11.6 C
București
vineri, martie 29, 2024

Rosiile, un remediu excelent pentru sanatate

Rosiile sunt cultivate pe continentul european de sute de ani, datorita gustului lor dulce, dar si pentru numeroasele beneficii pe care acestea le aduc sanatatii noastre.

Numeroase cercetari dovedesc ca tomatele sunt un remediu excelent pentru sanatate. Cercetatorii declara ca rosiile previn si vindeca boli carora, dupa decenii de cercetari, medicina oficiala nu le-a vindecat.

Rosia ramane in centrul atentiei datorita faptului ca are cel mai mare nivel al carotenoidului licopen (un pigment care da culoarea rosie, specifica tomatelor) dintre toate celelalte alimente de larg  consum, acesta avand un efect antioxidant mai puternic decat vitamina C. Dintre vitaminele continute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A, complexul B (B1, B2, B5, B6), vitamina C, vitamina E si vitamina K. Apoi, rosiile contin cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici.

Iata mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de rosii:

1. Rosiile previn reumatismul

Toate proprietatile mai sus mentionate sunt asemanatoare cortizonului si au rolul de a transforma rosiile intr-un depurativ si antiinflamator puternic. Infectiile renale, guta si reumatismul sunt vizibil ameliorate prin consumul regulat de rosii sau suc de rosii.  O cura repetata cu rosii crude (minimum 1 kilogram pe zi) are efecte antiinflamatoare articulare puternice, fiind favorabila reumaticilor. De asemenea, este si puternic depurativa, fiind indicata si bolnavilor de guta. De asemenea, puteti bea si sucul proaspat de rosii, cate un pahar, dimineata pe stomacul gol si inaintea meselor principale.

2. Rosiile ajuta la intarirea oaselor, prevenind astfel aparitia osteoporozei

Sucul de rosii, datorita continutului sau bogat in licopeni, contribuie la mentinerea sanatatii oaselor. Oamenii de stiinta spun ca nu e nevoie de mai mult de 2 pahare cu suc de rosii pe zi pentru a obtine rezultate bune.

3. Rosia reduce riscul aparitiei bolilor canceroase

Studiile arata ca la barbatii care consuma frecvent tomate, riscul de aparitie a cancerului de prostata se reduce cu aproximativ 40%. De asemenea, s-a descoperit faptul ca licopina din rosii previne, intr-o anumita masura, si alte forme de cancer (ovarian, gastric, de colon, osos, de plamani). O observatie interesanta: administrata singura, fara celelalte substante din rosie, licopina nu are nici pe jumatate din efectele anticancerigene obtinute prin consumul integral al tomatelor.

4. Rosiile te ajuta sa ai o inima mai sanatoasa, prevenind accidentul vascular

Substante nutritive continute de rosii ajuta la mentinerea elasticitatii si rezistentei vaselor de sange. Cei care consuma frecvent tomate, incidenta bolilor vasculare este de 2-3 ori mai redusa, iar media de viata este mult mai ridicata decat in rest.

5. Rosia ajuta in cazul intoxicatiilor cronice

Se recomanda consumul rosiilor ca atare sau sub forma de suc proaspat, 1-2 kilograme pe zi. O cura de dezintoxicare dureaza cel putin doua saptamani, timp in care cruditatile reprezinta 70% din alimentele consumate zilnic.

6.Rosia previne aparitia infectiilor respiratorii

Acestea au efecte antibacteriene directe si mareste rezistenta organismului la agresiunile microbiene de orice fel.

7. Rosiile te scapa de constipatie

Se consuma in timpul meselor morcov si telina cruda, date prin razatoarea fina, peste care turnati suc de rosii din belsug. Sucul de rosii accelereaza procesele din intestinul gros, iar fibrele alimentare din morcov si din telina actioneaza ca un piston care impinge afara materiile reziduale.

8. Consumul regulat de rosii previne aparitia arteriosclerozei

Se mananca in fiecare dimineata, pe stomacul gol, un catel de usturoi si trei rosii bine coapte.

9. Rosia ajuta digestia

Acestea au rolul de a usura digestia. O cura trebuie sa includa la fiecare masa o salata de rosii. Vezi si: 5 Smoothie-uri cu rosii pentru slabit

Sfaturi utile:

Atunci cand faceti salata de rosii, trebuie sa stiti ca preparata cu mult timp inainte de masa, aceasta isi pierde proprietatile terapeutice. De asemenea, cotorul verde al rosiei contine o substanta toxica pentru organism si trebuie evitata.

Precautii si contraindicatii

Se consuma cu prudenta de bolnavii de colita de fermentatie si de gastrita hiperacida.

Vezi si: Rosii bio. O investitie romaneasca 100%

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole