23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024

Sigilarea dentara. Cea mai buna metoda de prevenire a cariilor

Sigilarea dentara reprezinta o masura de preventie a cariei asupra dintilor copiilor si adolescentilor.

Sigilarea dintilor este in prezent cea mai buna metoda de prevenire a cariilor. Chiar daca ai grija ca micutul tau sa aiba o igiena orala curata, exista locuri in care periuta de dinti nu are acces si din aceasta cauza pot aparea si cariile.

Varsta potrivita pentru a apela la aceasta procedura este intre 6 si 14 ani.

Sigilarea dentara reprezinta o manopera foarte simpla, nedureroasa, rapida si eficienta pentru copilul care isi doreste o dantura sanatoasa.

Tipurile de sigilare dentara:

-daca dintele este perfect sanatos cu un relief accentuat, brazdat de multe santuri si gropite fara carii, vorbim despre o sigilare simpla, unde stomatologul face doar o curatare profesionala a suprafetei, pregateste dintele pentru sigilare prin aplicarea unor substante necesare si, la final, aplica materialul sigilant.

-daca este un dinte aparent sanatos, intreg, insa cu mici puncte colorate ori gropite accentuate, vorbim despre o sigilare largita unde, pe langa etapele mai sus mentionate, intervine si o freza speciala care indeparteza foarte putin din tesutul infestat, colorat.

Se pot folosi materiale cu eliberare de fluor, materiale care imita perfect dintele sau colorate, in functie de preferintele copilului.

Este foarte important ca aceasta procedura sa fie facuta chiar din momentul in care erup molarii definitivi la copil, undeva in jurul varstei de 6 ani, pentru a evita aparitia cariilor dentare.

Ce dinti au nevoie de sigilare dentara

Trebuie stiut ca nu toti dintii sunt supusi la sigilarea dentara. Dintii de lapte nu necesita aceasta manopera, ci doar controale periodice de monitorizare a riscului de carie. Grupul tinta il reprezinta primele 2 masele definitive si premolarii cand acestia prezinta un relief accidentat, unde alimentele pot stagna inclusiv dupa un periaj insistent.

Cat dureaza sigilarea dentara

Sigilarea dentara poate dura pana la cativa ani, daca se respecta o igiena buna, indicata de medic. Un alt factor important este sa fie tinute sub observatie la interval regulat de timp, prin vizita la stomatolog.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole