6.3 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Sanatate de la A la Z. Care sunt beneficiile si proprietatile legumelor si fructelor

In acest articol va vom prezenta, in ordine alfabetica, care sunt beneficiile si proprietatile fructelor si legumelor in alimentatia noastra de zi cu zi.

FRUCTE SI LEGUME

PROPRIETATI SI BENEFICII

AFINE

 Afinele reprezinta o sursa importanta de minerale ( mangan, fier, calciu, zinc, fosfor si selenium) si vitamine (A, K, E). Consumul de afine ajuta la scaderea nivelului de colesterol din organism, normalizeaza functionarea sistemului cardio-vascular, intareste vasele sangvine, imbunatateste memoria, are un efect calmant si de intinerire.

ANANAS

 Ananasul are numeroase proprietati nutritive si este foarte bogat in vitamina C, B6, B1, mangan, cupru si acid folic cu minim de calorii. Ananasul ajuta digestia, trateaza indigestia si este util in tratamentul gutei, inhiba cresterea trombocitelor, are actiune intiinflamatorie, are proprietati de curatare a pielii si o absorbtie crescuta a medicamentelor (amoxicilina).

 ARDEI GRAS

Ardeiul gras reprezinta o sursa bogata de vitamine (A, C, complexul B),  minerale (fier, cupru, zinc, potasiu, mangan, magneziu si selenium). Vitamina A din ardeiul gras pastreaza ochii sanatosi si pielea elastica, protejeaza impotriva infectiilor, iar vitamina C ajuta la vindecarea taieturilor si pastreaza dintii si gingiile sanatoase. Consumul de ardei gras reduce colesterolul rau din organism si este sarac caloric. Ardeii dulci contin cantitati mici de capsaicina, un compus alcaloid care are proprietati anti-bacteriene, anti-cancerigene, analgezice si anti-diabetice.

 AVOCADO

 Avocado contine circa 20 de nutrienti esentiali, precum fibrele, potasiul (intr-o cantitate dubla comparativ cu bananele), vitamina E, complexul de vitamine B si acidul folic.Acizii grasi din avocado au un rol important impotriva bolilor cardiovasculare, ajuta la controlul greutatii corporale si imbunatatesc abilitatea organismului de a absorbi in parametri optimi nutrientii importanti din hrana. Fructele de avocado au proprietati antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declansarii diverselor tipuri de cancer, protejeaza ficatul, mentine sanatatea sistemului cardiovascular, imbunatatesc vederea, regleaza nivelul de glicemie si tine diabetul sub control, previn malformatiile congenital, mentin sanatatea sistemului digestiv, previn pierderea memoriei si accelerarea bolilor mentale in cazul pacientilor diagnosticati cu Alzheimer, deoarece sunt o sursa bogata de vitamina E.

 BANANE

Bananele reprezinta o sursa bogata de vitamina (A, C, E, K si complexul B), acid folic si fier.Bananele sunt ideale pentru persoanele energice, sportive. Zaharurile pe care le contine sunt asimilate rapid, accelerand astfel recuperarea organismului in urma efortului fizic.Vitamina B din ele ajuta la remedierea insomniei, stresului. Fiind bogata in potasiu, banana este un bun aliat in lupta impotriva hipertensiunii arteriale. Banana are si proprietati antiacide, favorabile tratamentul ulcerului gastric. Printr-o actiune antibacteriana, aceasta ar avea capacitatea de a impiedica formarea bacteriilor care pot cauza aparitia ulcerului. Bogata in fier, banana stimuleaza productia de hemoglobine in sange, ajutand astfel persoanele care sufera de anemie.

 BROCCOLI

Bogat in vitamina A, C, E si complexul B si fier, aceasta leguma ajuta la vindecarea taieturilor/ranilor si pastreaza dintii si gingiile sanatoase. Broccoli  este cunoscut pentru beneficiile lui asupra ficatului si ajuta la detoxifierea naturala, la imbunatatirea calitatii pielii.

 CAISE

Caisele sunt o sursa excelenta de vitamina A, C, complexul B, E si K, fibre si minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru, zinc, selenium, mangan). Caisele contin antioxidanti puternici, precum si antioxidantii luteina si zeaxantina. Un alt antioxidant important care se gaseste in compozitia caiselor este licopenul. Caisele previn imbatranirea prematura a pielii si trateaza eficient acneea datorita continutului ridicat de vitamina A. 

 CAPSUNE

Capsunele reprezinta o buna sursa de vitamina B5, B6, C, K, mangan, potasiu, fibre alimentare acid folic, fitonutrienti si antioxidanti, care ajuta impotriva radicalilor liberi. Capsunele sunt recomandate pentru remineralizarea organismului, fluidizarea si purificarea sangelui. Consumul de capsune favorizeaza tranzitul intestinal, ajuta in cresterea diurezei si tonifierea corpului. Acidul salicilic cuprins de capsuni este benefic pentru cei care sufera de guta, reumatici si artritici.

 CARTOFI DULCI

Cartofii dulci reprezinta o sursa bogata de nutrienti – antioxidanti, vitamine, minerale si fibre, minunate pentru un proces digestiv corect. Iata doar cateva dintre beneficiile cartofului dulce: ajuta la o absorbtie lenta a caloriilor, pastreaza sanatatea vaselor de sange si a inimii, antioxidantii ajuta organismul in preventia aparitiei cancerului, la sanatatea pielii si a ochilor. Cartofii dulci sunt bogati in Vitamina C si E, antioxidanti cu rol important in preventia bolilor de iarna (gripa, raceli) si in incetinirea procesului de imbatranire. Contine magneziu care ajuta la o mai buna relaxare a sistemului nervos, un somn mai linistit, oase si dinti mai puternici.

 CASTRAVETI

Castravetele este o leguma bogata nu numai in apa, ci si in fibre, care contribuie la reglarea tranzitului intestinal. In plus, castravetele contine potasiu, un electrolit important pentru reglarea tensiunii arteriale, in vitaminele A si C, betacaroten, luteina, care este benefica pentru vedere, si vitamina K, care este foarte importanta pentru prevenirea osteoporozei, dar si in tratarea bolii Alzheimer.

 CEAPA

Ceapa este considerate un probiotic natural – probioticele sunt ingrediente alimentare nedigerabile care atunci cand sunt consumate stimuleaza multiplicarea si functia anumitor bacterii bune in intestin. Avand un continut ridicat de fier, ceapa este foarte buna in tratarea anemiei. Consumul de ceapa ajuta la diminuarea simptomelor bolilor inflamatorii (artrita si guta), lupta impotriva infectiilor provocate de bacteria,  regleaza tensiunea arteriala  si colesterolul, previne cancerul de colon, are proprietati diuretice si de curatare a sangelui, intensifica circulatia sanguina si stimuleaza transpiratia, previne fragilizarea oaselor. Ceapa este si un afrodisiac puternic, dupa usturoi. Pentru obtinerea acestui efect, soiul alb este cel mai eficient.

 CIRESE

Ciresele reprezinta o sursa foarte bogata in antioxidanti, vitamine (complex B, C, A si E), dar si minerale (calciu, fosfor, fier, magneziu si potasiu). In cirese se mai gasesc si betacaroten (contin de 19 ori mai mult betacaroten decat capsunile si afinele) si melatonina, un hormon care regleaza ciclurile de somnBeneficiile cireselor sunt: imbunatatesc vederea, digestia, asigura un somn mai linistit, reduc colesterolul, protejeaza colonul, ajuta inima, scade glucoza din sange si calmeaza durerile articulare.

 COACAZE

Coacazele reprezinta o sursa bogata de vitamine (C, complex B), protein, acizi organic, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu), flavonoizi, pectin, taninuri, pectin si emulsina care pot ucide bacteriile. Manganul din coacaze contribuie la sanatatea oaselor. Bogat in flavonoide, aceste fructe de padure sunt benefice pentru persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2. Coacazele au  proprietati depurative, sudorifice, stomahice, antireumatice, antiinfectioase si cicatrizante.

 CORCODUSE

Corcodusele reprezinta o sursa foarte bogata de vitamine (precum cele din grupa B – B1, B2, B3, B6,, dar si vitamina C si A) si minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor), dar contine si acid citric in cantitati semnificative. In stare cruda, corcodusele au cea mai puternica actiune antioxidanta si antiinflamatorie. Consumul de corcoduse ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, reduc aparitia riscului de cancer, ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, imbunatateste functiile cognitive, previn si trateaza anemiile, ajuta la vindecarea  afectiunilor respiratorii si la cicatrizarea ranilor. Corcodusele contribuie la detoxifierea organismului si la sinteza hormonilor glandelor suprarenale, datorita vitaminei C pe care o furnizeaza.

 CONOPIDA

Conopida contine oligoelemente: potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, zinc, fluor, vitamine C, K, B1,B2,B6 , beta-caroten, acid folic, enzime si fibre. Consumul de conopida detoxifica organismul, elimina toxinele si are proprietati anticancerigene. Conopida  contine un compus numit sulforafan cu proprietati anticancerigene (scade riscul cancerului de san, cancerului de prostata, regleaza nivelul hormonal). De asemenea, conopida previne anemia si scade tensiunea arterial.

 DOVLECEI

Dovlecelul este o sursa excelenta de potasiu si mangan si poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 si C. De asemenea, mai contine importante substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K. Consumul de dovlecei stimuleaza digestia, mentine sanatatea ochilor, scade tensiunea si previne bolile de inima, ajuta in tratamentul gastritei si ulcerelor, previne cancerul de colon si cel pulmonar, are rol inflamator in poliartrita si osteoartrita, imbunatateste memoria.

 DUDE

Frunzele de dud contin tanin, acid aspartic, arginina, acid folic, acizi organici, betacaroten si substante minerale. Fructele au un continut bogat in glucide, pectine, vitamina C, caroten vegetal, antociani, tanin etc. si pot fi consumate ca atare, avand un gust dulce.Preparatele din frunze de dud sunt utile in tratamentul diabetului zaharat. Mai pot fi folosite in diaree, gastrite, ulcer gastric si ulcer duodenal. Catechina din micile dude ajuta la arderea grasimilor din organism, dudele protejeaza creierul impotriva toxinelor din mediu, imbunatatesc memoria, ofera protective impotriva cancerului datorita acidului elagic.

 FASOLE

Fasolea contine vitamine (A, B6, B12, C, K) acid folic, minerale (calciu, magneziu,  fier, fosfor, zinc, potasiu, seleniu). Deoarece contine acid folic, fasolea este indicata femeilor insracinate, si nu numai. Ea este cat se poate de recomandata pentru un tranzit intestinal normal, regleaza glicemia, are un continut scazut de calorii, precum si fibre solubile si  insolubie. Fibrele vegetale din compozitia fasolei impiedica absorbtia zaharurilor in sange si reduc secretia de insulina. In plus, fasolea are capacitatea de a reduce riscul aparitiei diabetului, lupta impotriva infectiilor, ajuta la vindecarea ranilor, regularizarea nivelului de enzime si de hormoni din organism. Fibrele insolubile din compozitia fasolei ajuta la prevenirea constipatiei. Consumul de fasole ajuta la imbunatatirea afectiunilor cardiac, insuficientei hepatice, sistemului nervos, este un bun energetic, diuretic, calmant, remineralizant, depurativ, detoxifiant si reconsituent al organismului.

 FRAGI

Fragii sunt fructe nutritive, tonice care ajuta la remineralizarea oaselor, la o buna diureza in caz de afectiuni urinare si la tratarea gutei, scade tensiunea, regleaza functia ficatului ajutand la depurificarea si detoxifierea organismului si nu in ultimul rand au un efect laxativ. Fragii calmeaza nervii, regleaza glandele endocrine si este bactericid. Datorita continutului mare in substante minerale fructele crude de fragi sunt foarte utile chiar si la TBC sau diabet (dar fara zahar). Fragii au si efect vermifug, pentru tratarea in caz de oxiuri se consuma 500 g de fragi dimineata pe stomacul gol timp de 10 zile. Pentru tratarea diabetului, gutei, aterosclerozei sau pentru scaderea colesterolului se fac cure indelungate cu fragi (min. 12 zile).

 GRAPEFRUIT

Acest fruct este bogat in vitamina C, A, B5, acid folic, calciu si fibre. Consumul de grapefruit te ajuta in curele de slabire, reduc nivelul colesterolului, stimuleaza digestia, lupta impotriva formarii tumorilor. Totodata, consumul acestuia distruge anumiti paraziti si influenteaza organismul sa produca bacterii benefice. Grapefruitul este benefic in mentinerea sanatatii intestinelor si este vazut ca o hrana preventiva impotriva dezinteriei, diareei, enteritei si alte boli ale tubului digestiv.

 GULIA

Gulia reprezinta o sursa bogata de vitamine (B6, C) si minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, manan si cupru). Consumul de guile regleaza nivelul de zahar din sange, combate contractiile muscular, fortifica sistemul imunitar si previne anemia si aparitia cancerului si vindeca degeraturile. Siropul de gulie este indicat in tratarea tusei, a bronsitei sau a anginei.

 GUTUI

Gutuia are in compozitia sa taninu, pectina, vitamina A, B, C si B3. Tanina, in combinaţie cu pectina, intretine sanatatea mucoasei digestive, iar antioxidantii din gutui sunt un real sprijin pentru radicalii liberi, reducand astfel riscul de cancer. Gutuile contin o concentratie mare de potasiu care scade presiunea vasculara, intaresc gingiile si ajuta la remineralizarea dintilor in timp ce elimina toxinele din organism si te scapa de oboseala. Vitamina C din compoziţia unui suc de gutui este un remediu pentru raceala, gripa si incetineste procesul de evolutie al microelemntelor care favorizeaza hepatita. Consumul de gutui ajuta la imbunatatirea sistemul digestiv si cel respirator, dar te ajuta sa scapi si de acnee.

 HREAN

Hreanul este o sursa bogata de vitamine (C, A, B1,B2), saruri, minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu), glicozizi sulfurati, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargina si uleiuri volatile. Hreanul are efect stimulant asupra aparatului digestiv, accelereaza peristaltismul intestinal, combate atonia intestinala, avand efect laxativ si decongestionant la nivelul cailor respiratorii. Hreanul este un tonic cardiac, fortifiant in stari de debilitate, vermifug, antiparazitar, are un rol important in fiziologia sistemului nervos, de a induce o stare de bine si de satisfactie.
Consumul de hrean este benefic in tratamentul bronsitelor, pneumoniilor, astmului, gripei, racelilor, cardiopatiei ischemica, hipertensiunii arteriale, ajuta digestia si are proprietatea lui de a stimula transpiratia, fiind recomandat pentru scaderea temperaturii corpului.

 KIWI

Fructul kiwi este o sursa bogata de vitamine (A, C, B6, E, K), fibre, minerale (potasiu, magneziu, fier, fosfor, calciu) si aid folic. Semintele kiwi sunt o sursa excelenta de acizi grasi de tip omega-3. Studiile de cercetare indica faptul ca aportul de alimente bogate in acizi grasi omega-3 poate reduce riscul de boli cardiace coronariene, accidente vasculare cerebrale si ajuta la prevenirea dezvoltarii de ADHD (deficitul de atentie), autism, precum si alte probleme de dezvoltare la copii. Stimuleaza imunitatea, sanatatea colonului, recomandat in problemele respiratorii si insomnii.

 LAMAIE

Lamaia contine vitamina C, vitamina B, fosfor, proteine si carbohidrati. Lamaia este un fruct care contine flavonoide, substante care detin proprietati cu rol antioxidant si anticancerigen. Aceasta ajuta si la preintampinarea declansarii diabetului, a constipatiei, hipertensiunii arteriale, contribuie la ingrijirea pielii, a dintilor, in cazul indigestiei dar si a altor probleme de sanatate. Studiile efectuate de specialistii urologi au demonstrat faptul ca limonada sau sucul de lamaie poate fi utila pentru vindecarea pietrelor la rinichi prin formarea citratului urinar care previne aparitia formarii cristalelor. Consumul de lamaie ajuta in tratamentul infectiilor gatului, indigestiei, constipatiei, problemelor dentare, febrei, hemoragiilor interne, reumatismului, arsurilor, excesului de greutate, problemelor parului, tulburarilor respiratorii si hipertensiunii arteriale.

 LEUSTEAN

Radacina de leustean contine amidon, zahar, zaharoza, apa, rasina, acid de angelica. Toate partile plantei contin ulei volatil, taninuri, grasimi si saruri minerale. Leusteanul are actiune antiinflamatorie, antibacteriana, antiparazitara, antivirala, antifungica, stimuleaza functia hepato-biliara,  are actiune tonic-aperitiva, creste pofta de mancare, este diuretica, combate steatoza ficatului, regleaza ciclul menstrual si amelioreaza dismenoreea, neurotonic, usor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant in afectiuni respiratorii, antiinflamator, emolient si cicatrizant la nivelul pielii in afectiuni cutanate.

 LOBODA

Loboda asigura corpului necesarul de vitamine, nutrienti si minerale: carbohidrati, fibre, protein, minerale (mangan, magneziu, fier, cupru, fosfor, calciu, potasiu), vitamine ( A, B1, B2, B3, B6, C, K). Loboda are proprietati analgezice, ameliorand efectele inflamatiilor si durerilor aparute in sistemul periferic si nervos, este si un puternic diuretic, care creste cantitatea si nivelul de aciditate al urinei. Sucul de loboda poate fi folosit pentru a trata inflamatiile si posibilele tumori aparute in gat. Toate mineralele, vitaminele si nutrientii prezenti in loboda ajuta si intaresc sistemul imunitar si buna functionare a organelor interne, asigura buna circulatie a sangelui, curata rinichii si vezica biliara de toxine, faciliteaza o digestie eficienta si ofera organismului nivelul de energie necesar pentru a functiona.

 MANDARINA

Mandarinele contin o cantitate mare de beta-caroten, precursorul vitaminei A, C, complexul B, E, K etc., dar si minerale: calciu, fosfor, fier etc. Mandarinele mai contin si fibre, dar si proteine, fiind astfel deosebit de utile in digestie. Consumul de mandarine are urmatoarele beneficii: lupta impotriva anemiei prin continutul de fier si vitamina C, scad concentratia colesterolului din sange, intervin in constipatie prin continutul mare de fibre pe care il au, ajuta la imbunatatirea vederii. Mandarinele sunt indicate copiiilor aflati in perioada de crestere, intarindu-le sistemul imunitar si crescand pofta de mancare, cresc rezistenta impotriva infectiilor si imbunatatesc functiile digestive.

 MANGO

Mango este un fruct bogat in fibre, vitamina A, vitamina C, potasiu si ofera un aport caloric relativ redus. Consumul de mango ajuta la prevenirea cancerului (de colon, san, leucemie si prostate), scade nivelul de colesterol, curata pielea, mentine sanatatea ochilor, imbunatateste viata sexuala, imbunatateste digestia si stimuleaza sistemul imunitar.

  MAZARE

Mazare este bogata si in vitamina K, care are un rol important in cladirea masei osoase prin promovarea osteo-trofica a activitatii osoase. Mazarea mai contine si vitamine din complexul B, cum ar fi acidul pantotenic, niacina, tiamina, si piridoxina. Mai mult, ea este o sursa bogata de minerale, cum ar fi calciu, fier, cupru, zinc si mangan.Mazarea este una dintre cele mai hranitoare leguminoase, bogate in fito-nutrienti, minerale, vitamine si antioxidanti. Pastaile proaspete de mazare sunt o sursa excelenta de acid folic, benefic pentru femeile insarcinate deoarece ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti. Mazarea este bogata in vitamina C care ajuta organismul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi si la eliminarea radicalilor liberi din organism. Fitosteroli din mazare si beta-sitosterol ajuta la scaderea nivelului de colesterol din organism.

 MARAR

Semintele de marar contin tanin si mucilagii, substante rasinoase, aleuron si grasimi albuminoide, bogate in ulei esential. Frunzele contin ulei volatil, minerale si vitamine. Mararul are proprietati carminative, stomahice, antispastice, diuretice si antiinflamatorii.

 MERE

Merele au un continut scazut de calorii, sunt bogate in fibre alimentare, vitamine din complexul B si minerale (potasiu, fosfor, calciu). Studiile arata ca merele ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, impiedica absorbtia de colesterol rau in intestine (LDL) si previn bolile cardiovasculare. Deoarece coaja merelor contine de doua ori mai multa vitamina C decat pulpa, se recomanda consumul merelor fara ca acestea sa fie curatate. Merele sunt  recomandate in cazul infectiilor urinare (cistite), constipatiei. Consumul de mere ajuta la imbunatatirea memoriei, protejeaza inima si s-a descoperit ca licopenul, previne dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul prostatei.

 MORCOV

Morcovii  reprezinta o sursa bogata de vitamine: retinol, acid ascorbic, niacina si tocoferol, dar si minerale: potasiu, sodiu si fosfor. Morcovul are urmatoarele beneficii: previne cancerul (mamar, pulmonar si colon), imbunatatsete vederea, previne aparitia bolilor cardiac,  reduce riscul de accident vascular cerebral, imbunatateste sanatatea pielii, protejeaza dantura, ajuta la pierderea in greutate, mentine sanatatea colonului si previne aparitia infectiilor.

 MURE

Ca si alte fructe de padure, murele contin numeroase substante nutritive, cum ar fi vitamine (A, C, E, K) minerale (potasiu, mangan, cupru si magneziu), antioxidanti si fibre alimentare, care sunt esentiale pentru o sanatate optima. Studiile stiintifice arata ca acesti compusi antioxidanti pot avea beneficii importante de crestere a rezistentei impotriva cancerului, imbatranirii , inflamatiei si in bolilor neurologice. Consumul de mure ajuta la dezvoltarea rezistentei impotriva agentilor infectiosi, inflamatori si la eliminarea radicalior liberi din organism.
Cuprul este necesar in metabolismul osos, precum si in productia de celule albe si rosii.

 NUCI

Nucile contin vitamine si minerale (zinc, fier si potasiu) si pot inlocui cu success mancarurile care sunt bogate in grasimi saturate. Consumul de nuci ajuta la micsorarea nivelul de cholesterol, previn riscul instalarii aterosclerozei, au efect vermifug. Uleiul de nuca lupta impotriva enurezisului (scaparea involuntara si inconstienta a urinei), iar infuzia de frunze de nuc se foloseste in hipogalactie (producere insuficienta de lapte), contra diareelor, in hiperhidroza (transpiratie excesiva), contra enteritelor, in diabetul zaharat, contra infectiilor si edemelor renale si atunci cand ai dureri de umeri.

 PAPAYA

Fructele de papaya sunt bogate in vitamine, cele mai mari concentratii fiind cele de vitamina C, magneziul, potasiul, fierul, calciu si betacaroten. Extractele de Papaya sunt foarte folosite pentru produsele destinate infrumusetarii si mentinerii tineretii, prin reducerea ridurilor, dar si pentru rezistenta data parului si unghiilor. Antioxidantii din papaya reprezinat un bun remediu impotriva diferitor tipuri de cancer, fiind si un bun energizant. Fructele de Papaya au si proprietati contraceptive, este indicat in dietele de slabire, Papaya este recunoscut si pentru ajutorul dat in accelerarea proceselor de cicatrizare a ranilor si in vindecarile postoperatorii.  Persoanele cu probleme digestive pot consuma cu incredere acest fruct pentru a scapa de indigestii sau constipatii. Previne arsurile solare si cancerul de piele datorita continutului de beta-caroten, scade glicemia, fiind indicat si diabeticilor.

 PASTARNAC

Pastarnacul este bogata in vitamine (complexl B, A, C, K), minerale (potasiu, fosfor si calciu), hidrati de carbon sanatosi, proteine si multe fibre alimentare. Potasiul continut de ea iti va regla tensiunea, in timp ce calciul te va feri de afectiunile oaselor. Consumul de pastarnac are un rol important in regenerarea celulelor din organism, te fereste de anemie. Pastarnacul este deosebit de important pentru femeile insarcinate, avand o functie decisiva in dezvoltarea normala a fatului.

 PATRUNJEL

Patrunjelul contine mai multa vitamina C decat lamaia, portocala sau varza, la care se mai adauga si vitaminele: A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K si E. De asemenea, patrunjelul este o sursa importanta de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide si flavonoizi. Continutul bogat de vitamina A si C are un puternic efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifica ficatul, stimuleaza activitatea vezicii biliare, fluidifica secretiile, antispastic,relaxeaza fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronsice, intareste sistemul imunitar, are efect vasodilatator, regenereaza peretele vascular, mentine elasticitatea vaselor, are efecte afrodisiace si asigura o buna functionare a aparatului genital. Consumul de patrunjel limiteaza procesele inflamatorii, are efect antirahitic, antiscorbutic, vermifug si diuretic.

 PEPENE GALBEN

Are un continut scazut de calorii si grasimi, dar o concentratie foarte mare de vitamine, minerale si fibre. Pepenele galben este si o sursa excelenta de acid folic care ajuta la prevenirea malformatiilor congenitae si a anemiei. Carotenoizii (pigmentul galben) mentine sanatatea cardiovasculara, protejeaza functia vizuala.Potasiul, care se gaseste in concentratii mari ajuta la mentinerea sanatatii musculare si gastrointestinale, iar flavonoizii reduc riscul de dezvoltare a cancerului.

 PEPENE VERDE

Pepenele rosu contine proteine, vitamina A, C, E, D, niacina, tiamina, vitamina B6, B12, acid pantotenic si numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc. Pepenele rosu contine apa in proportie de 92%, ceea ce inseamna ca ii face foarte bine pielii. Antioxidantii, in special vitamina A si C, neutralizeaza radicalii liberi, iar celulele pielii sunt aparate. Licopenul este prezent in fructele cu pulpa rosie, prin urmare si in pepene. Asta inseamna ca primesti antioxidanti care te feresc de cancer si bolide inima.

 PERE

Perele contin apa in proportie de 80%, fibre, acizi organici liberi potasiu, fier si vitamina C. Perele au un indice glicemic redus de aceea sunt recomandate in prevenirea obezitatii, diabetului si a bolilor coronariene. Perele mentin ochii sanatosi, previn aparitia cancerului, trateaza inflamatiile, artrita si guta, atenueaza constipatia, reduce febra, calmeaza durerile de gat.

 PIERSICA

Piersica are in compozita sa vitamina A, acid ascorbic, niacina si tocoferol, dar si minerale (potasiu, fosfor si magneziu). Consumul de piersici stimuleaza apetitul si secretia sucului gastric, sunt energizante, echilibreaza sistemul nervos, intareste sistemul imunitar, favorizeaza digestia si intarzie imbatranirea. Piersicile reprezinta un aliat in lupta pentru prevenirea cancerului si a unor afectiuni cardiovasculare. Acestea sunt recomandate persoanelor care au anemie, afectiuni renale si persoanelor care sufera de astm, bronsita, tuse seaca si celor care au hipertensiune.

 PORTOCALE

Portocalele reprezinta o sursa bogata de vitamine (retinol, acid ascorbic, tocoferol si niacin) si minerale (fier, potasiu si calciu). Consumul de portocale ajuta la reducerea colesterolului, intareste sistemul imunitar, protejeaza inima, impiedica formarea pietrelor la rinichi, are grija de sanatatea sistemului respirator, trateaza litiaza renala, constipatia, indigestia, ischemia cardica, arteroscleroza, previne cancerul, vindeca tromboflebita, infectiile gripale si durerile de cap.

 PRAZ

Prazul contine apa intre 87-90%, hidrati de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, grasimi, substante minerale (potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, sodiu), ulei volatil, saponine si vitamine (C, B3, B6). Prazul are rol antiseptic, bacteriostatic, stimuleaza imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostata, san, ovarian, are efecte laxative,  vermifug, emolient,  efect expectorant, diuretic, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism,  lubrefiaza peretii intestinali, grabeste evacuarea intestinelor antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, stomahic, diuretic, expectorant, hipogliceminant, tonic si vasodilatator.

 PRUNE

 Prunele sunt o importanta sursa de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu si fibre. Un alt avantaj al consumului de prune îl reprezinta faptul ca sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbtie a fierului. Consumul de prune stimuleaza memoria, previne bolile de inima, te freest de cancer datorita continutului de potasiu, sunt benefice pentru oase datorita continutului ridicat de vitamina A, combate anemia, trateaza constipatia si previne aparitia diabetului.

 RIDICHE

 Ridichea contine vitamine si minerale (potasiu, sodiu si calciu). Ridichea este recomandata in tratamentul contra tusei, afectiunilor digestive si urticariei, vindeca bolile de plamani, este un remediu bun pentru colita, trateaza migrenele, bolile de ficat, dispepsia si diskinezia biliara. Consumul de ridiche ajuta la reimprospatarea gurii si a respiratiei, in reglarea metabolismului si in imbunatatirea circulatiei sanguine.

 RODIE

 Rodia este unul din cele mai puternice fructe antioxidante, in compozia ei gasindu-se de 3 ori mai multi antioxidanti decat in vinul rosu sau ceaiul verde. Este o sursa bogata de vitamine (A, B5, C, E si K), acid folic si minerale (calciu, potasiu, magneziu si fier). Antioxidantii continuti de rodie impiedica aparitia procesului de imbatranire prematura. Rodia are proprietati antiinflamatorii si din acest motiv protejeaza impotriva astmului, a durerilor in gat, a diareei si a altor boli. Este un fruct ideal si pentru femeile insarcinate deoarece contin acid folic, favorabil pentru diviziunea celulara si indispensabila in procesul de dezvoltare a fatului. Rodia intareste sistemul imunitar si are proprietati anticancer, scade nivelul de colesterol rau din sange, reduce si mentine in cote normale tensiunea arteriala si imbunatateste circulatia sangelui la inima si protejeaza impotriva depresiei si a osteoporozei.

 ROSIA

 Rosia constituie o excelenta sursa de vitamina A, C, K, acid folic si potasiuRosiile mai furnizeaza si tiamina, niacina, vitamina B6, magneziu, fosfor si cupru. Rosiile aduc multe beneficii organismului nostru si anume: mentine sanatatea pielii, reduc riscul de cancer, regleaza nivelul glicemiei in sange, mentin sanataea parului, reduc intensitatea durerilor cornice si ajuta la pierderea excesului de kilograme.

 SALATA VERDE

 Frunzele de salata verde sunt o sursa excelenta de substante nutritive, care ofera celor ce o consuma multe beneficii pentru sanatate. Astfel, frunzele contin vitaminele A, C, B1, B2 si minerale precum potasiu, fier, cupru, fosfor si molibden.Salata verde poate trata cu succes constipatia si alte tulburari gastrointestinale. Fierul din salata verde este recomandata persoanelor anemice. Specialistii afirma ca absorbtia fierului din salata verde este mult mai mare decat cea din suplimentele care contin fier. Deoarece are in compozitia sa acid folic, care previne instalarea anemiei in timpul sarcinii, de aceea salata verde se recomanda femeilor insarcinate.

 SFECLA

 Sfecla contine o sursa bogata de acid folic, vitaminele A si C, colina, iod, mangan, organic sodiu, potasiu si fibre, toate acestea ajutand in diverse afectiuni precum: cancer, varice, degenerescenta maculara (previn tulburarile oculare), intoxicatii.Sfecla rosie reprezinta un adevarat ajutor pentru sanatatea copiilor, inca din timpul vietii intrauterine, prevenind anumite mutatii genetice.

 SMOCHINE

 Smochinul are in compozitia sa chimica numeroase substante benefice precum: invertina, proteine, glucide, materii azotate, celuloza, acizi, pectina, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastaza (enzima analoga sucului pancreatic), amilaza, proteoza, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom). Smochinul are efecte emoliente, calmante, tonifiante, vitaminizante, laxative, hemostatice şi antiinflamatorii. Consumul de smochinele prezinta excelente proprietati antirid, incetinind vizibil procesul de imbatranire

 SPARANGHEL

 Sparanghelul contine o multime de vitamine (vitaminele A, E, K, si B6), minerale (calciu, fier, potasiu, cupru, mangan si selenium), dar are in componenta sa si cantitati importante de acizi grasi de omega-3. Sparanghelul   este o sursa buna de acid folic, acesta avand o importanta vitala pentru dezvoltarea fatului si esentiala pentru un sistem cardiovascular sanatos. Sparanghelul contine cantitati mari de asparagina, care ajuta organismul in a scapa de excesul de lichide, saruri, care este util mai ales pentru persoanele cu edem, hipertensiune arteriala, precum si a altor boli legate de inima.

 SPANAC

 Spanacul contine clorofila in cantitate mare, alaturi de  acid folic,  vitamina  B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteina, fier, precum si o substanta specifica numita spinacina. Spanacul este recomandat gravidelor, contribuind la buna dezvoltare a fatului. Consumul de spanac contribuie la fortificarea vaselor de sange, a inimii si a ochilor. Preparatele din frunze de spanac  contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afectiuni precum: hipertensiunea arteriala, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea si anemia.

 STRUGURI

 Strugurii contin foarte multe vitamine (A, C, E, K, B1, B2, B6 ),  minerale (calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, siliciu si sulf) si acizi grasi (acidul tartric, folic, malic, succinic, fumaric si cafeic). Vitamina K si vitamina E ajuta la coagularea sangelui, iar vitamina A este importanta pentru sanatatea ochilor. Este cunoscut faptul ca acidul folic este important in perioada sarcinii, iar antioxidantii sunt extrem de importanti pentru ca protejeaza organismul de cancerStrugurii au foarte putine calorii, au proteine si fibre alimentare care ajuta digestia. Cei uscati contin bor, necesar oaselor. Sa nu uitam sa strugurii reduc febra, combat oboseala si asigura energie organismului. De asemenea, sucul din acest fruct ajuta in problemele legate de acnee. Chiar si reumatismul, guta si astmul pot fi controlate cu struguri, deoarece contin agenti anti-inflamatori. Strugurii ajuta in eliminarea pietrelor de la rinichi, te scapa de migrene, intaresc sistemul digestiv, detoxifica ficatul, cresc umiditatea din plamani, micsoreaza tumorile mamare si sunt folositi in tratamentul bolii Alzheimer.

 STEVIA

 Stevia este o planta bogata in vitamine (B, C si K), saruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), proteine, fibre, antioxidanti. Stevia ajuta la eliminarea lichidului de prisos din organism, te scapa de oboseala mintii si a trupului si detoxifiaza organismul. Consumul de stevie combate obezitatea, previne astenia de primavera, are capacitatea de a regla nivelul zaharului din sange, trateaza ranile si afectiunile gingivale, combate constipatia si trateaza anemia.

 TELINA

 Telina este bogata in vitamine (A, B1, B2, B3, C, E) si minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod) si este  recomandata in hipertensiunea arteriala, reumatism, guta si astenie sexuala.Sucul telinei este benefic in cazul obezitatii, asteniei. Telina are proprietati diuretice, stimulatoare, afrodiziace, depurative, digestive si antireumatice. Telina ajuta la scaderea tensiunii arteriale, detoxifica organismul, regleaza disfunctiile hormonale, are calitati cicatrizante si diuretice. De asemenea, telina este un ajutor de nadejde si in caz de retentie urinara, artrita si guta, raguseala, inflamatii, tuse si lipsa poftei de mancare.

 USTUROI

 Usturoiul contine saruri minerale, inulina, microelemente, un complex de vitamine (A, B3, C) si doua substante specifice, cu efecte antibiotice – alicina si garlicina. Usturoiul este recomandat in guturai, raceli, arteroscreloza, boli reumatice, afectiuni digestive, pneumopatii, gripa, bronsita cronica, astm, tuse, febra, hipertensiune, hipercolesterolemie, infectii bacteriene, artroza, paraziti intestinali, guta, meteorism abdominal, gastrite, diabet,  si tulburari de ritm cardac.

 VARZA

 Varza este o leguma bogata in fitonutrienti si vitamine (A, C si K), antioxidanti naturali care previn aparitia cancerului si a bolilor de inima prin neutralizarea radicalilor liberi. Varza este bogata in fibre care ajuta sa ai un transit intestinal sanatos, impiedica aparitia constipatiei, este foarte buna in tratamentul ulcerelor deoarece are proprietati alcaline, iar acidul folic din ea este excelent pentru femeile insarcinate deoarece fereste nou-nascutul de anumite malformatii congenitale.

VANATA

 Vinetele au un continut scazut de calorii si grasimi, sunt bogate in fibre solubile, vitamine importante din complexul B, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) si tiamina (vitamina B1), niacina (B3). Este, de asemenea, o sursa buna de minerale, cum ar fi mangan, cupru, fier si potasiu. Printre alte beneficii ale consumului de vinete se numara: prevenirea bolilor cardiovasculare, previne aparitia cancerului, alunga insomniile si starile de nervozitate.

ZMEURA

 Zmeura este o sursa remarcabila de antioxidanti si fitonutrienti, este sunt bogate in fibre, are un continut foarte bogat in vitamina C, vitamina K, acid folic, vitaminele B1, B2 si vitamina E. Dintre minerale, zmeura contine cantitati importante de mangan, magneziu, cupru si potasiu, dar si calciu, zinc, fosfor, toate in forme usor asimilabile. Consumul de zmeura intareste imunitatea, reda vitalitatea organismului si incetineste procesul de imbatranire. Antioxidantii au efect anticancerigen si protector impotriva bolilor cronice si degenerative, dintre care amintim: obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea, ateroscleroza, afectiuni ale sistemului osteoarticular si nervos.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole