13 C
București
vineri, martie 29, 2024

Sfaturi utile pentru ingrijirea corecta a dintilor

Pentru a avea o dantura perfecta, care sa iti dea incredere in tine, trebuie sa acorzi o mare importanta ritualului zilnic de ingrijire. Trebuie sa stii ca pentru mentinerea sanatatii dintilor, preventia este foarte importanta.

Iata mai jos cateva sfaturi utile pentru ingrijirea corecta a dintilor:

– primul sfat este acela de a peria dintii de 2 ori pe zi (dimineata si seara);
– pentru clatirea gurii dupa periaj este recomandat sa folosesti o apa de gura ce contine fluor;
– foloseste ata dentara;
– efectueaza un detartraj si un periaj profesional de 2 ori pe an.

  • Alegerea pastei de dinti

Unii specialisti afirma faptul ca atata timp cat pasta de dinti contine fluor, marca nu are o importanta deosebita. Toate pastele de dinti pe baza de fluor actioneaza eficient impotriva placii si curata si lustruiesc smaltul dentar.

Daca dantura ta este hipersensibila la fierbinte sau rece, trebuie sa iei in considerare posibilitatea utilizarii unei paste de dinti proiectata special pentru dantura sensibila. Pasta de dinti trebuie sa contina bicarbonat de sodiu si/sau peroxid de hidrogen (ambii agenti de curatire).

Unele persoane prefera o pasta de dinti care sa controleze aparitia tartrului, care contine pirofosfati astfel incat sa impiedice depunerea de tartru pe dinti. Pastele de dinti noi ofera formule avansate pentru albirea dintilor, cu scopul de a indeparta petele si de a face dantura mai alba si mai stralucitoare, desi nu pot egala eficacitatea unui tratament profesional facut de un stomatolog.

  • Spalarea corecta a dintilor:

Pentru a avea o dantura sanatoasa, trebuie sa ne periem dintii zilnic, dimineata si seara. Se foloseste o periuta de dinti cu peri moi (aceasta trebuie inlocuita la fiecare 3-4 luni).
Periuta de dinti trebuie plasata la un unghi de 45 de grade fata de dinti, in zona unde dintii intalnesc gingiile. Se apasa cu fermitate si se imprima miscari sus-jos si nu trebuie frecat prea tare. Periajul prea viguros poate face ca gingiile sa se retraga sau poate zgaria smaltul. De asemenea, trebuie periate toate suprafetele dintilor, partile laterale ale limbii si obrajii. Limba trebuie periata din fata in spate, acest lucru ajuta la indepartarea placii bacteriene, care determina respiratie urat mirositoare si cresterea bacteriilor.

Medicii stomatologi apreciaza ca un periaj corct este acela care dureaza 3-5 minute. Pentru sfaturi profesionale in legatura cu sanatatea dintilor si alte proceduri de infrumusetare, intra AICI.

  • Periuta de dinti manuala versus electrica

Periuta electrica este considerata de unele persoane mult mai eficienta in indepartarea placii dentare si prevenirea cariilor, insa parerile raman impartite. Specialistii spun ca factorul cel mai important in mentinerea sanatatii orale este respectarea celor doua spalari pe dinti zilnice, timp de minimum 3-5 minute. Indiferent de tipul periutei de dinti utilizate, curatarea propriu-zisa a danturii in fiecare zi este cea care conteaza. Atat periuta de dinti manuala, cat si cea electrica, prezinta avantaje.

Folosirea atei dentare inaintea periutei de dinti ajuta la indepartarea resturilor de alimente si a placii bacteriene care se strange intre dinti si sub gingii, astfel incat periajul ulterior le inlatura mai usor. Folosirea atei dentare reprezinta un factor important in prevenirea aparitiei cariilor, a bolilor gingivale si a mirosului neplacut al respiratiei.

Ata dentara trebuie folosita cel putin o data pe zi. Aceasta se infasuara pe degetul din mijloc de la mana stanga si celelalt capat pe aratatorul de la mana dreapta, pana cand distanta dintre maini devine de 5-7 cm. Se misca incet ata dentara intre dinti inspre gingii. Se indoaie ata in jurul fiecarui dinte pentru a forma un „U” si se introduce usor sub linia gingiilor. Se misca ata de sus in jos pentru a indeparta placa bacteriana.

  • Cum tratam dintii sensibili

Daca atunci cand mananci ceva rece sau fierbinte ai durere mari de dinti, cel mai probabil ai dintii sensibili. Cauzele dintilor sensibili pot include o igiena orala deficitara, un periaj ineficient sau poate unul prea agresiv, carii dentare sau chiar disparitia prin uzura in timp a unor plombe care expun astfel parti profunde din dinte.

Specialistii recomanda tratamente in functie de cauza de baza a sensibilitatii. Cel mai adesea este vorba de schimbarea pastei de dinti, cele mai eficiente fiind pastele de dinti pe baza de nitrat de potasiu. Aceasta trebuie folosita mai multe zile consecutiv pana cand sa simtim o ameliorare.

In cazul in care simptomele nu sunt ameliorate, se recomanda anumite proceduri care se efectueaza la cabinetul de medicina dentara: curatarea dintilor, apoi se va aplica o combinatie de substante pe baza de fluor sub forma de gel, care sa protejeze dintii.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole