20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Salcia, arborele care alunga durerile

Salcia este un arbore raspandit in toata tara, atingand pana la 20 m inaltime, cu coroana bogata, formata din ramuri subtiri, cand sunt tinere flexibile, de culoare galben-verzuie.

De mii de ani, salcia este folosita pentru alungarea durerilor de tot felul, avand efecte tonice, antiseptice si antiinflamatoare, sedative, astringente si antireumatismale. Înainte de inventarea aspirinei, se folosea scoarţă de salcie, care are acelaşi principiu activ, salicina, pentru calmarea durerilor.

Atentie! Nu toate speciile de salcie dau rezultate în ameliorarea inflamaíilor si durerilor, ci doar câteva: cele cu un conţinut bogat de salicin, iar cea mai bogată în salicin este scoarţa de salcie albă.

De la salcie se foloseste coaja (Cortex Salicis) pentru continutul ei bogat in glicoczizi de natura salicilica (salicina si populina), oxalati, tanin, etc. Datorita acestei compozitii chimice, coaja de salcie, sub forma de ceai, are proprietati antinevralgice, folosindu-se in reumatism si guta. Mai are insusirea de a scadea febra. Ceaiul se prepara prin decoctie din 10 grame coaja maruntita la 200 grame apa. Din acest ceai se iau 3 linguri pe zi.

Coaja de salcie intra in compozitia ceaiului antireumatic

Salcia ajuta in caz de reumatism si spondilita anchilozanta. Compusii din scoarta de salcie au efect analgezic si antiinflamator pentru articulatii. In perioadele de criza, se bea de 3 ori pe zi cate jumatate de pahar cu decoct de scoarta de salcie. Iata cum se prepara decoctul din scoarta de salcie: 4 linguri de scoarta de salcie, scoase de pe ramuri de 2-4 ani, uscata si maruntita, se fierb la foc mic, timp de 30 minute, in 500 ml apa. La final, se completeaza apa evaporata. Se filtreaza si se indulceste cu miere. Cura dureaza 3 saptamani si poate fi prelungita pana la 2-3 luni.

Salcia te scapa de guturai, gripa si simptomele asociate (febra si dureri musculare). Decoctul din scoarta de salcie este foarte usor de asimilat si are efecte rapide, producand o sudoratie intensa, insotita apoi de o senzatie placuta de relaxare si de reducerea febrei si a durerii. Se ia din 2 in 2 ore decoct combinat de salcie, cate 2-3 linguri.

In cazul durerilor si sangerarilor menstruale, se bea decoctul combinat de salcie, maximum 2-3 pahare pe zi. Taninurile din salcie vor opri hemoragia, in timp ce salicilatii vor reduce congestia, vor elimina durerile si vor reduce starea de nervozitate.

Salcia este extrem de eficienta si in leucoree, afectiuni inflamatorii la nivelul organelor genitale. In acest caz, se fac zilnic (in cazurile acute) si o data la 3 zile (in cazurile mai usoare) irigatii cu extract pentru uz extern. Se face pe timpul tratamentului si o cura interna cu salcie: 1 lingurita de pulbere, de 3 ori pe zi.

De asemenea, rezultate exceptionale se obtin in cazul pruritului vulvar (mancarime in zona organelor genitale la femei), daca in extractul de salcie adaugam si jumatate lingurita de menta.

Ceaiul de amenti (inflorescente) are proprietati sedative, nervine, combate insomnia eretismul genital si starile de tristete.

inflorescente salcie

Intrebuintata extern, datorita taninului, coaja are proprietati cicatrizante, coagulante si hemostatice, folosindu-se sub forma de bai in ulceratiile pielii si hemorizi sau de gargara in afectiunile gatului si gurii. Pentru bai si gargara, decoctul se face mai concentrat.

In cazul hemoroizilor si ranilor grave, se aplica pe locul afectat, de 2 ori pe zi, comprese cu decoct concentrat de salcie, iar in cazul aftelor bucale si cu infectii ale gurii, se fac clatiri cu decoct, de 3 ori pe zi, cu cel putin o ora inainte de

Extern, salcia mai este utila si pentru a opri lactatia si a recapata tonusul normal al sanilor. Tot ce trebuie sa faci este sa pui comprese cu decoct de salcie pe sani, cate 1-2 ore pe zi. Tratamentul se face timp de 2-4 saptamani.

scoarta de salcie

Contraindicatii

Cei care sunt alergici la aspirina ar trebui sa stea departe si de scoarta de salcie, contraindicata, totodata, si persoanelor cu diabet zaharat, ulcer gastric, astm, boli de rinichi, hiperuricemie si guta   „Trebuie amintit ca femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa evite utilizarea scoartei de salcie. Mai trebuie spus ca scoarta de salcie poate incetini coagularea sangelui si orice administrare ar trebui oprita cu 14 zile inaintea oricarei interventii chirurgicale programate”

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Rhodiola, o planta excelenta anti-stres si pentru starile depresive

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole