8.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Sanatate cu seminte. Ce beneficii au semintele de chia si hrisca

Inca din timpuri stravechi, semintele de chia si hrisca au reprezentat un aliment principal pentru oameni. Semintele sunt ca un adevarat elixir deoarece contin toate proprietatile plantei din care provin. Acestea sunt pline de nutrienti, care te ajuta sa ai un corp sanatos.

Iata mai jos care sunt cele mai importante beneficii si proprietati ale semintelor de hrisca si chia.

  • Semintele de chia

Semintele de chia sunt destul de putin folosite in bucataria romaneasca, insa trebuie sa stiti ca acestea  sunt unele dintre cele mai bune seminte pentru organism. Se spune ca in cultura vechilor civilizatii precolumbiene, azte­ce, mayase si incase, semintele de chia erau atat de valoroase, incat se intrebuintau ca moneda de schimb.

Iata doar cateva proprietati seminte de chia: sunt foarte bogate in fibre (au mai multe fibre decat fulgii de porumb), sunt pline de antioxidanti, calciu (au de 5 ori mai mult calciu decat laptele), proteine, minerale, vitamine si Omega-3,

Un consum regulat cu seminte de chia ajuta la reducerea durerilor articulatiilor, la controlul greutatii, confera energie si protejeaza impotriva bolilor de inima si a diabetului.

-Pentru mai multa energie, se prepara un pahar de suc proaspat din frunze de papadie si se adauga 2 se­minte pisate de chia. Se admi­nistreaza cate 3 linguri, ina­inte de masa, iar tratamentul trebuie urmat timp de 10 zile cu o pauza de 2 sap­ta­mani, apoi se reia. De asemenea, foarte eficient este si urmatorul remediu: o lingura de frunze proaspete, maruntite, de macris se pune la fiert cu 2 cani de apa. Se fierb la foc mediu, timp de 15 minute. Inainte de a stinge fo­cul, se adauga 3 seminte de chia. Vasul se acopera si se lasa la infuzat vreme de 2 ore. Se strecoara. Se bea cate o jumatate de cana, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale, rimp de 10 zile.
-Pentru afectiuni ale inimii, este recomandat urmatorul remediu: peste o lingura de macese maruntite si 2 seminte de chia se toarna un pahar cu apa si apoi se acopera si se lasa asa timp de 8 ore. La final, se strecoara si se bea pe parcur­sul zilei, timp de 3 saptamani.
-Pentru diabet, se foloseste o radacina proaspata de brus­ture care se da pe ra­zatoare, amestecata cu o jumatate de lin­gurita de pulbere de seminte de chia. Se amesteca bine si se consuma zilnic, inainte de masa de pranz.
-Pentru normalizarea tensiunii arteriale, se recomanda sucul proaspat de la o sfecla rosie care se amesteca cu pulberea de la 3 seminte de chia. Se administreaza pe stomacul gol, cate o lingura, cres­cand doza treptat, pana se ajunge la 100 de ml, de 3 ori pe zi, timp de 2 luni.

  • Semintele de hrisca

Semintele de hrisca sunt foarte hranitoare, aromate si gustoase. Hrisca este asemanatoare cu faina de grau integrala, insa mult superioara acesteia deoarece contine mult mai putine glucide, cantitati mari de lisina (aminoacid esential), fier, seleniu,  mai mult calciu, cantitati foarte mari de antioxidanti si nu contine gluten.

Iata si ce beneficii are consumul de hrisca pentru sanatatea noastra:

-Hrisca este un adjuvant in diabetul de tip I si II. S-a constat in urma unor cercetari mai amanuntite ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta atat o alternativa alimentara, cat si un supliment medical pentru diabetici. Cercetatorii au constatat ca atunci cand organismul este hranit cu faina de hrisca, glicemia scade cu 12-19%, vreme de 2-4 ore dupa administrare.

-Hrisca este recomandata celor cu intoleranta (alergie) la gluten. Chiar daca se aseamana cu graul, hrisca nu contine gluten si ca atare nu provoaca reactii alergice la cei cu intoleranta.

-Hrisca are efect anti-imbatranire. In urma unui studiu, Mitsuru Watanabe, un medic japoneza a aratat ca hrisca are o combinatie unica de substante cu efect antioxidant, care protejeaza celulele de degradare si imbatranire. Coaja semintelor de hrisca are substante cu efect antioxidant care protejeaza sistemul nervos si cel cardiovascular de imbatranirea prematura.

-Consumul regulat de hrisca previne aparitia cancerului. Studiile afirma faptul ca hrisca are proprietati antimutagene si antitumorale remarcabile. Compusii fenolici, vitaminele, oligoelementele si fibrele alimentare continute in boabele sale au scad semnificativ probabilitatea de a face cancer (colo-rectal, gastric, esofagian si pulmonar).

-Hrisca tine sub control nivelul colesterolului si scade procentajul trigliceridelor.

-Hrisca tine sub control hipertensiunea arteriala. Colina, un principiu activ din compozitia ei ajuta la reducerea si la stabilizarea valorilor tensiunii arteriale.

-Hrisca este recomandata in curele de slabire. Aceasta este saraca in calorii si foarte bogata in substante menite sa ajute  in reglarea greutatii. Hrisca este bogata in fibre alimentare insolubile si substante cu efect diuretic. Pentru o portie sunt necesare 200 g germeni de hrisca si 50 g fructe uscate. Se consuma in stare cruda, timp de 2 saptamani, eliminand din alimentatie sarea, zaharul, fainoasele, al­coolul si tutunul.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole