa plantele cu nevoi de protectie

Multe preparate cu care cultivatorii de plante s-au obisnuit deja contin astfel de piretroide: Decis, Fastac si Permetrina.

Tanacetum vulgare infuzie  Se infuzeaza 150 de grame de planta taiata marunt în 5 l de apa fierbinte, dupa care se filtreaza.

Feriga – insecticid

Luam 1 kg de feriga, o zdrobim usor si o punem la macerat in 10 litri de apa, timp de cel putin 1 saptamana. Se acopera recipientrul si se agita o data la doua zile. Dupa 10 zile, se strecoara si se dilueaza 1: 10 cu apa in perioada de vegetatie si nediluat in repaus.- combate paduchele testos si lanos la pomii fructiferi

Galbenelenematozi, melci

Planteaza intre rasadurile de rosii  tine departe paduchii

Galbenelele sunt renumite pentru puterea lor de a alunga din gradina insectele nedorite. Cu cat miros mai puternic, cu atat puterea lor de respingere a daunatorilor e mai mare. Pentru rezultate optime, plantati pretutindeni straturi de galbenele.

Ceai de galbenele – 1 cana de frunze si flori de galbenele se zdrobeste si se amesteca cu 0,5 litri apa. Se lasa sa stea timp de 24 ore, apoi se strecoara si se adauga 1,5 litri apa si un sfert de lingurita de sapun. Cu solutia rezultata se stropeste.se aplica contra gandacului de asparagus, viermelui care ataca fructul de rosiei, insectelor care rod frunzele.

Hreanul  fungicid, insecticide, dusman al ciupercii Monilia

Pentru a preveni aparitia bolilor numite monilioze este de ajuns sa cultivati cateva tufe de hrean in jurul trunchiurilor, sau la marginea livezii.

plantat printre piersici previne atacul de basicare a frunzelor previne unele boli la visin Ceapa, usturoiul, hreanul Cel mai bine este atunci cand folosim cele 3 plante la prepararea de plamadeli cu apa de ploaie.Se foloseste impotriva fainarii la diferite plante de cultura, prin stropiea repetata la interval de cateva zile. Nu se va stropi in orele de arsita.

Cu infuzia de hrean se poate preveni atacul de moniloza la visin. Se stropeste in plina floare, cu o infuzie cu concentratia de 3%.

Extract de radacini de hrean – 10 kg radacini/ 10 litri apa ( si pentru seminte)

Ceai de hrean –  o cana de radacina de hrean tocata cat mai marunt, se pune in 0,5 litri de apa si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara si se mai adauga 2 litri de apa. Cu aceasta solutie se stropeste preventiv.

Ceai de hrean – se dau in clocot 3 litri de apa. Se da apa la o parte de pe foc si se adauga ¼  radacina de hrean taiata bucati si 2 cani de ardei iute. Se lasa sa stea timp de 1 ora. Se raceste, se strecoara si se sprayeaza.se aplica contra afidelor, musculitelor albe, omizilor, gandacului de Colorado etc.

Humus de padurefortifiant si ingrasamant

Extractul de humus de padure – Preparatul este deopotriva ingrasamant cat si un fortifiant pentru plante. este folosit de foarte mult timp.Se recolteaza pamant din paduri de stejar sau gorun, pamant bine maruntit. Pamantul se cerne si peste humusul fin se adauga apa. Extractul obtinut se foloseste pentru stropirea plantelor, o data pe luna.

Iedera – insecticide

Infuzie; puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr iedera proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.- impo-triva mustelor de pe morcovi si a larvelor mustei de carne.

Lamaita – insecticide

Lamaita in infuzie Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr lamaita proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste, se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante. Este bun si impotriva viermilor de varza.

Lapte diluat sau zercreste rezistenta la boli

Pentru rosii se mai poate folosi zar sau lapte acru diluat 1:1 ,cu care stropiti planta 1 sapta-mana la rand.

Solutie de lapte – fungicide: se face o solutie din lapte si apa folosind cantitati in proportie de 50/50 si se stropeste cu ea combate diverse ciuperci ce ataca rosiile, dovleceii, castravetii etc. Se aplica odata la 3-4 zile.

Pentru mucegaiul plantelor. Amestecam parti egale de apa si lapte si pulverizam lichidul obtinut peste plantele afectate. Trei tratamente saptamanale sunt suficiente pentru mentinerea sub control a bolii.

Levantica apara speciile de rosaceae de padu-chii frunzelor,ciuperca monilia Gandacul de Colorado

Pastreaza  trandafirii sanatosi ferindu-i de afide

Mararulprotejeaza de paduchi

Atrage insectele care consuma paduchii de Frunze

Margareta colorata – pesticid

Acest pesticid este piretrum-ul natural – un insecticid ce poate fi extras din margareta colorata (Pirethrum Daisy – Tanaceum coccineum). Aceasta planta este o planta companion obisnuita in gradinile organice. De asemenea, se foloseste si planta cunoscuta sub numele de spilcuta, iarba fetei sau musetel salbatic (Tanacetum parthenium) – cunoscuta atat pentru intrebuintarile medicale cat si pentru calitatile de repelent pentru insecte. Atat marga-retele colorate cat si spilcutele atrag deasemenea insecte folositoare, cum ar fi sirfidele, care se hranesc cu afide si cu alte insecte daunatoare.

Aveti nevoie de: 1 parte flori de margarete colorate, 2 parti flori de spilcute, ulei mineral sau kerosen, 2 picaturi de ulei de susan.

Preparare: Taiati marunt florile, acoperiti-le cu kerosen sau ulei mineral si lasati-le la macerat peste noapte intr-un loc intunecos. Scurgeti lichidul, apoi diluati o parte de lichid in sase parti de apa si adaugati uleiul de susan, apoi spreiati. Puteti mari eficacitatea acestui spray adaugand ingrediente aditionale care sa il faca sa adere mai bine pe suprafetele pe care este aplicat, fie prin folosirea fulgilor de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray, fie prin folosrea uleiului de nuca de cocos – 5 ml pentru fiecare litru de spray).

Maghiranpatarea bruna a frunzelor fuzarioza, vestejirea

-ulei, sucul plantei

Mentaprotejeaza varza de atacul fluturelui alb

Menta infuzie. Se infuzeaza 150 g de menta taiata marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID – afide.

Spray de menta – se amesteca cu blenderul o cana de frunze tocate de menta cu o cana de frunze tocate de ceapa verde si cu o jumatate de cana de ardei iute tocat. Se adauga o jumatate de cana de apa. Amestecul rezultat se toarna in aproximativ 4 litri de apa la care se mai adauga jumatate de cana de detergent lichid. Din acest amestec se ia cate o jumatate de cana si se dilueaza in 1litru de apa.se aplica impotriva insectelor care rod.

Musetelinsecticide,fungicide

Spray anti-insecte, din plante o lingura de musetel salbatic tocat, o lingurita de ceapa ver-de tocata, o lingurita de virnant tocat, 125 ml apa clocotita, 2-3 picaturi de sampon. varsati apa clocotita peste ierburile tocate, acoperiti vasul si lasati lichidul sa se raceasca total. Strecurati, apoi varsati-l intr-un pulverizator de gradina.Adaugati samponul, scuturati bine, apoi vaporizati-va plantele. Alungati insectele devoratoare.

Ceai de musetel se toarna 2 cani de apa clocotita peste o jumatate de cana de musetel. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se stropeste- fungicide

Se prepara din musetel, ceapa perena (chives – Allium schoenoprasum), soc, hrean si casuarina.

Acest fungicid este bun pentru tratarea bolilor provocate de ciuperci, cum ar fi patarea frunzelor, ruginile, mucegaiurile. In reteta originala este specificata aceasta casuarina,dar cred ca putem incerca si fara.

Avem nevoie de: fllori de musetel, frunze de ceapa perena, frunze de soc, frunze de hrean, frunze de casuarina.

Preparare: acoperiti florile si frunzele cu apa, dati amestecul in fiert, apoi lasati-l sa stea 30 de miute. Strecurati si folositi. Puteti deasemenea sa adaugati sapun sau ulei de cocos, pentru un efect mai puternic.

Nuc – insecticide

Frunzele de nuc fierte in apa (lichidul) reprezinta un insecticid natural impotriva furnicilor. Varsati decoctul pe furnicar sau pe drumul furnicilor

Otetfungicid, ierbicid

Solutie de otet in 4 litri de apa se pun 3 linguri de otet cu 5% aciditate. Se amesteca si se stropeste.se aplica contra diversilor fungi.

Ierbicidul se realizeaza din:

  • 1 lingura otet
  • 1 lingurita sapun
  • 4 litri de apa fierbinte

Dupa ce ati amestecat ingredientele, turnati substanta intr-o stropitoate si imprastiati-o peste buruieni. Cand faceti acest lucru, aveti grija sa nu udati si iarba. Otetul ucide buruienile, dar poate face acelasi lucru si cu iarba ornamentala.

Sunt plante care prefera sa fie udate cu substante ceva mai acide, precum azaleele.Acestea prefera apa de ploaie in locul apei de la robinet. In acest caz, poti turna o lingurita de otet la doua cani de apa curata si sa iti hranesti planta.

Patrunjel – insecticid

Puricii de plante urasc mirosul de patrunjel plantati patrunjel aproape de plantele sensibile la pureci, Semanati patrunjel in jurul plantelor mai sensibile la paduchi.

Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr patrunjel proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante. Se utilizeaza si impotriva furnicilor si a gandacului de Colorado

Piper – furnici

Un amestec de piper negru, usturoi si marar alunga furnicile de pe plante. Reteta: 50 g piper macinat, 50 g usturoi ras, 60 g marar uscat macinat. Preparare si folosire: amestecati bine toate ingredientele, apoi imprastiati compozitia in jurul tulpinei plantelor afectate.

Spray contra insectelor, cu piper si usturoi:  1 capatana de usturoi, 8 boabe de piper iute, 125 cl de apa, o picatura de sampon natural. Preparare: pisati usturoiul si piperul, apoi amestecati-le cu apa intr-un robot de bucatarie. Lasati-le sa macereze o noapte, strecurati lichidul si puneti-l intr-un pulverizator. Adaugati samponul si scuturati bine. Vaporizati-va plantele din belsug, o data pe saptamana si de cate ori ploua, pana ce observati ca intrusii din gradina au disparut.spray-ul se poate pastra la frigider vreme de o luna.

Piper infuzie – Se infuzeaza 150 g de planta de piper taiata marunt în 5 l de apa fierbinte.- insecticid total

Pelin – actioneaza impotriva insectelor, furnicilor si este util impotriva ruginei

Coacazul nu va mai fi atacat de rugina daca alaturi de el se planteaza pelin.

Se folosesc frunzele si inflorescentele de vara: o lingurita de planta uscata pentru un litru de apa, infuzie sau decoct.  impiedica frunzele arbustilor fructiferi sa mai rugineasca,

pentru combaterea paduchilor de frunza la pomi si arbusti fructiferi  se foloseste infuzia de pelin preparata din iaba intreaga aflata in pragul infloririi. Doza este de 200-300 g de pelin in stare uscata pentru 10 l de apa.Infuzia dureaza o jumatate de ora. Se stropesc partile de plante afectate de paduchi . In caz de atac puternic, se uda solul din jurul plantei cu aceasca infuzie. daca in timpul zborului albilitei verzei , se stropesc plantele de cateva ori cu infuzie de pelin, fluturele va fi indepartat.

Lichid impotriva purecilor. O infuzie puternica de pelin alunga purecii plantelor. Reteta: 100 g pelin proaspat tocat, 125 ml apa clocotita, 1/2 lingurita de sampon delicat (pentru uz cotidian). Preparare si folosire: Turnati apa clocotita peste plante, acoperiti vasul cu un capac si lasati-l sa se raceasca. Strecurati lichidul, apoi puneti-l intr-un pulverizator cu pompa. Adaugati samponul, scuturati bine si stropiti-va plantele.

Pelinul in infuzie Puneti la infuzat 150 gr de pelin proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Lasati timp de 10 minute, apoi strecurati. Se raceste si se pulverizeaza pe plante. Se aplica tratamentul in trei reprize, o data la trei zile

Ceai de pelin – 250 g frunze de pelin se fierb in 2 litri de apa. Se raceste, se strecoara si se adauga 1 lingurita de sapun. Se stropeste cu aceasta solutie.se aplica contra afidelor, omizilor etc. se stropeste direct asupra daunatorilor daca este posibil.

Propolisul – antibiotic, antimicrobian, anticripto-gamic, dezinfectant e cicatrizant, este pretios in tratarea ruginei si a mucegaiurilor

Produsele pe baza de propolis se gasesc in magazinele naturiste: de obicei se utilizeaza solutia hidro-alcolica, care vine diluata 1:10.

Rostopasca – putregai cenusiu, fuzarioza
Rosii – gandacului de asparagus, diversilor viermi si gandaci

Ceai din frunze de rosii sau de cartofi  se lasa sa stea peste naopte 2 cani de frunze de rosii in aproximativ 0,5 l apa. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5 l apa si un sfert de lingurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul. Se aplica contra gandacului de asparagus, diversilor viermi si gandaci.

Rozmarin – insecticid

Infuzie din 250g planta fara radacina in 5 l apa  fierbinte

Sapun – Spray insecticid cu sapun omoara o multime de daunatori, printre care la loc de frunte se afla limacsii de sera, purecii si paduchii de plante.

Pentru insecticide: o lingura de sapun ras se dizolva in 2,5 litri de apa. Lichidul se pune intr-un pulverizator cu care se stropesc plantele o data pe saptamana si dupa ploaie.

Apa cu sapun – diluati 30 ml sapun lichid sau detergent de vase in 4 litri de apa. Adaugati un sfert de litru alcool de 70 grade, apoi pulverizati imediat. Se clatesc plantele inainte ca apa sa se usuce.

Sapunul de Marsilia – actiune insecticida, deoarece distruge cuticula ceroasa a multor insect.

Poate fi adaugata si alte preparate pentru cresterea puterii. Se dilueaza o lingurita pentru un litru de apa, se clateste, terenul se protejeaza cu o folie de celofan

Salvie – protejeaza varza de atacul fluturelui alb

Pentru indepartarea fluturilor de varza plantati printre randuri rozmarin, salvie, menta si cimbru.

Sare – acarieni si viermi de varza

Solutie de sare – se amesteca 2 linguri de sare cu 4 litri de apa.se aplica contra acarienilor si a viermilor de varza.

Soc – insecticide

Ceai de frunze de soc – fungicid: se fierb aproximativ 230 g de frunze de soc in aproximativ 0,5 l  de apa timp de 30 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Separat in 0,5 l de apa calduta se dizolva 1 lingura de sapun. Se adauga apa cu sapun la ceaiul de frunze, se lasa sa se raceasca si se stropeste apoi cu aceasta solutie. se aplica contra afidelor, musculitei morcovului, gandacilor de castraveti, daunatorilor ce ataca fructele pomilor si radacinile, etc.

Flori de soc infuzie – Se infuzeaza 150 g de flori de soc taiate marunt în 5 l de apa fierbinte- insecticid pt afide si paianjeni

Frunzele de soc pot  fi folosite si ca fungicid ecologic.

Pesticid general si fungicid cu spectru larg, pe baza de soc

Acest spray este in mod special indicat pentru afide, omizi, tripsi si patarea frunzelor (petele negre).Aveti nevoie de: 500 g frunze de soc, 3,5 l apa.

Preparare: fierbeti frunzele la foc mic, timp de 30 de minute, apoi completati apa pierduta prin fierbere. Strecurati si folositi. Puteti mari eficacitatea acestui spray adaugand ingrediente aditionale care sa il faca sa adere mai bine pe suprafetele pe care este aplicat, fie prin folosirea fulgilor de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray, fie prin folosrea uleiului de nuca de cocos – 5 ml pentru fiecare litru de spray).

Spilcuta –iarba fetei sau musetel salbatic – pesticide

Acest pesticid este piretrum-ul natural – un insecticid ce poate fi extras din margareta colorata (Pirethrum Daisy – Tanaceum coccineum). Aceasta planta este o planta companion obisnuita in gradinile organice. De asemenea, se foloseste si planta cunoscuta sub numele de spilcuta, iarba fetei sau musetel salbatic (Tanacetum parthenium) – cunoscuta atat pentru intrebuintarile medicale cat si pentru calitatile de repelent pentru insecte. Atat marga-retele colorate cat si spilcutele atrag deasemenea insecte folositoare, cum ar fi sirfidele, care se hranesc cu afide si cu alte insecte daunatoare.

Aveti nevoie de: 1 parte flori de margarete colorate, 2 parti flori de spilcute, ulei mineral sau kerosen, 2 picaturi de ulei de susan.

Preparare: Taiati marunt florile, acoperiti-le cu kerosen sau ulei mineral si lasati-le la macerat peste noapte intr-un loc intunecos. Scurgeti lichidul, apoi diluati o parte de lichid in sase parti de apa si adaugati uleiul de susan, apoi spreiati. Puteti mari eficacitatea acestui spray adaugand ingrediente aditionale care sa il faca sa adere mai bine pe suprafetele pe care este aplicat, fie prin folosirea fulgilor de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray, fie prin folosrea uleiului de nuca de cocos – 5 ml pentru fiecare litru de spray).

Sunatoare – insecticid

Sunatoarea (pojarnita) la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr sunatoare  proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste, se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Este buna si contra mustei de varza si a viermelui de porumb.

Tataneasa – stimuleaza cresterea si inflorirea, activeaza compostul, ingrasamant natural, sursa de potasiu organic.

Retete pentru gradina: 1 kg de tataneasa, 10 litri apa de ploaie. Tataneasa se toaca marunt si se lasa la macerat 2 saptamani. Se acopera si se amesteca 1 data la 2 zile, dupa care se strecoara ,se dilueaza 15%. Nu se utilizeaza ca atare deoarece poate arde plantele.

Plantele se stropesc,cu aceasta solutie, o data la 10 zile si in momentul plantarii.Se utilizeaza in special la cultura cartofului, a tomatelor si in general la legume-fructe si fructe mici.Poate fi asociata, fara probleme, cu urzica. Frunzele de tataneasa se mai pot toca si aduga in groapa de plantare a cartofilor, aparandu-i impotriva anumitor boli. La fel la rosii, ,ardei, coacaze, agrise, zmeura, pomi fructiferi. Tocatura de frunze poate constitui si un excelent mulci pentru legumele si fructele descrise mai sus. Tocatura se acopera cu iarba taiata pentru a se pastra umeda. Frunzele si tulpinile pot activa compostul daca sunt amestecate in straturile acestuia.Tataneasa se descompune foarte repede. In medicina traditionala se utilizeaza cel mai frecvent radacina. Aceasta se curata, se taie felii, se intinde pe ata si se usuca in cuptorul deschis, cam la 40 grade. Se macina. Se foloseste ca si terciuri in durerile reumatice sau musculare. Vezi si:

Sfaturi utile pentru realiza o gradina mica de legume

Ceai de tataneasa – tataneasa este foarte bogata in potasiu si in alte substante necesare plantelor (calciu, fier, azot, magneziu) si se poate folosi ca fertilizator in multe feluri ( mulch, compost, solutii etc.).

Iata o reteta:

– Se culege o mana buna de plante, se pune intr-un vas (o galeata), se aseaza peste ele o greutate si se acopera cu apa Vasul se acopera si se lasa sa stea 4-5 sapatamani, pana ce tataneasa putrezeste. (Procesul va degaja miros neplacut). Se strecoara si din aceasta solutie se dilueaza 1/3 de cana in 4 litri de apa. Se stropesc frunzele sau se toarna in jurul plantelor.

Tomateinsecticide – fuzarioza

Se amesteca 50 g de planta la 1 l de alcool si se lasa sa se macereze o saptamana. Se fil-treaza si se amesteca cu 10 l de apa in care s-a ras si s-a dizolvat 1,5 kg sapun de casa. Produsul obtinut se pulverizeaza peste plantele cotropite de insecte.

Macerat cu frunze de rosii. Frunzele de rosii sunt bogate in alcaloizi, niste substante foarte nocive pentru insecte. Reteta: 100 g frunze de rosii tocate, 125 ml apa, o jumatate de lingurita de sampon delicat. Inmuiati frunzele de rosii in apa, vreme de o noapte, apoi strecurati lichidul printr-un tifon. Puneti-l intr-un pulverizator,adaugati samponul, scuturati bine, apoi stropiti plantele.

Extract din frunze de tomate, impotriva fluturelui alb al verzei – o mana de frunze zdro-bite se lasa 2 ore intr-un litru de apa. Preparatul obtinut se foloseste la stropirea verzei im-potriva fluturelui alb (Pieris brassicae).

Ceai din frunze de rosii – se lasa sa stea peste naopte 2 cani de frunze de rosii in aproxi-mativ 0,5 litri apa. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5 litri apa si un sfert de lin-gurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul. se aplica contra gandacului de asparagus, diversilor viermi si gandaci.

Frunzele de rosie (tomate) in infuzie – Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr frunze de rosie, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Tutun – insecticid

Infuzie de tutun – 100 grame frunze uscate de tutun/5 litri de apa fierbinte;

Ceai de tutun – se pune o cana de tutun in aproximativ 4 litri de apa si se lasa sa stea 24 ore. Solutia trebuie sa aiba culoarea usor maronie (ca un ceai). Daca este prea intunecata atunci se mai adauga apa. Atentie sa nu fie consumata de cineva. Este mortala pentru om. se aplica contra omizilor, afidelor, ciuperci,tantari, paduchilor ce ataca radacinile, contra viermilor din pamant etc. nu se stropesc rosiile, ardeii, vinetele, cartofii, petuniile (So-lanaceae) cu aceasta solutie fiindca le poate distruge.

Zeama de tutun. O tigara (sau tutunul corespunzator) „dizolvata” in 5 litri de apa timp de 24 ore este un bun remediu contra larvelor, omizilor, gandacului de Colorado si a paduchilor testosi.

Astfel luam tutunul din 2-3 tigari din care facem o infuzie in 200 ml apa. Lichidul se lasa la racit dupa care se introduce intr-un pulverizator si se imprastie atat pe plantele afectate cat si cele pe cele sanatoase. Este foarte bun si impotriva puricilor albi ai plantelor.

Uleiuri – insecticide, au proprietati antiseptice, regenerante si stimulante

Se utilizeaza impreuna cu alte produse, pentru ai marii efectul. Cele mai eficiente sunt cele de ienupar, cimbru, oregano si arborele de ceai: 10-15 picaturi pentru un litru de apa. 

Spray multi-functional, cu uleiuri esentiale. Uleiurile aromate (esentiale) de cimbru, salvie si lavanda sunt de mare ajutor pentru inlaturarea unei mari varietati de daunatori ai plantelor. Reteta: 3 picaturi de ulei de cimbru, 3 picaturi de ulei de salvie, 5 picaturi de ulei de lavanda, 1 lingurita de vodca sau de alcool de 90 de grade, 250 ml apa, amestecati ule-iurile esentiale cu vodca, ca sa se disperseze uniform in apa. Puneti lichidul intr-un pulveri-zator si stropiti minutios plantele.

Solutie de ulei – se amesteca 1 lingurita de sapun (detergent lichid) cu o cana de ulei de bucatarie. Se amesteca bine si se adauga aproximativ 1 l apa.se aplica contra musculitelor albe, acarienilor, afidelor, daunatorilor morcovilor, ai ardeilor, vinetelor, castravetilor, teli-nei etc. Se sprayeaza direct pe insecte daca este posibil.

Solutie alcoolica 1 – se amesteca 2-3 linguri de sapun cu o jumatate de cana de alcool si cu aproximativ 1 litru de apa calda.Se aplica proaspat preparata. Nu se pastreaza in timp.

Solutie alcoolica 2 – se amesteca 1 lingurita de detergent lichid cu 1 cana de alcool si 1 litru de apa. Separat se tin 3 linguri de ardei iute pisat intr-o jumatate de cana de apa fiarta. Se strecoara si se adauga la solutia cu detergent si alcool. Se poate folosi in loc de ardei, sos de ardei iute sau boia.Se aplica impotriva a numeroase insecte.

Uleiul alb

Uleiul alb organic este un pesticid natural usor si rapid de preparat. Este folosit pentru a tine sub control paduchii plantelor, afidele, unii gandaci, capusele si omizile de pe trandafiri, plante ornamentale, lamai si alti copaci fructiferi.

Insecticidele comerciale pe baza de ulei alb sunt facute din produsi petrolieri, sunt scumpe si, de asemenea sunt exact genul de produse pe care nu vreti cu adevarat sa le imprastiati in jurul gradinii. Uleiul alb traditional este o reteta pe baza de ulei vegetal si a fost folosit de circa doua sute de ani. Daca a functionat tot acest timp, functioneaza si acum!

Cum se prepara Uleiul Alb

Aveti nevoie de: 2 cani de ulei vegetal, ½ cana de sapun lichid pur (reteta originala este cu sapun lichid organic cu ulei de masline, dar mai jos e si reteta cu sapun solid), un borcan gol sau o sticla cu gatul larg, un recipient pentru spreyere.

Puneti uleiul vegetal si sapunul lichid si scuturati bine, pana cand amestecul devine alb. Ati obtinut astfel concentratul de Ulei Alb, care trebuie diluat cu apa pentru a putea fi folosit. In acest scop, adaugati 10 ml concentrat la un litru de apa (doua lingurite concentrat la un litru de apa) si scuturati bine. Acum puteti spreia plantele sau copacii dvs. Pastrati-l intr-un loc racoros si uscat, durata de depozitare este de aproximativ trei luni de la data prepararii.

Precautii: folositi-l doar cand vremea nu este foarte calda. Daca il folositi cand afara sunt temperaturi de treizeci de grade sau chiar mai mari, va cauza stricaciuni plantelor dumneavoastra, deoarece uleiul va astupa porii frunzelor. O idee buna este sa il folositi dimineata sau seara tarziu, dupa ce temperatura aerului a scazut. Deasemenea, nu il folositi pe plantele care au frunze sensibile sau frunze acoperite de perisori, va cauza arsuri frunzelor. Aplicati prin pulverizare pe ambele parti ale frunzelor, pe crengi si pe tulpina plantelor, pentru a ajunge si la daunatorii care s-ar putea sa fie ascunsi.

Cum functioneaza Uleiul Alb?

Uleiul Alb functioneaza deoarece acopera insectele cu un strat de ulei, blocandu-le caile respiratorii, ceea ce le face sa se sufoce. Deoarece sufocarea este produsa de un fac-tor mecanic, nu de unul chimic, insectele nu se pot adapta niciodata la acest produs! Daca nu aveti sapun lichid, nu disperati, vom folosi ceea ce avem la indemana! Daca aveti sapun solid (natural, bineinteles – la noi este sapunul de casa, sigur gasiti asa ceva la tara) iata reteta de fabricare: ½ cana de ulei vegetal, 1 cana apa, o lingura de fulgi de sapun (dati pe razatoare o bucata de sapun), un pulverizator de plastic.

Radeti sapunul si puneti fulgii de sapun in sticla. Adaugati apa si uleiul vegetal si scuturati bine, pana la omogenizare. Astfel preparat, Uleiul Alb nu mai trebuie diluat, puteti sa spreiati plantele direct (cu precautiile de rigoare, bineinteles).

Urzicaindeparteaza insectele daunatoare si paraziti de orice gen,activeaza compostul, fertilizant

Urzica este o planta foarte utila pentru intretinerea gradinii, pentru ca ne permite sa luptam cu anumiti paraziti, precum paduchii, musca morcovului si mana.

Macerate: Tocam 1 kg de urzici si le punem la macerat timp de 3 zile in 9 litri de apa.

Acoperim recipientul. Dupa 3 zile putem strecura solutia obtinuta. Se pulverizeaza in fiecare saptamana.

Extractul de urzica se obtine din 1 kg de tulpini cu frunze de urzica in 10 l apa. Se lasa 12 ore, dupa care se foloseste la combaterea paduchilor de frunze. Extractul de urzica indeparteaza acarienii.

Se amesteca 1 kg de urzici verzi tocate si 10 litri de apa. Amestecul se lasa 12 ore dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se mai numeste “zeama care musca”. Plantele stropite cu aceasta solutie sunt protejate impotriva acarienilor si a paduchilor de frunze

Continutul ridicat in acid salicilic si de acid formic face din preparatele pe baza de urzica un mijloc eficace pentru a combate numerosi paraziti animali si vegetali.

Toate formulele pe baza de urzica se prepara utilizand planta intreaga, fara radacini, in can-titate de 1 kg planta proaspata sau 200 g de planta uscata pentru fiecare 10 l apa.

Maceratul de urzica se prepara lasand urzica in apa rece pana cand lichidul devine foarte inchis la culoare, si nu mai formeaza spuma. Pentru accelerarea procesului recipientul se poate expune la soare. Faina de alge si cateva frunze de Angelica  pot fi utilizate pentru a neutraliza miro-sul intens amanat de preparat in timpul fermentatei. Preparatul trebuie amestecat in fiecare zi, si e pregatit dupa 7-10 zile. Maceratul de urzica nediluat, este util pentru accelerarea maturatiei compostului, iar stropit pe pamant tine departe furnicile.

Diluat cu apa in raport de 1:20 rezulta eficace pentru accelerarea cresterii tinerele plante.

Cu aceasi diluare, stropit trei zile consecutiv, la interval de 2 saptamani, este util impotriva bolilor criptogamice (mucegaiurilor, boala piersicului – Taphrina deformans, boala vitei de vie cauzata de ciuperca Plasmopara viticola), numeroase insecte (musca ciresului – Rhagoletis cerasi, Tignola fasciata). Maceratul poate fi folosit si pentru a dezinfecta radacinile plantelor inaintea transvazarii.

In livada se planteaza urzica, care de cateva ori pe an se coseste si se lasa pe sol sub for-ma de mulci.

Urzica macerat:  1kg la 10 l de apa, dupa care se filtreaza.

Ferment de urzici: (1 kg de urzici la 10 l de apa), lasand plantele sa se macereze in apa, vreme de cateva zile. Sucul obtinut se foloseste la fortificarea plantelor tinere din gradina, ca si la indepartarea puricilor si a plosnitelor prin pulverizarea cu macerat. Inainte de a-l folosi, diluati-l intotdeauna cu apa (jumatate ferment – jumatate apa), ca sa nu provocati arsuri pe frunzele si radacinile plantelor.

Solutie de urzica (cu sau fara tataneasa) 1 kg urzica proaspata fara flori sau radacini

– 10 litri de apa de ploaie

Se toaca urzica mai mare,se pune in recipientul cu apa de ploaie si se acopera neaparat. Se amesteca in recipient in fiecare zi timp de o saptamana.

In acest timp urzica fermenteaza, dar emana un miros urat, fapt pentru care se pune intr-un colt mai indepartat al gradinii.dupa o saptamana se strecoara si se foloseste 1litru de solutie amestecat cu 9 litri de apa, ori stropind plantele ori udandu-le la radacina.

Daca se foloseste si tataneasa se pune in combinatie cu urzica

Extractul de urzica indeparteaza acarienii se amesteca 1 kg de urzici verzi tocate si 10 litri de apa. Amestecul se lasa 12 ore dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se mai numeste „zeama care musca„. Plantele stropite cu aceasta solutie sunt protejate impotriva acarienilor, a paduchilor de frunze si a fluturelui alb al verzei.

Purinul de urzica este cel mai bun, cel mai natural, cel mai eficace dintre fertilizanti, care alunga daunatorii, imbogateste compozitia solului s stimuleaza imunitatea plantelor la radacina carora este turnat:1 kg de urzici proaspete pentru 10 kg de apa.

Materiale necesare pentru obtinerea a 200l de insecticid organic

– recipient de 200l din material nonreactiv (plastic sau lemn)

– 10-15 kg urzica proaspata sau 1,5-2 kg urzica uscata

– 200 l apa de ploaie sau de la robinet (caz in care avem nevoie de otet)

– 10 l lapte degresat, zer sau lapte sintetic

Apa folosita este foarte importanta. Ideala este apa de ploaie, deoarece nu continte minerale calcaroase sau alti aditivi, precum clorul, care pot intarzia sau chiar opri fermen-tarea. Daca totusi vom folosi apa dura de la robinet, atunci va trebui sa adaugam putin otet pentru a scadea Ph-ul. Apa de la robinet va trebui sa stea in recipient inainte de adaugarea urzicilor cateva zile pentru a permite clorinei sa se evapore. Intreaga cantitate de urzici si 100l de apa se pun in butoi. Pentru ca nu cumva sa explodeze in timpul fermentarii, ori facem cateva gauri in butoi ori ii acoperim gura cu o bucata de material textil sau o placuta din plastic. Un garaj neincalzit sau o magazie este locul ideal in care putem tine butoiul cu urzici, de a carui temperatura acesta din urma este dependent. Fermentarea poate dura intre cateva zile (3-4) pana la cateva saptamani, in functie de temperatura. Va trebuie sa amestecam fiertura zilnic si, cand amestecul nu mai scoate bule, fermentatia este completa.

Adaugam laptele degresat, amestecam iarasi pentru omogenizare si a doua zi vom filtra solutia pentru a impiedica fermentari ulterioare sau blocarea sprayerului cand aplicam fiertura pe plante. Putem filtra cu ajutorul unei strecuratori garnisite cu straturi de tifon, un tricou vechi, filtru de cafea sau alta hartie filtranta. Adaugam restul de 100l de apa.
Insecticidul astfel obtinut poate fi depozitat in recipiente de otel sau plastic intr-un loc ferit de soare si racoros (20C). Odata ce infuzia este gata, poate fi folosita cel mai des fiind spray-ata, ca in cazul oricarui alt insecticid sau fertilizator, avand grija ca jetul sa fie directionat de jos in sus pentru a ajunge pe partea inferioara a frunzelor.

Usturoi – este antibacterian, anti-afide, anti-acarieni ,fainari si rugini,protectia semintelor de infectii.

Gradinarii isteti cultiva adesea cateva fire de ceapa si usturoi printre trandafiri, pentru a tine problemele la distant protejeaza plantele din vecinatate impotriva ciupercilor

Semanati intre randurile de mazare, pentru a tine sub control afidele

prin mirosul sau tine departe foarte multe daunatori ( paduchii si rodenticidele) precum si fainarea

Infuzie: 75 g de bulbi la 10 l de apa, nediluat, direct pe plante si teren

Usturoi infuzie: 150 g de usturoi macinat în 5 l apa în fierbere ,

Usturoi  macerat: Se macereaza 80 g de usturoi în 5 l de apa timp de 12 ore dupa care se filtreaza si apoi se adauga 4 ml alcool efect fungicid.

Usturoi în ulei: Se macereaza 100 g de usturoi în 20 ml de ulei timp de 24 de ore. Se adauga 1 l de apa si 10 ml de sapun. Se dilueaza 1/20 pentru aplicare. Se poate combina si cu un macerat de ardei iute. – efect fungicid

Usturoi cu ceapa  macerat – Se macereaza 80 g usturoi si 500 g de ceapa în 8 l de apa timp de 12 ore dupa care se filtreaza. INSECTICID; FUNGICID: afide, paianjeni,melci, rugina

Infuzie de usturoi si ceapa – 750 g catei de usturoi si 1 kg bulbi de ceapa/ 10 litriapa. Concentratia este cea rezultata. Se stropeste primavara (mai) in perioada de crestere intensiva, pe planta si sol…

Spray simplu cu usturoi – O capatana de usturoi curatata de coji si tocata, se amesteca cu 1,250 litri apa calda. Se lasa la macerat 4 ore, apoi lichidul se filtreaza, se toarna intr-un pulverizator si se stropesc plantele afectate, din doua in doua zile, vreme de doua saptamani.

Spray de usturoi  -fungicid Se amesteca 1 capatana de usturoi cu 1 lingura de boia iute sau cu ardei iuti. Se adauga 2 linguri de ulei de bucatarie si o lamaie. Se paseaza componentele, se amesteca bine si se lasa sa stea peste noapte. (Acest amestec se pastreaza la frigider mai mult timp). Se strecoara si se pune din amestec cate 1 lingura la 1 litru de apa.

Spray de usturoi si ardei iute – se piseaza o capatana mare de usturoi, se amesteca cu 1 lingura de boia iute si se pune in 1 litru de apa. Se lasa sa stea 1 ora, se filtreza si se stro-peste cu aceasta solutie. Mixtura se poate pastra cateva saptamani in frigider.se aplica impotriva insectelor care rod sau sug seva plantelor.

Spray de usturoi – se amesteca 2-3 capatani de usturoi pisat cu 1 lingura de boia iute sau ardei iuti pisati. Se adauga 1 lingura de ulei de bucatarie, 1 lingurita de detergent lichid si 7 cani de apa. Se amesteca bine, se strecoara si se stropeste cu solutia rezultata.

Pentru tratarea semintelor inainte de semanat, acestea se scufunda in extract de usturoi. Substantele active din usturoi au rolul de a preveni infectiile cu ciuperci. Tratamentul semintelor cu extract de usturoi le asigura viabilitatea iar in primele stadii de dezvoltare, plantula tanara va fi protejata de infectii.

Extract de usturoi – 1 kg catei de usturoi/ 10 litri de apa (si pentru seminte).

Vetrice – indeparteaza furnicile,impiedica atacul paduchilor de frunza

Se raspandeste in jurul plantelor sensibile, frunze cu miros puternic si respingator, cum ar fi cele de ventrice, pelin, craite, soc, oregano, nuc. Ventricea infuzie 300 g ventrice proaspata  sau 30 g uscata, se infuzeaza in 10 litri apa clocotita. Dupa ce se raceste se pul-verizeaza direct pe plante. Se poate adauga sapun lichid.

Se stropeste planta cu o infuzie de vetricea (Tanacetum vulgare) la care se adauga 3% bentonita – nu am incercat ( oricum nu am bentonita)- musculita alba

Zeama bordeleza – fungicide

Zeama bordeleza este un fungicid de contact, (fungi=ciuperci  – “combate bolile cauzate de unele ciuperci”),  – cuprul  contribuie la buna maturare a lemnului pomilor si coardelor vitei de vie – o buna maturare ajuta planta sa treaca cu bine de inghetul de peste iarna” – daca se fac tratamente cu zeama bordeleza in lunile – august si septembrie, cu concentratii de 0,5-0,75%;

– cuprul ajuta la cicatrizarea ranilor plantei, pentru acest motiv se aplica produse cuprice imediat dupa evenimente meteo ca (grindina, vant puternic);

– cuprul din fungicidele cuprice, isi aduce aportul in nutritia plantelor horticole, (exemplu vita de vie are nevioe de 225 mg Cu/ha);

– cuprul ajuta la formarea vitaminelor B si C de catre plante;

-cuprul ajuta la ingrosarea  pielitei bobului de strugure ceea ce confera o rezistenta crescuta la boli ca Putregaiul cenusiu si Fainarea vitei de vie;

– combate numerosi agenti patogeni “ciuperci” prin aplicare in perioada de repaus la pomi si vita de de vie. Se fac tratamente in perioada de repaus a pomilor si vitei de vie cu concentratii de 3%;

– combate ciuperci ce provoaca boli ca:  fainari (fainarea marului, fainarea tranda-firului), rapan, monilioza, manari (mana tomatelor si cartofului, mana vitei de vie),alternarioza “patarea neagra” – avand o actiune preventiva(previne  aparitia bolilor);

– produsele cuprice, aplicate la rasaduri impiedica alungirea acestora,  in conditii de lumina insuficienta: zile inorate, primavara devreme, spatii protejate”sere, solarii”, apartamente, etc);

– combate boli provocate de bacterii “bacterioze” ca  (focul bacterian, arsura comuna a fasolei, patarea unghiulara).

Se aplica in concentratii de 0,5-0,75% (50-70 g/10 l apa);

Variante de zeama bordeleza:

Pentru prepararea zemei bordeleze se amesteca sulfat de cupru cu lapte de var.Pentru prepararea a 10 l de zeama bodeleza in concentratie 0,75% (concentratia care se aplica in perioda de vegetatie la vita de vie), se iau 75 grame  sulfat de cupru care se piseaza bine si se dizolva in 5  litri  de apa calda. Separat se va pregati laptele de var cu  40 grame bulgare de var – stins cu 5 litri de apa. La final se amesteca cele doua componente preparate (sulfatul de cupru cu laptele de var).  Preparati solutia in galeti de plastic, intrucat solutia este puternic coroziva pentru metale.

Pentru ca solutia de zeama bordeleza sa adere bine pe frunze, putem adauga si 15-20 ml aracet la cei 10 litri solutie “zeama bordeleza”.

ATENTIE!!! Aplicarea la legume, poate intarzia infloritul (cu 1-2 saptamani), deci implicit fructify-carea precoce, de aceea aunci cand dorim precocitate – este indicata eviatarea folosirii produselor cuprice la legume.

Se aplica in concentratie de 0,5% in perioada de vegetatie si 1 – 2% in perioada repausului de iarna, la cires, visin, cais, piersic, prun, in principal, dar si la mar si par.

Concentratia zemei bordeleze este data de cantitatea de sulfat de cupru folosita.
Pentru obtinerea solutiei de 1% zeama bordeleza sunt necesare 1 kg de piatra vanata (sulfat de cupru) si 500 g var nestins (eventual 2 kg var stins, pasta), la 100 litri apa.

Varul nestins, fara piatra, se stinge cu putina apa pe o scandura intr-un vas de lemn sau galeata de plastic.Varul stins se toarna intr-un vas de lemn de circa 110 – 120 litri si se completeaza pana la 50 litri de apa, amestecand bine.

Separat, intr-un vas de lemn(plastic), de circa 60 – 70 litri, se toarna 50 litri de apa, in care se cufunda un saculet de panza cu 1 kg de piatra vanata pisata.Solutia se amesteca din cand in cand.Dupa ce toata cantitatea de piatra vanata din saculet s-a dizolvat, solutia se toarna cu incetul peste laptele de var din vasul de plastic de 110 – 120 l, amestecand tot timpul cu un bat de lemn.In acest fel se obtine o solutie foarte slab alcalina.Daca este acida, solutia produce arsuri pe planta.Verificarea calitatii (reactiei) zemei bordeleze se face cu hartia de fenolftaleina care, introdusa in zeama bine preparata, se coloreaza in roz, sau cu hartie de turnesol care introdusa in solutie se albastreste.

Daca zeama bordeleza nu e neutra se poate adauga var stins sau piatra vanata, controland in permanenta reactia solutiei.In final, zeama bordeleza bine preparata trebuie sa aiba culoarea albastra a cerului senin de vara.

Pentru ca zeama bordeleza sa adere mai bine pe organele tratate (frunze, lastari) se adauga melasa, lapte dulce, albus de ou bine batut, dar cu rezultate mai bune se folosesc substantele Detersen 0,2%, Aracet 0,15 – 0,2%.

Zeama sulfocalcica

Zeama sulfocalcica sau polisulfura de calciu este obtinuta pe baza de sulf si var.
Pentru obtinerea a 10 l de solutie apoasa, de culoare rosie, sunt necesare 2,800 kg sulf macinat si 1,500 kg var nestins, fara piatra, sfaramat in bucati mici, cat nuca.Vasul in care se pregateste solutia trebuie sa fie smaltuit, cu o capacitate de 15 – 20 litri, in care se pun sulful si varul, peste care se toarna 2 – 3 l apa fierbinte si se amesteca bine cu o lopatica de lemn pana ce se stinge tot varul si se obtine o pasta galbena omogena.Peste aceasta pasta se toarna inca 7 – 8 l apa fierbinte si se inseamna nivelul continutului din vas.Solutia astfel obtinuta se fierbe 45 minute, amestecandu-se continuu si adaugandu-se apa fierbinte pentru a se mentine nivelul initial al lichidului.

Pe parcursul fierberii, lichidul isi schimba culoarea din galben in portocaliu, pentru ca la sfarsit sa devina rosu carmin si sa emane un miros greu de hidrogen sulfurat.

Concentratia zemei sulfocalcice astfel obtinuta este in general de 28 – 30° Beaumé si se poate determina in orice gospodarie prin cantarirea lichidului, care trebuie sa fie de 1,240 kg pentru 1 litru de zeama sulfocalcica de 28° Beaumé, 1,250 kg pentru 1 litru de 29° Beaumé si 1,260 kg pentru 30° Beaumé.

Zeama sulfocalcica astfel obtinuta, avand o reactie usor alcalina este bine sa fie folosita imediat dupa preparare sau, daca nu, trebuie pastrata in vase necorozive, complet umplute, inchise ermetic, la temperaturi nu prea ridicate si la intuneric.

Concentratiile in care poate fi folosita sunt de 20% in tratamentele de iarna, 10% in stropirile de primavara, inainte de dezmugurire, si 2% in timpul vegetatiei.

Vezi si:

Cum protejezi gazonul de daunatori

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: vasilerosciuc.blogspot.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole