20.9 C
București
joi, martie 28, 2024

Secretul simplu al celei mai sanatoase paini de casa

Painea dospita isi are originile in Egipt. Acum 1500 de ani i.H., s-a descoperit ca simplul amestec de faina si apa, in contact cu aerul, incepe sa fermenteze si sa creasca, iar atunci cand maiaua a fost adaugata la aluatul obisnuit a rezultat o paine extrem de gustoasa si sanatoasa.

In prezent, painea cu maia este una dintre retetele de paine cele mai putin cunoscute, desi foarte sanatoase. Mai jos va vom explica ce este maiaua si cat de benefic este consumul painii cu maia.

Maiaua este un agent de fermentare si dospire, ce ia nastere natural, numai din faina si apa. Aceasta difera de drojdia clasica prin faptul ca fermentii iau nastere natural, in urma contactului microorganismelor din faina integrala cu apa, in anumite conditii de temperatura si umiditate.

Singurul „dezavantaj”al acesteia este timpul foarte mare de obtinere. Procesul obtinerii de maia naturala poate dura si pana la 10 zile, insa odata obtinuta maiaua, aceasta se poate intretine si folosi pentru zeci de paini viitoare si de ce nu pentru alte preparate, ca de exemplu niste cornulete cu maia, umplute cu un magiun bun de prune Topoloveni.

Avantajele painii dospite cu maia

Fiind o paine 100% naturala, care se obtine din dospirea naturala a unei drojdii rezultate din faina si apa, painea cu maia este mult mai naturala si mai sanatoasa, in comparatie cu cea facuta din aluat dospit de drojdie.

-Painea cu maia are un gust si o textura care te duc cu gandul la copilaria de alta data. Atat aroma, cat si textura ei elastica sunt cu mult superioare fata de painea facuta cu drojdie, coaja painii cu maia este crocanta, iar miezul moale si aerat.

-Un alt avantaj al painii cu maia este termenul de garantie. Aceasta poate rezista chiar si cateva saptamani fara sa se strice, spre deosebire de painea cu drojdie, care e buna proaspat scoasa din cuptor, insa a doua zi isi pierde din gust, urmand apoi ca in cateva zile sa se strice.

-Painea cu maia are un indice glicemic mai scazut decat painea facuta cu drojdie, fiind o alegere mai buna pentru persoanele diabetice.

-Pentru cei cu intolerante slabe la gluten, painea cu maia este o alternativa potrivita deoarece prin fermentatia cu maia proteinele din gluten sunt dezactivate partial sau chiar total.

-Maiaua neutralizeaza acidul fitic din cereale, acid care este responsabil cu impiedicarea absorbtiei mineralelor de catre corpul uman. Astfel, minerale precum fierul, zincul si magneziul din cerealele integrale sunt mai usor asimilate si deci painea este mult mai nutritiva.

-Painea dospita cu maia ajuta la repopularea tractului intestinal cu bacterii bune, imbunatatind astfel digestia si spre deosebire de painea cu drojdie, maiaua nu favorizeaza dezvoltarea candidei in organism.

-Painea cu maia naturala se digera usor si nu produce balonari, fiind recomandata persoanelor cu afectiuni digestive. Acest lucru se datoreaza faptului ca maiaua naturala predigera aluatul.

Pentu a va procura cele mai bune produse facute cu maia, noi va recomandam Brutaria MamaPan.

La aceasta brutarie se face paine cu maia naturala, fara drojdie, o paine autentica, coapta pe vatra, cu miez gustos si coaja crocanta. Retetele lor sunt create de mame singure, care fac painea cu aceeasi dragoste cu care isi cresc copiii.

Un produs care noua ne-a atras atentia este painea integrala cu susan negru facute de mamicile care lucreaza la brutaria MamaPan. Aceasta este perfecta pentru cei care prefera aromele concentrate deoarece susanul negru are un gust mult mai pregnant decal al susanului alb,  oferind, in acelasi timp, beneficii importante pentru sanatate: vitamine si minerale, proteine, fibre, plus o actiune antioxidanta asupra organismului.

paine-susan-negru

 

 

 

 

 

 

 

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole