7.7 C
București
joi, martie 7, 2024

Sedentarismul si efectele sale asupra sanatatii

Sedentarismul este un stil de viata care implica lipsa de miscare sau de activitate fizica.

Omul modern, mereu grabit, incercand sa elimine orice pierderi de timp, in special ale acelora determinate de transportul dintr-un loc in altul, reduce distantele parcurse pe jos in favoarea cresterii vitezei de deplasare. Daca la lipsa miscarii din timpul acestor deplasari se adauga si activitatea profesionala statica constatam ca eforul fizic si miscarea, in general, sunt excluse. Un alt factor care duce la sedentarism il reprezinta televizorul si laptopul/telefonul care reuseste sa ii tina pe oameni tintuiti pe fotolii si canapele, vreme de ore in sir. De asemenea, si autoturismul contribuie la agravarea sedentarismului si a consecintelor acestuia.

lenea si efectele ei
Conform statisticilor OMS, se pare ca 60% din populatie este sedentara. Comoditatea exagerata provoaca o serie de afectiuni specifice vietii moderne. Lipsa de miscare diminueaza, in general, functionalitatea intregului organism.

Iata mai jos ce afectiuni provoaca si/sau agraveaza sedentarismul:

Inima, neantrenata este mai putin rezistenta, vasele de sange se degradeaza prin depuneri de colesterol pe pereti, muschi, slab dezvoltati din cauza lipsei de miscare, nu mai ajuta circulatia prin pomparea sangelui, iar alimentele consumate nu sunt utilizate in totalitate, o parte depunandu-se sub forma de tesut adipos. Apoi, cresterea masei corporale, pe fondul inactivitatii, forteaza inima, care in final cedeaza.

Cresterea numarului de diabetici, obezi, cardiaci, bolnavi de ateroscleroza, frecventa bolilor articulatiilor, ca spondiloze, periatritele, discopatiile sunt urmarile sedentarismului. Aceste boli se intalneau mai rar in trecut pentru ca munca fizica era mult mai intensa in acea perioada. se pare ca in multe tari din Europa a inceput sa se adopte mersul pe bicicleta, care are multiple avantaje. Pe langa faptul ca se evita aglomeratia, se asigura si doza de miscare necesara, protejandu-se totodata mediul inconjurator impotriva poluarii.

Si imunitatea este slabita la persoanele sedentare si apare si reumatismul, care afecteaza articula­tiile.

Pare greu de crezut, dar si psihicul are de suferit din cauza sedentarismului, persoanele fiind predis­puse la anxietate sau depresie. Pentru a fi stabil, echilibrat, psihicul nostru are nevoie de ciclurile efort-odihna, necesa­re reglarii activitatii creierului si sistemului nervos, pe an­samblu.

Cum poti combate sedentarismul:

Efectele sedentarismului se pot combate prin practicarea diferitelor sporturi, dupa preferinta si posibilitati fizice, ca si prin gimnastica la domiciliu, unde putem executa exercitii care sa se adreseze fiecarui muschi si sa ajute la buna fuctionare a organelor interne. Si mersul pe jos (aprox. 4 km pe zi) este o activitate care nu presupune nicun fel de investitie.

Nu uita! Incearca sa inlocuiesti televizorul si internetul cu miscarea in aer liber pentru a scapa de sedentarism si pentru a avea o viata mai sanatoasa.

Vezi si:

De ce apare dementa si ce poti face pentru preveni declansarea bolii

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole