Indiferent de sortiment, painea isi poate prelungi perioada de viata daca stii cum sa o pastrezi. Primul semn ca painea se invecheste este ca incepe sa se usuce si sa se faramiteze. Iata, asadar, cateva sfaturi de la specialisti despre cum cum depozitezi corect painea pentru a ramane mai mult timp proaspata.
Mucegaiul si invechirea – Inamicii painii
Pentru inceput, trebuie sa stii ca painea are doi inamici: mucegaiul si invechirea. Pentru a-si face aparitia, mucegaiul are nevoie de caldura si umiditate, iar daca ai obiceiul de a depozita painea in pungi de plastic, care capteaza umezeala sau o pastrezi intr-un loc cald, nu faci altceva decat sa ii dai sansa mucegaiului de a creste necontrolat.
In privinta invechirii, atunci cand devine tare si uscata, avem de-a face cu un proces de modificare a amidonului, explica Harold McGee, in cartea „On Food and Cooking„. In timpul coacerii, granulele de amidon din paine absorb umiditatea glutenului din jur, iar cand incepe sa se invecheasca, acea apa migreaza inapoi in gluten si se recristalizeaza.
Sfaturi de la specialisti: cum depozitezi corect painea pentru a ramane mai mult timp proaspata:
Tot Kayser afirma faptul ca o paine poate avea termen de garantie si 2-3 zile, insa tot cea proaspata, abia scoasa din cuptor, va avea cel mai bun gust.
Un alt truc util si eficient pentru atunci cand iti ramane paine si vrei sa o consumi in urmatoarea zi este sa o incalzesti (nu o praji) intr-un cuptor la 250 grade, timp de 10-15 minute si aceasta va deveni crocanta din nou.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Sfaturi de la specialisti: cum depozitezi corect painea pentru a ramane mai mult timp proaspata […]