26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Roinita. Ce beneficii are planta cu miros de lamaie

In scopuri medicinale, aceasta planta este cultivata inca din Antichitate. La noi in tara se cultiva si se gaseste si in flora spontana. Dupa regiuni poarta denumiri diferite cum ar fi: busuiocul-stupului, matacina, floarea-stupilor, iarba-roilor, minta-turceasca, etc.

Planta are un miros placut de lamaie, datorita unui ulei volatil bogat in citral, citronelal, geraniol, linalol, care se gaseste localizat in frunze. Pe langa ulei, frunzele mai contin tanin si o rezina amara.

Roinita este una dintre cele mai folosite plante medicinale din lume, iar studiile efectuate arata minunata ei valoare terapeutica, cu efecte multiple. De exemplu, aceasta planta este mentionata de medicii greci si romani care spuneau despre ea ca este cea mai buna planta pentru bolile de inima. La aceeasi concluzie au ajuns si cercetatorii contemporani, care au facut analize unor persoane cu afectiuni cardiace, inainte si dupa tratamentul cu roinita, iar imbunatatirea starii lor a fost evidenta.

Iata care sunt cele mai importante beneficii ale roinitei

Sub forma de infuzie (ceai), frunzele (Folium Melissae) au actiune carminativa (inlatura gazele din stomac), calmeaza spasmele stomacale si intestinale (care provoaca colici atat la copii, cat si la adulti), calmeaza starile nervoase, amelioreaza senzatiile de voma la femeile gravide, combat diareele, maresc secretia biliara etc. In general, ceaiul de roinita tonifica stomacul si inlesneste digestia, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Infuzia de roinita este eficienta si in cazul reumatismului. 1 litru de infuzie combinata de roinita consumata zilnic ajuta la combaterea majoritatii formelor de reumatism, avand o actiune antiinflamatoare articulara, antialgica, incetinind sau chiar oprind procesele degenerative. De asemenea, roinita se foloseste si extern – se ung articulatiile afectate cu ulei de roinita, la care se adauga un pic de ulei volatil de menta – 3 picaturi de ulei volatil de menta la o lingurita de ulei de roinita. Pentru prepararea uleiului de roinota, ai nevoie de un borcan cu filet in care adaugi 15 linguri de pulbere de roinita si 500 ml ulei de floarea soarelui sau de masline. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul rezultat se pune intr-o sticluta de culoare inchisa.

Trebuie sa stii ca infuzia este forma farmaceutica cea mai indicata pentru obtinere a unui ceai de roinita. Prin macerare nu se face o extractie completa, iar fierberea este prea dura, pierzandu-se usor uleiul volatil.

Iata cum se prepara infuzia de roinita:

2 lingurite de frunze de roi­nita uscate si maruntite groscior se opa­resc cu 250 ml de apa fiarta, se lasa 30 de minute la infuzat, dupa care se fil­treaza. Se indulceste cu putina miere.

ceai de roinita

Extern, planta se foloseste sub forma de bai, care ajuta la vindecarea ranilor, avand proprietati cicatrizante si antiseptice. Acesta actiune se mareste prin adaugarea de arnica, muguri de plop si cimbrisor.

Tot extern, roinita se foloseste si in cazurile transpiratiei abundente. Se recomanda, seara, o baie obtinuta prin adaugarea in cada cu apa calduta a 20 de picaturi de ulei volatil (acesta se obtine prin procesul de distilare cu vapori de apa, greu de obtinut in gospodarie, dar se poate procura din magazinele naturiste sau plafare) sau o lingurita de tinctura de roinita.

Cu roinita poti face gargarisme pentru afectiunile cavitatii bucale (afte, gingivite, stomatite, miros urat al gurii, abcese dentare).

De asemenea, roinita ajuta si la indepartarea tantarilor. Se face masaj local, pe piele, cu frunze proaspete de roinita. Se asigura o protectie contra ciupiturilor de tantari, timp de cateva ore.

Ceaiul de roinita, un remediu excelent in combaterea insomniei nervoase

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole