18.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Cu ce afectiuni ale pielii te poti intoarce din vacanta

Din nefericire, vacantele de vara pot lasa amintiri neplacute pe piele. Infectiile fungice de la nivelul pielii si unghiilor, aparitia acneei sau agravarea acesteia, dermatita atopica sunt doar cateva dintre afectiunile cutanate cu care te poti intoarce din vacanta.

Pentru a evita aparitia unor complicatii medicale in perioada concediului, dar si dupa ce ne intoarcem la munca, este important, in primul rand, sa alegem o cazare in care se pune accent pe igiena, pentru a elimina riscul de a contacta diverse afectiuni dermatologice.

In trusa de vacanta este bine sa iti faci loc si pentru diverse produse dezinfectante, antihistaminice, pentru a preveni si trata potentiale alergii, pansamente sterile, plasturi, unguente antiseptice, pentru rani usoare, servetele umede si uscate.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie in cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm Pipera, recomanda „sa avem grija in ce piscine, stranduri sau bazine ne petrecem timpul, avand in vedere ca umezeala si caldura favorizeaza inmultirea microbilor – bacterii sau ciuperci. Este recomandat sa ne asiguram ca piscinile respecta regulile standard de igiena. In caz contrar, acestea pot fi sursa a numeroase afectiuni, cum ar fi infectiile fungice, dermatita de contact, dar si alte eruptii cutanate care, pe langa disconfortul produs, necesita vizita la medic si tratament de specialitate”.

Infectii fungice. Marginea piscinelor, surse de infectie

Inotul in piscina in zilele caniculare de vara poate fi o activitate extrem de placuta, insa trebuie sa avem in vedere si riscurile de infectii fungice. „Zonele cu apa mica, supraincalzite de soare si suprapopulate, asa cum sunt cele de la marginea piscinelor, pot fi focare de infectie. De asemenea, podelele din vestiare pot fi focare de infectie, de aceea este absolut necesar sa purtati slapi. Afectiunile de origine micotica pot fi locale, superficiale, sau sistemice, atunci cand afecteaza si organele interne. Printre simptomele frecvente ale infectiilor fungice se numara: leziuni, durere, roseata, aparitia unor vezicule, mancarimi, descuamari ale pielii”, explica Dr. Lucian Russu.

Una dintre infectiile fungice des intalnite in sezonul cald este pitiriazisul versicolor. Aceasta este provocata de ciuperca Malassezia furfur, care se gaseste in mod normal pe piele – este parte din flora microbiana normala – si care, in anumite conditii – umezeala, caldura -, se inmulteste necontrolat si devine patogena. Se manifesta in special in cazul celor cu o bariera cutanata alterata, cu imunitate scazuta, si este insotita de pete inchise la culoare. Devine cu atat mai vizibila in sezonul cald, intrucat pielea afectata de tinea versicolor nu se bronzeaza la fel ca restul suprafetei cutanate.

„Diagnosticarea pitiriazisului versicolor este adeseori foarte simpla. Medicul pune diagnosticul in urma examinarii leziunilor cutanate, prin recoltarea unei probe din tesutul afectat care este examinat sub microscop si prin analiza pielii cu lampa Wood. In functie de particularitatile fiecarui caz, medicul poate recomanda tratament oral cu antifungice, tratament local cu creme si unguente, precum si curatarea pielii cu geluri de dus si sampoane special destinate ingrijrii pielii afectate de tinea versicolor. Desi vindecarea intervine rapid, riscul de recurenta este mare, mai ales in sezonul cald”, atrage atentia medicul dermatolog. Tinea versicolor nu este o infectie periculoasa, care sa puna in pericol viata, insa trebuie tinuta sub control pentru a nu se agrava si extinde. „Modificarile de culoare ale pielii difera de la pacient la pacient si pot persista chiar si o luna-doua dupa tratament, de aceea este importanta atat preventia, cat si prezentarea in cabinetul medicului dermatolog de la primele simptome cutanate. Oricine dezvolta o eruptie persistenta ar trebui sa consulte un dermatolog, deoarece tinea versicolor nu trece de la sine si poate recidiva in urma unui tratament aplicat necorespunzator”, ne sfatuieste medicul.

Mediul cald si umed este ideal pentru dezvoltarea ciupercilor

Si riscul de a dezvolta infectii fungice la nivelul unghiilor creste considerabil in perioada verii. Principalul motiv este faptul ca fungii se dezvolta cel mai bine intr-un mediu calduros si umed, iar riscul de contaminare creste mai ales in cazul persoanelor care practica sport sau obisnuiesc sa mearga la piscina.

Pe langa aspectul inestetic (unghiile isi modifica culoarea, devin galbui sau chiar verzui, se ingroasa sau chiar se pot desprinde de pe patul unghial), infectiile fungice se pot extinde rapid de la o zona la alta si pot fi foarte dificil de tratat, daca nu se intervine din timp.

Onicomicoza apare dupa contactul direct cu un fung, care incepe sa se dezvolte la nivelul unghiei si patului unghial si este favorizata de caldura si umezeala locala. De aceea, in sezonul cald, riscul de a dezvolta onicomicoza este mai mare decat toamna si iarna. Cu toate acestea, prezenta ciupercii la nivelul pielii nu conduce intotdeauna la aparitia onicomicozei, fiind nevoie, de obicei, de o anumita suscceptibilitate pentru a dezvolta infectia. Persoanele predispuse la a dezvolta astfel de infectii trebuie sa stie ca acestea sunt recidivante, in special daca nu se iau masuri profilactice. In prezent, nu se cunoaste exact motivul pentru care unele persoane sunt mai suscceptibile in a dezvolta boala decat restul populatiei”, explica Dr. Lucian Russu.

Pe langa o anumita predispozitie de a dezvolta aceste infectii fungice, mai exista o serie de factori de risc, multi dintre acestia controlabili: „incaltamintea stramta si cea care pastreaza piciorul cald si umed, folosirea acelorasi pantofi mai multe zile la rand, folosirea in comun cu alte persoane a unor obiecte de uz personal (pantofi, sosete, unghiere sau forfecute pentru taierea unghiilor), climatul cald si umed, folosirea bailor sau dusurilor publice, fara slapi, pentru dus, lezarea unghiei si a patului unghial, conditii de viata si munca ce mentin mainile, respectiv picioarele, ude sau umede, fumatul, precum si unghiile artificiale”, adauga medical dermatolog.

Si tinea pedis sau „piciorul atletului” este o infectie fungica comuna in randul celor care frecventeaza piscinele, dar si salile de sport, fiind cauzata de fungi numiti dermatofiti. „Mancarimile, eritemul si descuamarea pielii sunt doar cateva dintre simptome. Pentru a grabi vindecarea si a evita complicatiile, este necesar un consult medical de specialitate si efectuarea unei antifungigrame‟, explica Dr. Lucian Russu.

Acneea se poate agrava in sezonul cald

Una dintre afectiunile pielii care se poate agrava in sezonul cald este acneea. Umiditatea si expunerea la concentratii mari ale clorului din piscina sunt doar doua dintre cauzele proliferarii bacteriei responsabile de aparitia acneei. Pentru a evita extinderea leziunilor, medicul dermatolog recomanda folosirea dusului, atat inainte, cat si dupa iesirea din piscina, si ingrijirea atenta cu produse dermatocosmetice recomandate de medic. De exemplu, daca ai pielea predispusa la acnee, este esential sa eviti produsele cu factor de protectie solara care contin ulei.

Veruci vulgare plantare daca ne plimbam fara papuci la piscina

Daca obisnuiti sa va plimbati desculti la piscina sau strand, puteti dezvolta negi pe talpa sau in jurul degetelor de la picioare. „Negii sau verucile sunt proliferari benigne ale pielii si mucoaselor care rezulta in urma unei infectii cu Human Papilloma Virus (HPV). Virusul se transmite prin contact direct cu pielea sau indirect (piele-obiecte contaminate, unghiera etc.). Dupa contactul cu HPV, poate sa treaca o perioada de timp cuprinsa intre 1 si 6 luni, in caz exceptional chiar 3 ani, pana la aparitia leziunilor cutanate. Clinic, se pot observa veruci obisnuite, cu suprafata rugoasa, veruci conopideiforme, veruci aplatizate sau profunde palmoplantare”, explica Dr. Lucian Russu.

Ca factori de risc, medicul enumera „hiperhidroza sau transpiratia excesiva a picioarelor sau a mainilor, lucrul cu mainile in mediul umed, frecventarea bazinelor de inot, manichira si pedichiura in conditii precare de dezinfectie etc.”. Verucile obisnuite sunt asimptomatice, deranjante doar din punct de vedere estetic. In schimb, cele localizate la nivelul talpilor pot fi extrem de dureroase, afectand mersul normal. Transformarea maligna a verucilor este rara. „Diagnosticul se face in primul rand clinic, iar tratamentul este recomandat pentru a ameliora simptomele (durerea) si pentru a evita transmiterea”, mai spune Dr. Lucian Russu.

Dermatita atopica de la clorul excesiv din piscine

In mod normal, clorul este folosit pentru dezinfectarea bazinelor si piscinelor pentru a ne proteja de infectii. Cu toate acestea, folosirea acestuia in cantitati mari fata de limita admisa poate avea reactii adverse asupra pielii. „Persoanele cu piele sensibila sau istoric de boli cutante, cum ar fi dermatita atopica, pot acuza roseata, descuamare, mancarime. In cazuri mai grave, se poate ajunge chiar la fisuri in epiderma ori adevarate rani. Folosit in exces, clorul din piscine poate usca excesiv pielea. De aceea, pielea trebuie spalata cu dusul dupa fiecare intrare in piscina si dupa reprizele de inot si trebuie aplicate cat mai des creme emoliente si hidratante‟, ne sfatuieste medicul dermatolog.

Foliculita se manifesta sub forma unor papule de culoare rosie

Pasionatii de sporturi acvatice se pot confrunta si cu asa-numita „foliculita a inotatorului”. Afectiunea este des intalnita in randul celor care merg des la piscina sau jacuzzi, fiind cauzata de bacteria Pseudomonas. Simptomele apar in cel mult trei zile de la baie si se manifesta sub forma unor papule de culoare rosie, fiind insotite de mancarimi. In mod normal, leziunile dispar de la sine, la cateva zile dupa debut. Daca persista, este recomandata vizita la medicul dermatolog, care va prescrie un antibiotic local. „In plus, prin intepare, unele animale marine pot cauza reactii toxice sau alergice la nivelul pielii. Pentru siguranta, e indicat sa alegem plajele amenajate, care sunt supravegheate de salvamari si au unitati de ingrijiri medicale in apropiere. In plus, cei care fac scufundari trebuie sa poarte costume adecvate”, recomanda Dr. Lucian Russu.

Sfaturi pentru a preveni aparitia neplacerilor in concediu

Este necesara folosirea incaltarilor de plaja, cat mai comode, din materiale naturale. Nu va plimbati fara slapi la vestiare, dusuri si alte spatii destinate uzului comun. Incaltamintea trebuie igienizata zilnic si, pe cat posibil, suntem incurajati sa alternam sandalele, slapii si celelalte incaltari folosite in locurile publice. Se recomanda utilizarea castilor de caucic cand se intra in apa, a unor ochelari de piscina si dopurilor de urechi. Nu se imprumuta prosoapele, incaltamintea sau alte obiecte personale. Trebuie evitata purtarea direct pe piele a echipamentelor inchiriate pentru sporturi acvatice.

Sursa: adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole