26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Sfaturi din strabuni despre intretinerea gradinii

Pentru cei care se bucura de o bucata mica de pamant langa casa, ar trebui sa stie cateva trucuri despre intretinerea gradinii. Pamantul din gradina trebuie ingrasat in permanenta, cele mai bune ingrasaminte fiind cele organice.

Din cand in cand trebuie sa va aprovizionati cu cate o punga de balegar de vita uscat de la prieteni sau rude, care stau la tara si au vite. Este cel mai bun ingredient pentru plantele de oras, daca le vreti frumoase si sanatoase.

Daca vreti o gradina roditoare, cand asezati ingrasamantul natural, puneti straturi alternative cu foi de ziar. Hartia se transforma in ingrasamant foarte bun pentru plante sau legume. Cartonul, cenușa de lemn, zatul de cafea sau turba sunt elemente de origine vegetala, ce pot intra fara probleme in compozitia ingrasamintelor din gradina.

Pentru cei care vor sa aiba si o mica gradina cu legume, tineti minte sa adaugati 2 linguri de sulfat de magneziu in fagusurile sapate in pamantul in care rasaditi rosii, ardei, dovlecei, pepeni sau castraveti. Sulfatul de magneziu va ajuta sa evitati putrezirea si ajuta plantele sa asimileze calciul mai bine.

O gradina frumoasa este cea fara uscaturi, asa ca aveti grija sa adunati cat mai des florile uscate, frunzele moarte sau semintele cazute la sol.

Intretinerea gradinii – Cum se face plantarea care da cele mai bune roade

Semintele pentru plante, flori sau legume au adesea microbi sau bacterii, ce deseori declanseaza boli, asadar, este nevoie sa fie tratate inainte de a le planta. Reduceti riscul de imbolnavire facandu-le o baie sterilizata: se pune 125 ml de apa intr-un vas cu gura mai larga si se amesteca cu o lingura de otet de mere. Semintele se pun intr-un saculet de tifon si se scufunda de mai multe ori in vas. Se usucă pe hartie sugativa si se lasa sa se uscuce complet, numai asa pot fi plantate.

Intretinerea gradinii – Sadirea plantelor si aranjamentul gradinii

Cand este sadita, planta are nevoie de multa apa. Udati-o cat mai mult in recipientul cu care vine, apoi, sapati groapa, turnati apa in ea, lasati sa se absoarba si abia dupa aceea puneti planta in pamant. Se acopera cu pamant si se uda din nou. Ca gradina sa fie cat mai armonioasa, plantele nu trebuie sa fie prea inghesuite. Se tine cont de cum vor arata la maturitate si se lasa spatiu cat sa se atinga usor cu celelalte plante din jur. Este necesar spatiul, dar nu trebuie puse prea departe. Pamantul de sub ele este bine sa fie sub umbra frunzelor lor, pentru pastrarea umiditatii.

Pentru a evita aparitia daunatorilor si bolilor, un rol foarte important il joaca rotatia culturilor. Dusmanii gradinii isi pierd astfel puterea obisnuita si devin derutati. Deci, nu lasati in acelasi loc aceleasi soiuri mai mult de 3 ani la rand.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Pregatirea gradinii pentru primavara

Nano Gradina. O noua solutie pentru gradina de legume din bucatarie

Sfaturile bunicii despre ingrijirea florilor din gradina

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole