Retete vechi de Craciun. Ce puneau pe masa romanii acum 100 de ani

sarmale

Masa de Craciun de acum 100 de ani nu era cu mult diferita de cea de azi, insa unele retete merita incercate chiar si acum, mai ales ca ne-am obisnuit ca in ultimii ani, de sarbatori sa imprumutam obiceiuri straine. O privire in trecut ne arata cat de bine s-au pastrat obiceiurile culinare din trecut pana azi.

Retete vechi de Craciun – racituri de Craciun si Anul Nou

Ingrediente:

  • 4-6 picioare de vita sau porc
  • 6 litri de apa
  • 1 ceapa mare
  • sare
  • 20 de boabe de piper
  • foi de dafin si ienibahar
  • 2 radacini de patrunjel
  • usturoi sau coaja de lamaie
  • putin otet
  • 3 oua

Prepararea piftiilor. Se curata bine picioarele si se spala, apoi se pun intr-o oala mare, in care se toarna 6 litri de apa si se pune la foc potrivit. Se adauga si restul de ingrediente. Dupa ce fierb bine picioarele si apa este legata, se ia oala de pe foc. Se taie picioarele bucati, se pun in vase pregatite, iar apa se lasa la racit putin. Din oala se aduna grasimea, se acreste cu putin otet, se adauga un pic de sare.

Separata, se bat 3 oua cu tot cu coaja, peste care se adauga zeama strecurata din oala. Se mai pune o data la fiert cu tot cu oua, timp de 5 minute, apoi se ia de pe foc si se adauga peste picioare dupa ce se strecoara bine. Se lasa la inchegat si se servesc reci.

Retete vechi de Craciun – sarmale din gusa de curcan

Ingrediente necesare:

  • gusa, pieptul si carnea macra de pe pulpele unui curcan
  • 1 felie de paine
  • lapte
  • sare
  • piper
  • 2 cepe albe
  • 120 de grame de orez
  • 3-4 verze murate
  • 300 de grame de vin
  • 300 de grame de apa
  • 1 lingura de unt
  • 1 crenguta de cimbru

Cum se prepara. Se toaca bine carnea de curcan, se amesteca cu o felie de paine inmuiata in lapte, se adauga 2 cepe albe tocate fin, 120 de grame de orez prefiert, sare si piper. Frunzele de varza murata se taie pentru impachetarea sarmalelor, se clatesc bine cu apa rece, iar daca varza e prea sarata, se lasa la desarat in apa rece. Se formeaza sarmalute mici, cat nucile, se asaza frumos intr-o oala, se adauga vinul si apa, lingura de unt si crenguta de cimbru. Se acopera oala si se lasa la foc potrivit sa scada bine. Se servesc calde la masa de Craciun!

Retete vechi de Craciun – paine sau turta dulce pentru Craciun

Ingrediente necesare:

  • 3,6 kg de faina
  • 450 de grame de drojdie de bere sau 600 de grame de drojdie de casa
  • 1,2 litri de apa
  • 1 pahar de vin
  • 4 linguri de apa de flori
  • sare
  • 600 de grame de unt
  • o mana de anason
  • o mana de fistic
  • o mana de coconare
  • 2 maini de stafide
  • o mana lisa de chitra
  • coaja de lamaie rasa

Mod de preparare. Se amesteca drojdia cu 1,2 kg din faina si se lasa la dospit. Se adauga apoi restul de faina, apa calduta, vinul, apa de flori, sare, unt, toate adaugate incet, timp de jumatate de ora. Aluatul sa fie moale, sa se lipeasca de deget, apoi se mai adauga restul de ingrediente, tot asa putin cate putin. La final se presara cu coaja de lamaie, se inveleste cu un servet si se lasa la dospit vreme de 8 ore. Se pune apoi aluatul facut in orice forme, in tava unsa cu unt, se da la cuptor si se serveste de Craciun si Boboteaza.

Sursa:www.agerpres.ro

 

 

You may also like...