13.7 C
București
duminică, martie 17, 2024

Schinelul, ciulinele sanatos care apare la sfarsitul primaverii

Schinelul (Cnicus benedictus) este originar din sudul Europei, iar la noi in tara se cultiva pentru calitatile sale medicinale. Acesta este de fapt un ciulin foarte spinos cu frunze tepoase, cu marginile zimtate, cu pufisori fini si lipiciosi pe suprafata lor, iar in partea superioara a tulpinei apar frunzele cu foarte multe ramificatii si stranse la un loc. In varful plantei apare o floare mare si galbena care este aparata de spinii ascutiti care o inconjoara.

Perioada de inflorire la schinel este in ultima luna de primavara, iar de la aceasta planta se foloseste partea inflorita, care contine principii amare (cnicina si benedictina), care produc o secretie inceata, dar de lunga durata a sucului gastric, marind astfel pofta de mancare.

In lucrarea sa, „Plante medicinale in apararea sanatatii”, farm. Corneliu Constantinescu sustine ca ceaiul, tinctura si vinul facute din schinel sunt extrem de eficiente in tulburari digestive si stari inflamatorii ale stomacului. De asemenea, in urma studiilor efectuate, recomanda schinelul in bolile de ficat si ale cailor respiratorii.

Pentru reducerea sau oprirea hemoragiilor aparute la caile urinare, se recomanda schinelul, sub forma de infuzie sau decoct, cate 3 cesti de ceai pe zi, inainte de mesele principale. Atentie! Sa nu se depaseasca doza, deoarece devine toxica.

Datorita efectului antiseptic si cicatrizant, schinelul se foloseste si extern, sub forma de prisnite sau bai in arsuri, degeraturi si diferite ulceratii ale pielii.

Schinelul – Metode de preparare corecta

-Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa. Se indulceste cu miere si se bea cate un sfert de ceasca, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

-Tinctura se obtine prin macerarea a 20 grame planta in 100 grame alcool de 70 de grade, timp de 7-8 zile. Se iau 40-50 picaturi in putina apa sau vin, cu o jumatate de ora inainte de masa.

Precautii schinel

De regula, schinelul nu prezinta riscuri asupra organismului, insa administrat in cantitati mai mari de 5 g/ceasca de ceai, acesta poate cauza iritati stomacale si varsaturi. De asemenea, femeile insarcinate, cele care alapteaza, persoanele alergice la planta sau cele cu afectiuni stomacale sau intestinale (infectiile, boala Crohn), ar trebui sa fie precaute cu privire la aceasta planta.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Yaconul, tuberculul cu beneficii nebanuite

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] In scop terapeutic, de la aceasta planta se foloseste doar radacina, care contine uleiuri esentiale, substante amare, carinaine, carline, enzime, flavonoide, tanini, rasini si inulina. Vezi si articolul: Schinelul, ciulinele sanatos care apare la sfarsitul primaverii […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole