25.3 C
București
marți, aprilie 16, 2024

Sfaturi practice pentru plantarea si ingrijirea gazonului primavara

Acest anotimp este ideal pentru inceperea lucrarilor in gradina, insa gradinaritul este o activitate pe cat de frumoasa, pe atat de obositoare daca nu ai la baza cateva informatii, dar si ustensilele necesare pentru a-ti usura munca.

In primul rand, o gradina  frumoasa este una in care gazonul este plantat si ingrijit corespunzator. Asadar, ti-am pregatit in acest articol cateva sfaturi practice pentru plantarea si ingrijirea gazonului primavara.

Plantarea gazonului:

-Daca vrei sa plantezi gazon primavara, atunci este important ca terenul sa fi fost pregatit inca din toamna trecuta pentru ca acesta sa rodeasca mai rapid. Daca nu ai apucat, asta nu inseamna ca nu vei avea parte de un gazon frumos, ci va trebui sa ai mai multa rabdare pana la incoltirea primelor seminte.

-Dupa pregatirea solului, suprafata de insamantare este nivelata grosier si cu 2-3 zile inainte de insamantare, se aplica 60 g de ingrasamant pentru gazon, la o adancime de 5 cm in stratul superior de sol. Dupa 2 zile, solul s-a tasat suficient pentru a permite nivelarea fina a suprafetei de insamantare.

-Pentru a avea un gazon des si rezistent la uzura, se distribuie uniform 20-25 g de amestec de material de insamantare de calitate per m2. O metoda practica este reprezentata si de amestecarea materialului de insamantare cu nisip si distribuirea acestuia cu caruciorul de insamantare.

-Dupa plantare, trebuie sa pastrezi gazonul umed timp de 1 luna, pana cand semintele germineaza. In mod normal, primele fire de iarba ar trebui sa incolteasca dupa aproximativ 10 zile.

Ingrijirea gazonului:

-Intretinerea gazonului este relativ simpla si presupune irigarea lui zilnica, timp de 20-30 de minute. Poti da si cu ingrasamant cand il stropesti, pentru intretinere. Dupa ce ai obsinut gazonul dorit, poti sa il uzi mai rar, cam de 2 ori pe saptamana. Ca un sfat util, pentru intretinerea gazonului, mai ales in perioada calduroasa a anului este necesar sa va interesati de motocositori. O motocoasa este o necesitate, te va ajuta sa-ti usurezi foarte mult munca deoarece intr-un timp scurt, poti toaleta intreaga gradina, astfel incat plantele si gazonul sa arate impecabil.

-Tundere a gazonului. Dupa ce iarba a ajuns la inaltimea de aproximativ 7-8 cm, o poti tunde. Atentie insa, sa nu tai mai mult de o treime din firul ierbii. De asemenea, daca exista spatii goale, acum este momentul in care poti planta alte seminte, pentru completare. Pentru ca gazonul sa aiba mereu acel aspect sanatos, este importanti sa il tunzi mai des. In mod normal, el ar trebui sa aiba mereu in jur de 5 cm. Pentru aceasta activitate o sa trebuiasca sa te interesezi care sunt cele mai bune masini de tuns gazonul.

-Este indicat sa tunzi gazonul in diferite directii de la o saptamana la alta pentru a evita ca aceasta sa creasca intr-o anumita directie, incercand in acest fel sa mentii aspectul estetic. De asemenea, este de preferat ca tunderea sa se faca in timpul zilei, de preferat la amiaza, evitand momentele in care iarba este umeda sau cand ploua

-Stropitul prea des al gazonului face ca iarba sa dezvolte radacini prea scurte. De preferat este sa stropesti o data sau de doua ori pe saptamana si de preferat seara.

-Un alt sfat important in intretinerea gazonului este inlaturarea buruienilor. Anumite buruieni pot face probleme gazonului si de aceea, acestea trebuie smulse direct din radacina.

-Un gazon bine intretinut reduce pagubele provocate de boli si daunatori, de aceea orice deteriorare sau uscatura se va inlatura imediat.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole